reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

A tak w ogole to moj maly w domu zupelnie dobrze sie czul w zyciu bym nie pomyslala ze cos z nim nie tak jadl normalnie spal ladnie kataru prawie nie mial i temperatury tez tylko pokaslywal i to nie mocno dopiero pozniej sie zaczelo najwazniejsze odciagac gluty wtedy to sie moze nawet nie rozwinac bo nie zejdzie nizej:)

reklama
Maja tez całą noc miała zatkany nosek
tak charczała jakby katar miała ale w nosku nic nie widziałam , dopiero rano zakropiłam jej nos wodą i kichła parę razy ,
tyle glutów wyleciało:szok:,
a bidulka całą noc spać nie mogła
frida też nic nie wyciągała,
gdzieś te gluty głęboko były:no:
teraz odsypia

Kurcze Aga z tym kołysaniem to najgorszy z możliwych pomysłów... sama wiesz jak to sie później konczy. Ja uważam, że z dwojga złego lepsze i łatwiejsze do oduczenia jest zasypianie przy cycu.
Próbuj robić tak jak Joanna pisała, kładz sie z nim, głaszcz po główce, przytulaj. A może zmienić mu porę kapieli??? Żeby był bardziej zmęczony.

Ale on jest do kąpieli zmęczony:no: Czasem muszę nawet przyśpieszyć kąpiel bo zaczyna na rękach zasypiać!
I tez uważam że lepsze byłoby zasypianie przy cycu lub butelce...ale on tak właśnie zasypia...wypije 40 ml i spi jak zabity ...za 10 min wypije do 100 ml bo się budzi z wrzaskiem i potem zaczyna się cyrk:no:
Nawet próbowałam go po tym do cycka przystawić...ale tak on uśnie...ale na 5 min:no:

A żeby on te mleko wypił za jednym razem to nie wiem co mam zrobic:no: Zaśnie niby tak twardo że mogę go szczypać...ruszać smoczkiem i nic....a jak za długo nie przełyka to się krztusi, wypluwa smoka lub cyca i nie napije się więcej:no:

aga6671 - i nie daj mu spać zbytnio w dzień :tak:

Oj moje dziecko do długo spiących nie należy:no:

Witam się :-) Nocka ładnie przespana, ale jak dla mnie to za krótko :-D Ja potrzebuje bite 10h snu nieprzerwanego :-p
" maz ci dziekuje za cudowne dzieci i 9 lat meczarni z nim "
Asia gratuluje tyle lat meczarni ;-) Mój luby też lubi mnie zaskakiwać takimi niespodziankami :-)

Jeżeli któraś ma inny sposób na nauczenie go zasypiania to błagam o pomoc:oo::oo::oo::oo:
Ja mam taki sam tyle, że bez smoka... W nocy jest ok, ale w dzień podnoszę Maciejkę 15-30min jak tylko zaczyna płakać i odkładam jak się uspakaja:wściekła/y: Kręgosłup mi już wysiada :-( Mam nadzieję, że nauczy się zasypiać w swoim łóżeczku a nie na rękach czy podczas karmienia ;-)

Nie mozna:no:takie specyfiki przenikaja do mleka:tak:
Ups, to muszę przestać smarować pupsko :nerd:
mea moja Maja też często ma 37,1 a po godzinie 36 i tak w kółko , ponoć temperatura u niemowlaka jest od 38
No my jechaliśmy po wizycie pediatry do szpitala, jak przez 2 dni miał 38,5 mimo stosowania czopków na zbicie temp :-( Lekarz mówił, że 37 stopni u niemowlaków nie jest niczym niepokojącym, byle nie przekroczyć 38 :no:

Maja tez całą noc miała zatkany nosek
tak charczała jakby katar miała ale w nosku nic nie widziałam , dopiero rano zakropiłam jej nos wodą i kichła parę razy ,
tyle glutów wyleciało:szok:,
a bidulka całą noc spać nie mogła
frida też nic nie wyciągała,
gdzieś te gluty głęboko były:no:
teraz odsypia
My też szalejemy z Fridą rano i wieczorem i za każdym razem się dziwię ile glutów mieści się w tym małym nosku :szok:
Mam pytanie, czy wy mocno zasysacie tą Fridą? Maciek na szczęście nie protestuje jak ją używam, ale robi taką minę jakbym mu mózg wyciągała :baffled:

a jaka temperatura w buzi jest u dziecka normalna ?? bo mierzylam teraz i mi wyszlo 37,6 potem 37,1 i 37,3 ... tak raz za razem ... ale wiem ze w buzi wlasnie chyba ok 37 powinno byc ...

ja mierzylam temp w pupci i zawsze i odejmowalam 0.5 bo ja mierze elektronicznym. no i teraz dzieci juz temp sa bardzo podobne do nas... choc 37 to podobno normalna temp bo niemowleta czesto maja ciut wyzsza niz dorosly czlowiek.

