katarinka09
Fanka BB :)
a mam pytanko.. szczegolnie do mamus ktore czują ruchy dzidzi, nie koniecznie kopniaczki ale sa pewne ze to to.
Od 1.5 tyg. czuję dzidzie, w sobote i niedziele cały czas bobas rozrabiał.. i od tej pory echo.. albo ja nie czuję albo dzidzia się rozleniwiła.. albo nei chcę popadac w paranoję że cos nie tak.. czy wy tez miewałyście przerwy spore w czuciu dzidzi albo macie??? troche mi to długo, chyba ze sie wierci razm ze mna i jej nie czuję.. jutro wizyta u gina a jak jak tylko moge to siedze lub leże jak głupia i czekam az cos sie wydarzy.. zmartwiłam się trochę, szczegolnie po tym weekendzie kiedy dzidzia fikała na całego.
U mnie też tak jest. Jednego dnia czuje jak muska mnie po brzusiu, a drugiego długo nic i ewentualnie wieczorkiem jakiś kopniaczek delikatny. Mówią, że jeśli chce się poczuć ruchy dziecka to trzeba się położyć na lewy bok, albo 15min wcześniej zjeść coś słodkiego. U mnie akurat się nie sprawdza. Walnie mi kopniaczka jak leże na plecach i trzymam rękę na brzuszku.:-)
Co do napiętego brzuszka to tak też miałam i zapytałam swoją gin czy to coś złego. Dowiedziałam się że to są takie skurcze, które ćwiczą macicę do porodu (zapomniałam jak się nazywają), albo maluch się bardziej przekręcił i to jest odczuwalne, więc kota-behemota nie martw się jest ok. :-)
Ach, i wiecie jak mówią? Jak się wcina słodycze w ciąży to dziewczynka, a jak ma się ochotę na słone i kwaśne to chłopak. :-) W moim przypadku okaże się 8 sierpnia, czy to dziewczynka :-)