reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

reklama
mój się objada o północy, stąd ten brzuch - alkoholu to on w ogóle nie pije, raz na rok, nawet piwa... a poza tym w kwietniu rzucił palenie razem ze mną, więc to też swoje dało...
A jak ci poszło z tym rzucaniem palenia? Bo ja rzuciłam jak tylko zaczęłam podejrzewać, że w ciąży jestem i wcale nie było mi trudno. Wręcz niechęć miałam:tak:

A jak ci poszło z tym rzucaniem palenia? Bo ja rzuciłąm jak tylko zaczęłam podejrzewać, że w ciąży jestem i wcale nie było mi trduno. Wręcz niechęć miałam:tak:

ja rzuciłam z dnia na dzień, też przeczuwałam, że jestem w ciąży, ale jeszcze nie wiedziałam o niej. z początku ssałam Niquitin (tak z 3 pastylki dziennie) i zapaliłam chyba 2 papierosy w pierwszym tygodniu rzucania, ale później już mnie odrzuciło.

a paliłam 6 lat...

Ja płaciłam 200zł. Dostaliśmy płytkę z badania.:-)

dzisiaj naszła mnie nieodpartachęć żeby wybrać sie na to usg 3d i dzwoniłam do gdyni (bo jest najbliżej mojej mieściny) i babka mówi ze 180 zł-to duzo nie jest, ale nie wiem czy to usg wogóle coś wnosi, czy można rozpoznać ewentualne wady czy choroby u dzidziusia ?

dzisiaj naszła mnie nieodpartachęć żeby wybrać sie na to usg 3d i dzwoniłam do gdyni (bo jest najbliżej mojej mieściny) i babka mówi ze 180 zł-to duzo nie jest, ale nie wiem czy to usg wogóle coś wnosi, czy można rozpoznać ewentualne wady czy choroby u dzidziusia ?

może wykryć ewentualne wady, np. rozszczepienie warg i tym podobne. wszystko dokładnie sprawdzają: kształt czaszki, zarysy twarzo-czaszki, komory mózgu, serduszko z odejściami naczyń, wszystkie narządy... wiadomo ile płynu ma maleństwo w żołądku i czy tkanka podskórna nie ma obrzęku. sprawdzają napięcie kończyn.

ja zamierzam się wybrać w 30 tygodniu, to ponoć najodpowiedniejszy czas - 27-32 tydzień (z tego co mówił mój lekarz).

Z tego co wiem, to USG połówkowe jest najważniejsze, bo wykonuje się je właśnie pod kątem ewentualnych wad u dziecka. Gin oceniał komory mózgu, przeponę, podniebienie, patrzył czy pęcherz moczowy jest zamknięty, czy kanał kręgowy jest zamknięty. Patrzył, czy serduszko ma 4 jamy, mierzył przepływ krwi przez zastawki. Później pomiary: BPD, długość kości ramieniowej i udowej, obwód brzuszka.
Nie wiem, jaki aparat ma Twoj gin. U mnie w przychodni nie mieli najlepszego sprzętu, więc woleliśmy, dla świętego spokoju pójść na 3D. Nie jest to mały wydatek, ale myślę, że jeśli chodzi o USG połówkowe to warto.
I płytkę można wysępić.:-):-):-)

nessi - ja chętnie oddam te moje kg Tobie!:-D:-D:-D
Kurde wlaśnie podobno bez bioder trudniej się rodzi, a słyszałam też, że za mały obwód w biodrach to cesarka:szok:
Witam sie w poludnie. Pracy dzis nareszcie duzo)
Ni o obwod chodzi tylko szerokosc bioder mierzona od kupra do przodu (a nie wszerz). Mnie nikt nie mierzyl kiedy bylam w 1 ciazy a teraz lekarz powiedzial, ze jestem troche plaska i moze byc powtorka sprzed 9 lat, choc w ciazy wszysttko sie zmienia. Mam nadzieje, ze nie bede znow rodzic podwojnie :baffled:
Co do imion... wczoraj obopolnie spodobalo nam sie imie Lubomir. Niezaleznie od tego, czy sie komus podoba czy nie i wlasciwie nie wiem jak zdrobnic to fajne imie, to zauwazylam ze skupiamy sie na chlopcu... ale jaki problem! Lubomira bedzie jakby co;)

reklama
Witam sie w poludnie. Pracy dzis nareszcie duzo)
Ni o obwod chodzi tylko szerokosc bioder mierzona od kupra do przodu (a nie wszerz). Mnie nikt nie mierzyl kiedy bylam w 1 ciazy a teraz lekarz powiedzial, ze jestem troche plaska i moze byc powtorka sprzed 9 lat, choc w ciazy wszysttko sie zmienia. Mam nadzieje, ze nie bede znow rodzic podwojnie :baffled:
Co do imion... wczoraj obopolnie spodobalo nam sie imie Lubomir. Niezaleznie od tego, czy sie komus podoba czy nie i wlasciwie nie wiem jak zdrobnic to fajne imie, to zauwazylam ze skupiamy sie na chlopcu... ale jaki problem! Lubomira bedzie jakby co;)
Kochana moja koleżanka ma Lubomira i mówią do niego Lubek:-)

Do góry