Witam się :-) Nocka ładnie przespana, ale jak dla mnie to za krótko :-D Ja potrzebuje bite 10h snu nieprzerwanego :-p

My też szalejemy z Fridą rano i wieczorem i za każdym razem się dziwię ile glutów mieści się w tym małym nosku :szok:
Mam pytanie, czy wy mocno zasysacie tą Fridą? Maciek na szczęście nie protestuje jak ją używam, ale robi taką minę jakbym mu mózg wyciągała :baffled:
Kochana przyzwyczaisz sie;-) Ja teraz po 7 godzinach jestem wypoczeta i rześka:tak:
co do fridy to i ja raz jak odciągnęlam glutki to Piotrus też takie oczy zrobił jakbym do mózgu doszła.
Ale od kiedy utrzymuje w sypialni temp 21 stopni i na noc nawilżacz włączam skonczyły sie problemy z glutkami.

Ale on jest do kąpieli zmęczony:no: Czasem muszę nawet przyśpieszyć kąpiel bo zaczyna na rękach zasypiać!
I tez uważam że lepsze byłoby zasypianie przy cycu lub butelce...ale on tak właśnie zasypia...wypije 40 ml i spi jak zabity ...za 10 min wypije do 100 ml bo się budzi z wrzaskiem i potem zaczyna się cyrk:no:
Nawet próbowałam go po tym do cycka przystawić...ale tak on uśnie...ale na 5 min:no:

A żeby on te mleko wypił za jednym razem to nie wiem co mam zrobic:no: Zaśnie niby tak twardo że mogę go szczypać...ruszać smoczkiem i nic....a jak za długo nie przełyka to się krztusi, wypluwa smoka lub cyca i nie napije się więcej:no:
Aga a może trzeba go nakarmić przed kąpielą?? a później tylko dac cycusia na zaśniecie?
Mea jak mala bedzie kaszlala to ja Ci radze isc do lekarza moj maly zaczal kaszlec i w nocy bylo u nas pogotowie lekarka go bardzo dokladnie osluchiwala i byl czysty a jak nastepnego dnia zamowilam pediatre to o 18 juz ona podjerzewala zapalenie pluc na szczescie to nie bylo to ale powazny wirus byl i oskrzela zawalone u malych dzieci szybko sie rozwija wiec lepiej dmuchac na zimne bynajmniej ja po moich doswiadczeniach bede szla do lekarza jak maly zacznie kaszlec:/

Masz racje Karnitynko, dlatego pisałam, ze trzeba dziecko obserwowac. A zdażają sie te bezobjawowe zapalenia płuc:-(
No i prawda że do temp 38 stopni nie podajemy nic dziecku na zbicie temp.

Asia gratuluje tyle lat meczarni ;-) Mój luby też lubi mnie zaskakiwać takimi niespodziankami :-)

Ja mam taki sam tyle, że bez smoka... W nocy jest ok, ale w dzień podnoszę Maciejkę 15-30min jak tylko zaczyna płakać i odkładam jak się uspakaja:wściekła/y: Kręgosłup mi już wysiada :-( Mam nadzieję, że nauczy się zasypiać w swoim łóżeczku a nie na rękach czy podczas karmienia ;-)

Ups, to muszę przestać smarować pupsko :nerd:

No my jechaliśmy po wizycie pediatry do szpitala, jak przez 2 dni miał 38,5 mimo stosowania czopków na zbicie temp :-( Lekarz mówił, że 37 stopni u niemowlaków nie jest niczym niepokojącym, byle nie przekroczyć 38 :no:

mocno ciągnę , czasami za mocno, dziś chciałam tego glucika wyciągnąć i chyba przegiełam bo krewka poszła z katarkiem, ciężko wyczuć

Mea jak mala bedzie kaszlala to ja Ci radze isc do lekarza moj maly zaczal kaszlec i w nocy bylo u nas pogotowie lekarka go bardzo dokladnie osluchiwala i byl czysty a jak nastepnego dnia zamowilam pediatre to o 18 juz ona podjerzewala zapalenie pluc na szczescie to nie bylo to ale powazny wirus byl i oskrzela zawalone u malych dzieci szybko sie rozwija wiec lepiej dmuchac na zimne bynajmniej ja po moich doswiadczeniach bede szla do lekarza jak maly zacznie kaszlec:/

racja z kaszlem to już poważna sprawa,
u Miłosza w przedszkolu wisi taka informacja ,że bardzo dużo dzieci choruje na poważne zapalenie płuc i oskrzeli , bez gorączkowo i żeby obserwować dzieci

reklama
Mea to wcale nie musi byc kaszel... ja tez tak myslalam ale pediatra ja osluchiwala i bylo ok czysciutko na oskrzelach... jesli dziecko ma katar powinno sie nosek czesto oczyszczac np Frida co by te smarkusie nie splywaly do gardla bo one splywajac podrazniaja gardlo i dziecko zachowuje sie jakby kaszlalo!
ja sie na to nabralam:-):zawstydzona/y:

najlepiej zadzwon do pediatry i powiedz o tym... ja musialam malej psikac wode morska i odciagac wtedy frida a na noc po 1 kropelce do kazdego otworu nosowego podawalam Nasivin 0,01%.... bardzo pomoglo ale i tak sie nastaw na 2 tyg kataru....:-(

racja ja tez myslalam ze gardlo chore a okazalo sie ze gile podraznialy :tak:
tylko ze u nas sterimar psikany do nosa i odciaganie gili !pomoglo w przeciagu 5 dni :tak:.tylko ze gile odciagalam za kazdym razem jak sie maly budzi po dluzszym snie jakies z 6 razy na dobe :tak:

Do góry