reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2009

hej laseczki:) ja widze ze temat macierzynskiego sie rozwinal:) a ja akurat dzis o tym czytalam i mam pytanie... od raazu po macierzynskim mozna wziac zalegly urlop wypoczynkowy ( czyli za 2009 mam 20 dni i za 2010( do maja bedzie 8 dni)) i za ten czas kiedy sie jest na tyym urlopie placi pracodawca nie??? a pozniej mozna isc na wychowawczy..... o ile dobrze zrozumialam............

Można a nawet trzeba:tak: przysługuje nam 22 tyg urlopu macierzyńskiego, póniej nalezy wykorzystać zaległy urlop za 2009 i ewentualnie mozna iśc na wychowawczy:-)
Ja sobie wyliczyłam, ze do pracy wróce najwczesniej 20 czerwca i zoastanie mi jeszcze cały urlop za 2010 rok:-)

reklama
a jak podskoczy??? ktoś się musi o Ciebie pomartwić!!!

wlasnie wzielem drugi dopegyt wiec powinno byc OK

mea tylko niech Ci do głowy nie przychodzi powieszanie tych firanek!!!

swirem nie jestem /choc czasem sie zastanawiam czy aby napewno !!/ ale zmusze tego bydlaka do powieszenia tego dzis !!!

Ja umylam polowe i zaraz zabieram sie za druga,musze tylko zazyc Dopegyt bo ciagle o nim zapominam w poludnie.

ja wlasnie tez nie wiem czy bede pamietac o tej trzeciej tabletce ...

Ja po macierzyńskim biore cały zaległy urlop za 2009 (całe 26 dni!!!) i większą cześć za 2010 (jesli to nie jest pierwszy rok pracy można wziąć urlop "z góry" za cały dany rok). I pewnie do lipca wolne i płacone

Na przykład tutaj (pierwszy akapit) Dodatkowe urlopy macierzyńskie po 1 stycznia 2010 r. | Ciąża, poród, wychowanie - parenting.pl i jeszcze w kilku miejscach. Tu jest też chyba o tych 7 dodatkowych dniach wolnego dla tatusiów.

U mnie ygladało to tak, że dla pracodawcy trzeba przynieśc zaświadczenie ze szpitala, trzeba o nie zapytać przy wypisie z oddziału, pisze sie jedynie podanie o przyznanie urlopu macierzyńskiego od dnia urodzenia dziecka oraz o dodatkowe 2 tyg urlopu:tak:

A zaświadczenie jest tez potzrebne do PZu, jezeli ktos korzysta, dodatkowo jeszcze akt urodzenia:tak: ale pozniej go oddaja;-)

Do zasiłku rodzinnego - becikowego:
dowód osobisty
akt urodzenia dziecka
zaswiadczenie z urzedu skarbowego za 2008rok
zaswiadczenie od lekarza o urodzeniu dziecka(ale tzreba sie upewnić bo niektóre urzedy mają swoje gotowe druki do wypełnienia)

Ale tu dziś cichutko. W domu nie posiadam ani firanek ani rolet więc problem odpada:-) Ale w tym rodzinnym domku to sobie kiedys poprasowałam- wszędzie firany i zasłony- masakra.
No i co, i nic dziś znów nie robię!! Powiesiłam ostatnie pranie maleństwa, moze wieczorem mężuś mi to poprasuje i chociaż z ubrankami będziemy mieli spokój. Pozostanie czekać na tel z hurtowni i na kuriera.
Jakoś nie bardzawo się ostatnio czuję- niby wszystko jest ok ale nic mi się nie chce, jakaś taka nieswoja jestem... I czuję ze moje maleństwo wyskoczy jak juz wszystko przygotujemy- w sumie z tego powodu trochę się ociągam.
Mataka- a ja myślałam że Ty studiujesz dziennie a nie pracujesz, no patrz jaka niespodzianka;-)

A ja dzisiaj u gina byłam, mielismy szwy ściągać, niestety nie udało sie bo sie okazało ze cos tam wrosło, w kazdym razie w środe mam do szpitala na oddział sie zglosić i tam je ściagną.... no ale pochwalil, ze rana ładnie sie zrasta biorac pod uwage to, ze drugi raz w tym samym miejscu cieta byłam:-)

A mój Piotrus ciagle śpi, w nocy wstaje do niego raz, bo kapie go o 21, zasypia o 22, budzi sie w nocy około 2 na karmienia a później dopiero o 6. I powiem Wam, że Antoś miał identycznie;-)
Dobra, może lepiej nie chwalić bo jeszczę przechwalę;-)

aaaaaaaaa czyli,,,, 20 tyg normalnego macierzynskiego+ 2 dodatkowego.... do tego zalegly urlop za 2009 no i skoro mam ponad rok przepracowanu moge z gory wziac 20 dni za 2010........ fajnie:) zawsze to pare tygodni dluzej platbego nic nie robienia.,,, o ile tak bedzie mozna ten czas nazwac :):):)):-):-):-)

reklama
a tak poza tym...... torba spakowana( chyba mam juz wszystko)-sprawdzalam kilka razy i ciagle mam wrazenie ze czegos nie mam........... no paranoja.....,,, w domu posprzatane...mandarynki dojadam:-):-):-)

.........i zaczynam sie bac......... od tej czwartkowej wizyty modle sie zeby porod sam sie zaczal... tlumacze tej mojej malpce zeby sie zbierala,,, a ona .........tylko sie leniwie przeciaga i nic nie robi sobie z tego ze mama zaczyna sie bac:-(

nie masz racji .. pojedziesz do szpitala na spokojnie i na spokojnie wszystko sie rozegra ... zero stresu czy to juz to czy nie ... nie boj nic !!

Można a nawet trzeba:tak: przysługuje nam 22 tyg urlopu macierzyńskiego, póniej nalezy wykorzystać zaległy urlop za 2009 i ewentualnie mozna iśc na wychowawczy:-)
Ja sobie wyliczyłam, ze do pracy wróce najwczesniej 20 czerwca i zoastanie mi jeszcze cały urlop za 2010 rok:-)

ja mam sterego urlopu tylko 10 dni ... a nowego narazie nie ruszam bo roznie z tym moze byc !!

Do góry