reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2011

jesteśmyyyy:):):) jejq jaka ulga że już w domku, jeszcze nigdy się tak nie cieszyłam jak jechałam do teściów jak dziś:). Mały dostał jeszcze leki na 2 dni,antybiotyk kremik i zel do buzki, ale juz wszystko ładnie się goi, nawet sama ordynatorka oddziału stwierdziła że on chyba wie że musi szybko zdrowiec, bo jedziemy na badania:). Także jutro rano powrót na śląsk, pare spraw do załatwienia, badania, zumba w autko i wio z powrotem do dziecka, na szczescie nei musze go ciagac ze soba, bo tesciowa zobowiazala sie. Ohh jaka ulga, dziękujemy za kciuki:) i powodzenia na wizytach najblizszych

reklama
witajcie Dziewczyny i Maluszki te w brzuszku i już poza :) !!!!

skromnie się spytam, czy przyjmiecie mnie, nas do swojego grona??:)
termin mam na 3 grudnia
Witamy nową zimóweczkę (nie wiem jakie U) Rozgość się u nas i napisz coś o sobie.

Witajcie, ja dziś o 19 mam USG genetyczne :) Napiszę oczywiście co i jak:-) A poza miłymi sprawami to chyba choruje trochę :-/ Trzymajcie kciuki!!
Trzymamy kciuki:-D

Ja się znowu przypominam z tym głosowaniem. Jednocześnie uczulam, bo sama się wkopałam. Trzeba kliknąć 2x słowo GŁOSUJ. Wtedy pojawi się podziękowanie za oddany głos. Jeśli klikniemy raz głos jest nie zaliczony. Nivea bardzo proszę o wsparcie

oj kochana ja mam nadzieje ,że bąbel nie zasłoni się i już będę wiedziała kogo nosze w brzuszku
tez bezosobowo mówię a to takie nijakie :zawstydzona/y:
dziękuje myślę ,że wyniki będą ok ...gdyby nie to bieganie do wc i teraz ból głowy to nawet bym nie odczuła ,że mieszka bąbel w brzuszku
no nie licząc wczorajszego dnia miałam ochotę na bigos z młodej kapustki nałożyłam i chyba bąbelkowi nie smakował bo co co zjadłam niestety zwymiotowałam :zawstydzona/y:wiec teraz od bigosu z dala :tak:tak będzie bezpieczniej hihi

Ostatnia edycja:
Hejka!:-)
Nereida powodzenia na wizycie! Trzymam kciuki!
Kasiabzymek, witaj! Skoro masz termin na poczatek grudnia, to jestes juz mniej wiecej w 16 tygodniu??
Sergeevna, powodzenia i sukcesow w szukaniu!
Asko, to wspaniale wiesci! Super! :-)
U mnie dzis nalesniki ze szpinakiem i pieczarkami, troche sie zmeczylam przy gotowaniu.... Ciekawe kiedy minie to szybkie meczenie sie....
Milego popoludnia!

witajcie Dziewczyny i Maluszki te w brzuszku i już poza :) !!!!

skromnie się spytam, czy przyjmiecie mnie, nas do swojego grona??:)
termin mam na 3 grudnia

witaj :) ja wg usg mam termin na 10 grudnia a wg terminu ostatniej miesiączki na 17 grudnia, więc masz trochę starsze maleństwo w brzuchu :)

Niunia, jak bardzo Cie głowa boli, to możesz wziąć 1 tabletkę apapu... Biedactwo :-( A facetem się staraj nie denerwować, bo jeszcze bardziej rozboli :-( Wiem, że czasem ręce nam opadają do nich no ale co poradzić?... :sorry: Trzeba im jak dzieciom tłumaczyć wszystko po 100 razy... :dry:

ja bym apapu nie polecała...nie wiem ale to zawsze jednak jest tabletka :/ ja jak się już zdenerwuje to piję sobie herbatę z melisy...wiem, że to różnie z herbatkami ziołowymi w ciąży, ale chyba to mniej szkodliwe niż apap i inne tabletki. a co z herbatą miętową? czasem można sobie wypić? bo różne opinie czytałam...czasem nawet się zdarzały, że mięta jest poronna, a gdy się karmi to traci się mleko...poza tym, że wypłukuje z organizmu cenne minerały itd ;/

Ostatnio edytowane przez moderatora:
mari88 nie przesadzajmy i nie popadajmy w paranoję.Jedna tabletka paracetamolu nigdy krzywdy nie zrobiła,nie mówię by brac jak cukierki,ale w podbramkowej sytuacji. ;-)

Co do herbat,znalazłam coś takiego:

wiele osób uważa że jeśli coś jest pochodzenia ziołowego to jest bezpieczne, a pamiętajmy o tym, że najsilniej działające trucizny są pochodzenia roślinnego. Herbaty takie nie powinny także stanowić głównego napoju kobiety w ciąży czyli zastępować naturalnej, niskosodowej wody mineralnej.
Do bezpiecznych podczas ciąży zalicza się napary: pokrzywy, nagietka, rumianku, dziurawca, melisy oraz mniszka lekarskiego.
Natomiast co do stosowania mięty, przywrotnika, liści maliny i poziomki zdania ekspertów są podzielone
.

