reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

a mam pytanko.. szczegolnie do mamus ktore czują ruchy dzidzi, nie koniecznie kopniaczki ale sa pewne ze to to.
Od 1.5 tyg. czuję dzidzie, w sobote i niedziele cały czas bobas rozrabiał.. i od tej pory echo.. albo ja nie czuję albo dzidzia się rozleniwiła.. albo nei chcę popadac w paranoję że cos nie tak.. czy wy tez miewałyście przerwy spore w czuciu dzidzi albo macie??? troche mi to długo, chyba ze sie wierci razm ze mna i jej nie czuję.. jutro wizyta u gina a jak jak tylko moge to siedze lub leże jak głupia i czekam az cos sie wydarzy.. zmartwiłam się trochę, szczegolnie po tym weekendzie kiedy dzidzia fikała na całego.

U mnie też tak jest. Jednego dnia czuje jak muska mnie po brzusiu, a drugiego długo nic i ewentualnie wieczorkiem jakiś kopniaczek delikatny. Mówią, że jeśli chce się poczuć ruchy dziecka to trzeba się położyć na lewy bok, albo 15min wcześniej zjeść coś słodkiego. U mnie akurat się nie sprawdza. Walnie mi kopniaczka jak leże na plecach i trzymam rękę na brzuszku.:-)

Co do napiętego brzuszka to tak też miałam i zapytałam swoją gin czy to coś złego. Dowiedziałam się że to są takie skurcze, które ćwiczą macicę do porodu (zapomniałam jak się nazywają), albo maluch się bardziej przekręcił i to jest odczuwalne, więc kota-behemota nie martw się jest ok. :-)

Ach, i wiecie jak mówią? Jak się wcina słodycze w ciąży to dziewczynka, a jak ma się ochotę na słone i kwaśne to chłopak. :-) W moim przypadku okaże się 8 sierpnia, czy to dziewczynka :-)

reklama
hej dziewczynki
nie pisałam kilka od zeszłego tygodnia bo jakoś czasu nie było ani weny. Ale podczytywałam co tam u Was. U nas młodej dalej te trójki idą więc nocki w kratkę, czasem śpi ładnie a dziś budziła się ciągle z płaczem i tak pół nocy. Rano byłam nieprzytomna. W dzień też marudzi, zadowolona jedynie jak na spacer wyjdziemy. Nawet nie sądziłam, że będzie mi tak ciężko w tej ciąży. M wraca dopiero o 17.00 a tak cały dzień bez odpoczynku. Dopiero jak wróci mogę chwilkę odsapnąć.
Ja ruchów jeszcze nie czuję, mimo, że to druga ciąża, może przez to moje sadełko na brzuchu (tak sobie tłumaczę ;-)) Czasem coś mnie smyrnie, najczęściej jak jestem pochylona, tak jakby maluszkowi ciasno było. Za tydzień usg, nie mogę się doczekać.

katarinka09 no u mnie to jest mix jest bo jem wszystko chętnie. Od mięsa mnie odrzuciło. Ja znowu jem dużo jabłek. Nigdy jakoś specjalnie nie jadłam jabłek. Moja mama ze mną w ciąży jadła ich pełno i w pierwszej ciąży miałam to samo i urodziła się dziewczynka. Zresztą mam takie przeczucie, że będzie druga pipeczka. Zobaczymy...

Witam Grudnióweczki!!!

U mnie z ruchami dzidzi podobnie jak u Was - od dwóch tygodni czułam Maleńką jak sobie pływa, natomiast dzisiaj i wczoraj słabiutko.... Gdyby nie to, że macie podobnie to odchodziłabym od zmysłów, ale widocznie też nasze dzidziusie mają leniwe dni:-D
A ja dzisiaj pełny relaks- wybrałam się do kosmetyczki na masaż, maseczkę i czuję się suuuper!!! A i poproszę was o przepis na ten makaron ze szpinakiem, bo narobiłyście mi smaka a nie wiem jak to robicie..

Pozdrawiam serdecznie!!!

