reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

Dzień dobry dziewczynki!

Jak czytam o waszych problemach z mężami, to doceniam mojego, bo on przegina w drugą stronę. Wszystko kupowałby od razu, wszystkiego za dużo, wszystko każe brać ze sklepu nie myśląc czy tak naprawdę mamy na to pieniądze i czy jest to w ogóle potrzebne, strasznie się cieszy wszystkimi zakupami, teraz jak zamówiłam łóżeczko to on już się szykuje na skręcanie chociaż jeszcze paczka nawet nie przyszła. Jak nieraz się zastanawiam nad dwoma rzeczami to on odpowiada "bierz obie, moja córka musi mieć". :szok: To u niego o tyle dziwne, że zawsze był raczej sknerą i oszczędzał pieniądze gdzie się dało.

Jestem pewna, że tatusiowie, którzy teraz może mniej angażują się w zakupy poczują jeszcze ten "zew", najpóźniej kiedy zobaczą dzieciątko. :)

reklama
Mirabelka, przyznasz, że gdyby liczyć czas od 30 do 40 tc to nie byłby trymestr tylko jakiś kwartyl, kwartet czy jeszcze coś innego oznaczającego 1/4 a nie 1/3 ;)

Asienka podaje 26 tydzień, ale to raczej wtedy, kiedy liczysz tygodnie od zapłodnienia, czyli czas trwania ciąży to 38 tygodni a nie 40.

Najczęściej liczy się od 28 tc, względnie od 27 tc, a że wątek był już poruszany na bb wklejam link - https://www.babyboom.pl/forum/ciaza-porod-polog-f14/jak-liczyc-miesiace-ciazy-4402/

Lysa_d, witaj na pokładzie :)

Freiya, oby Twojemu M już nigdy się nie odmieniło. Pozazdrościć :)

Ostatnia edycja:
Łysa witaj :) masz termin w moje urodziny :D
A co do tych trymestrów, to ja się dowiedziałam od mojego gina, że od skończonego 27tygodnia zaczyna się trzeci. No i w sumie ja będę mieć wizytę w skończonym 30 i powiedział, że zrobimy sobie usg podsumowujące II trymestr. A następne w 36-37 tygodniu, bo jest wymagane w szpitalach, jak się jedzie do porodu.

Lysa_d- witaj :)

Nie przejmujcie się dziewczyny swoimi facetami. Ja ostatnio zarzuciłam mojemu M. że nawet nie zapyta co jeszcze potrzeba albo co kupiłam. To on mi powiedział że wie wszystko bo ja mu mówię jak coś kupuję.. No ręce opadają! Ale później powiedział, że jak już Adaś będzie na świecie to będzie mu kupował, będzie się nim zajmował itp.
Myśle,że my odbieramy to inaczej, czujemy każdy ruch, mamy świadomość jakby ono już było z nami, a oni niestety nie. Napewno w jakiś sposób mają świadomość tego dziecka, ale taką jak my poczują dopiero gdy wezmą te maleństwo na ręce.

Ide coś ze sobą robić, bo jeszcze w piżamie chodzę..

Lysa, witaj na forum!!! :)

salsik, super, że jesteś! na wstępie gratulacje dla siostry! a co do wyników badań, to jak widzisz, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, dieta Cię uregulowała i super, tak trzymać! jeśli chodzi o wagę, to przyrost Twojej na pewno musi być nieco większy niż pojedyńczych ciężarówek, w końcu masz pod sercem dwie niezależne kruszynki.