Witam Kochane

Kasiabzymek-witaj na forum, tutaj bardzo milutko jest a dziewczyny bardzo pomocne:tak:
Sergi-trzymam kciuki żebys znalazła jakąs fajne prace
Nereida-trzymam kciuki za usg
Papayka-pyszności na obiad zrobiłaś aż mi slinka cieknie, a ja ze względu na sobotnie nocne rewolucje to od dwoch dni bułeczki i rosołek:-(,ale za to zoładek juz nie boli
Niunia-mnie tez czasem boli głowa poki wytrzymuje to nic nie biore dopiero jak juz nie moge to apap
Asko-fajnie że Kamilek dochodzi do zdrowia.

Ja dzisiaj wzielam pierwszy raz rozkurczowa tabletke bo mnie pobolewał brzuch dołem-normalnie bym sie połozyła ale kurcze musialam gnać przez cala Warszawe samochodem do okulisty bo nie chcieli mi przełozyc wizyty, ale oko prawie calkowicie sie zagoiło i moge odstawić za tydzień sterydy i atybiotyki i operacja mnie chyba ominie, zobaczymy po odstawieniu.

Kupiłam dzisiaj na allegro ciśnieniomierz bo gin kazał mi mierzyc cisnienie bo ja z rodziny nadciśnieniowców jestem.

Jutro lece do fryzjera na balejaż-kurcze odrosty mam takie że wstyd.A wczesniej na szybko mocz i morfologie zrobie bo mi gin kazał i test z krwi obciązenia glukozą-mialam robić tak w 9 tygodniu ale przez mdłości mi sie nie udało wiec kupiłam sobie glukometr i sprawdzam od czasu do czasu bo tak mi lekarz kazał-niestety w rodzinie mam tez cukrzyce wiec musze dla dobra maluszka

Buziaki dziewczyny i miłego popołudnia

sergee Ty to juz jestes weteranka zaprawiona w boju z tym poszukiwaniem pracy ..POWODZENIA..tym razem na pewno będzie OK!

asco super, że Młody wraca do zdrowia

kasiabzymek WITAMY ! :)

nereida udanej wizyty!

Jeśli chodzi o tabletki przeciwbólowe, to najlepiej unikac, ale czasmi trzeba zażyć, bo ból jest silny, po co sie męczyć...wskazany jest np. APAP, Paracetamol i inne leki z PARACETAMOLEM, nie wolno natomiast uzywac tabletez z IBUPROFENEM np. Ibuprom, Ibum itp. i absolutnie nie wolno POLOPIRYNY! Podobnie jest z lekami dla niemowląt do 3 miesiąca życia, w pierwszym okresie mozna uzywać np. Paracetamol w czopkach itp, a dopiero po 3 miesiącach takie leki przeciwbólowo- przeciwgorączkowe jak Ibum malinowy, Nurofen itd.

Mnie też od kilku dni strasznie dokucza ból głowy, wyjątkowo :eek:

Byłam dzisiaj na wizycie u tego mojego niewydarzonego lekarza ( pisałam o nim wczoraj:tak:) zrobił mi to wyczekane usg, pomierzył, powiedział, że wszystkie wymiary OK, dał posłuchac serduszka i wogóle, że wszystko ok!
Jedynie zastanawia mnie to , że zmierzył długośc kości udowej FL-1,63cm i szerokośc główki od ciemienia do ciemienia BPD-3,11cm, nie zrobił natomiast przezierności karkowej, bo stwierdził, że tego pomiaru dokonuje u kobiet w wieku powyżej 35 lat, czyli u tych, u których występuje zwiększone ryzyko chorób genetycznych u dziecka...???:confused:
I co Wy o tym myślicie???
Czy któraś z Was miała też robione tylko te pomiary o których piszę wyżej bez tej przezierności??

Zdjęcie tez mam, ale nie widać na nim dzidzi tak ładnie, jak na Waszych zdjęciach więc nie ma się czym chwalić,,,szkoda :(

klaris hmmmm....ja nie mam 35l i przeziernośc zrobiona..:dry:
Ale ty i tak ,a raczej Twoja ciąża jest już za duża jak na to badanie.Robi je się tylko i wyłącznie do 13t6d ciąży,tak więc już trochę za późno...

reklama
klariss1- musze Ci powiedzieć ze twoj gin bzdury Ci wciska-badanie usg razem z ocena kości nosowej i badaniem przyzierności karkowej powoli staje sie standardem i robi sie go niezależnie od wieku kobiety.
Niestety anineczka ma racje bo robi sie to badanie od 11 tyg 0 dni do 13tyg 6 dnia-potem dzidzia jest juz za duza i badanie jest niemiarodajne.
Co do oceny BDP-ja też mialam no i oprocz tego wspomnianą przyzierność karkowa oceną czy jest kość nosowa, ocena serduszka i innych narządów, badanie przepływow krwi.

Zmień gina albo na połowkowe usg czyli miedzy 18 a 22 tyg idz prywatnie niech porządnie ktoś zrobi Ci usg.

A masz w opisie cos o kości nosowej?

Nie martw sie Kochana twoj gin jest troche niepowazny ale z dzidzia na pewno jest super. Gratuluje

Do góry