Dziewczyny

I ja mam podobnie, od tygodnia czułam kluseczke codziennie,-wierciła sie, pukała normalnie tance jakies, nie tylko jak lezałam ale jak jechałam samochodem czy cos robiłam, 2 ostatnie dni juz delikatnie ją czuje tylko jak sie poloze na wznak albo cos zjem, ale to normalne, jeszcze wczesniej to zdarzalo mi sie czuc dzidzie przez 2 dni a potem 2 dni cisza.
Kota-ja myśle ze to co czujesz to na pewno ruchy twojego syneczka, spoko ja na poczatku tez nie byłam pewna czy to jelita czy maluch sie przesuwa, potem zaczelam sie wsłuchiwac i wiem ze to na pewno dziecko.

Trzymajcie prosze za mnie i moja dzidzie jutro kciuki-troche sie stresuje-mam usg połowkowe o 12.20

Milego wieczorku

katarinka09, właśnie czytałam o tych skurczach braxtona-hicksa, ale one podobno obejmują cały brzuch, a u mnie czuję je jedynie w podbrzuszu, ehh, wierzę, że wszystko jest ok i już się nie nakręcam.
Co do smaków, ja mam ochotę od samego początku tylko na słodkie, owocowe i warzywne, więc powinna być dziewczynka, u mnie się nie sprawdziło :-)

aga7602; trzymam kciuki za wizytę! szybko wracaj z relacją! i muszę znaleźć chwilę na spokojne wsłuchanie się w brzuch, bo ja jestem taka niecierpliwa, że hej! nawet 5 min usiedzieć w spokoju nie mogę.

spokojnej nocy!!!!

Powiem Wam, że każda z nas powinna zafundować sobie taki masaż z maseczką u kosmetyczki, żeby się zrelaksować. :tak: To jest bardzo dobry pomysł.

Kochane, teraz martwimy się że nasze maleństwa nie często dają o sobie znać, a za jakieś 2 miesiące będziemy pisać, że oberwałyśmy po żeberkach, bo tak się będzie wiercić. :-D

katarinka09, właśnie czytałam o tych skurczach braxtona-hicksa, ale one podobno obejmują cały brzuch, a u mnie czuję je jedynie w podbrzuszu, ehh, wierzę, że wszystko jest ok i już się nie nakręcam.
Co do smaków, ja mam ochotę od samego początku tylko na słodkie, owocowe i warzywne, więc powinna być dziewczynka, u mnie się nie sprawdziło :-)

Napewno wszystko jest ok!
Jakieś 3-4 tyg. czułam jakbym całyczas miała kolkę w prawym podbrzuszu. Zniecierpliwiona, że coś jest nie tak poleciałam do swojej gin, zrobiła mi usg dopochwowe i okazało się że mój szkrabek siedzi dupką po prawej stronie. Zbadała mnie i powiedziała, że jest oki, i że już tak będzie bo maluch rośnie i układa się tak jak mu wygodnie.

aga7602 trzymamy kciukasy!!! Daj znać jak miewa się Twoja kruszynka!

Dobranoc.

cześć dziewczyny:) Jak miło, że tyle Nas jest:) Ja w zasadzie nie wiem czy grudniowa czy listopadowa ale skoro z badań wypadają mikołajki to zaliczę się do grudniowym mam;)
A propos ruchów dzidzi to pierwszy raz solidnie zapukała mi w brzuszek w 17w3d ;) Jak na pierwszą ciążę to nieźle, zwłaszcza, że mąż to poczuł 4 dni później;) Niestety nie znamy jeszcze płci maleństwa - mam nadzieję, że dowiemy się za 2 tygodnie na usg;) Przeczuwam chłopaczka ale znając moje przeczucia... mogę się mylić:-D

Kochane, mam jakiś wysięk z prawej piersi :szok: Siedzę i oglądam tv, a tu nagle coś czuję, że mi mokro... Zaglądam pod koszulkę, a tam sutek mokry i w kropelkach! :szok: To normalne jest????

reklama
Kasiula witamy w grudniowych mamach :)
póki co mamy przewagę chłopców ale pewnie po połówkowych wszystko się zmieni :-D

my właśnie zjedliśmy pyszną sałatkę owocową i oglądamy dr House'a. M w pracy więc pewnie wieczór spędzę przed Tv z laptopem na kolanach :D

Do góry