Ja ostatnio zarzuciłam mojemu M. że nawet nie zapyta co jeszcze potrzeba albo co kupiłam. To on mi powiedział że wie wszystko bo ja mu mówię jak coś kupuję.. No ręce opadają! Ale później powiedział, że jak już Adaś będzie na świecie to będzie mu kupował, będzie się nim zajmował itp.

nooo, mój ma identyczne podejście, już wrzuciłam na luz, w końcu mam chociaż tą przyjemność z robienia zakupów, a to chyba każda kobietka lubi :tak:

dziewczynki, jak ja się nie mogę tego mojego zwolnienia doczekać, coraz mi ciężej, więzadła i spojenie łonowe coraz częśćiej dają o sobie znać, chyba maluszek rośnie, brzuszek też mi wyskoczył z przodu taki, że hej. jak Wy dajecie radę z goleniem/depilacją nóg i intymną? przyznam, że ostatnio jeszcze jakoś sobie radziłam, ale chyba teraz będe musiała skorzystac z pomocy lusterka :szok::eek:
i jak u Was z seksem? coś się dzieje? u mnie jest niestety licho i to z mojego powodu, nawet jak mi się baaaardzo chce to jak przyjdzie co do czego to wszystko mnie zaczyna boleć i się zniechęcam, bo czuję się mało atrakcyjna i wieeelka, czyli blokada psychiczna, której nie umiem się pozbyć :(

Kota jeśli chodzi o depilację to z nogami jeszcze sobie jakoś radzę, ale z miejscami intymnymi to masakra, nic już tam nie widzę, ale trzeba sobie jakoś radzić, trochę z pomocą lusterka, a trochę na ślepo ;)
Z seksem u nas też licho, ale to znowu decyzja M, ostatnim razem dzień "po" wylądowałam w szpitalu, nie wiem czy przypadkowo się tak złożyło, czy faktycznie miało to jakiś związek, w każdym razie M się przestraszył i powiedział, że koniec z tym, bo dziecko jest najważniejsze. :)

Mój kot biega po całym domu z martwym wróblem w zębach i nie chce go wyrzucić :(

kota Dziękuję w imieniu siostry i w ogóle za dobre słowa.
Ja odkąd jestem w ciąży to w ogóle nie mam ochoty na seks i nawet się ucieszyłam jak po wylądowaniu w 14 tyg. w szpitalu dostaliśmy zakaz przytulania"na recepcie"hi,hi,hi.Mój mężuś jest bardzo czuły,kochany i wyrozumiały dla mnie i do niczego mnie nie namawia,ani nie wymaga.Buziaki i przytulańce,miłe słowa na co dzień muszą nam na razie wystarczyć. Najlepsze jest to,że jak się staraliśmy o dzidzię to czasami mój M.z racji presji jaką ja na niego wywierałam i fakt,że "musimy" się kochać w dane dni najnormalniej w świecie,po ludzku wymiękał to ja miałam do niego ogromne pretensje i nie mogłam tego zrozumieć-PODŁA BYŁAM:zawstydzona/y:,a teraz widzę po sobie,że do pewnych spraw nie da się zmusić.
A co do depilacji to u mnie od dawno krucho to wygląda,bikini to jeszcze jako tako,nogi też,ale jak np.przed wizytów i gin.chcę się dokładniej wydepilować to M.mi pomaga-taki mój prywatny,kochany fryzjer;-)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny jest dobrze!
Do szpitala mam się zgłosić na 3 dni w poniedziałek, ale z małą ok, lekarz mi wytłumaczył,że coś nie styka jak w kabelkach od samochodu u małej w serduszku, ale nie jest źle bo mała jest dotleniona, a serduszko ma prawidłową budowę.Tak więc skończy się prawdopodobnie na kontroli 2 razy w tygodniu w poradni,a w razie czego będą robić cesarkę, ale jego zdaniem sama się cofnie ta arytmia.Ogólnie stwierdził blok p-k 1 .Co do łożyska to ono może być przyczyną, ale dopuki mała rośnie i jest dotleniona to jest ok.

salsik, ja też przez wizytą u gin jakoś dokładniej staram się golić, a tak na codzień to hehehe, cieszę się, że jednak jest już chłodno i nie muszę biegać z gołymi nogami :D

Agunia, super, że takie dobre wieści przynosisz!

reklama
Kota- ja też się bardzo cieszę i jestem spokojniejsza w odróżnieniu od małej której chyba niezbyt się badania podobały, bo zasuwa mi po żebrach :)
Co do golenia- to nogi w miarę ,ale reszta ....pełna lustrzyca ...
A no i witam nową mamusię :)

Do góry