G
Georgina
Gość
STO LAT! najlepszego!!!!Buziaki z okazji 5miesięcznicy dla Alanka Luuuznej, Weroniczki Helci 81 i Arturka Gogany![]()
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
STO LAT! najlepszego!!!!Buziaki z okazji 5miesięcznicy dla Alanka Luuuznej, Weroniczki Helci 81 i Arturka Gogany![]()
Jeżeli wybija się z łokcia to jest jej przygotowanie do siadu... jeśli dźwiga głowę leżąc na plecach to jeszcze nie toDziewczyny po czym poznać, że dziecko jest gotowe do siadania? Bo moja bardzo się podciąga do siadu, ale to chyba jeszcze za wcześnie na siadanbie?
Chyba do poradni wczesnej interwencjigdzie sie z tym udac??(((
Dokładnie taknie chcę się mądrzyć, ale dziecko nie siada przez podciąganie, tylko bokiem, my też nie wstajemy z pozycji leżącej do siadu robiąc brzuszki :-) ale skoro chce być podciągane tzn ze ciekawi je świat widziany z pozycji siedzącej, jeżeli nie będziesz je podciągać, a maluch będzie chciał oglądać świat z pozycji siedzącej będzie tak próbował aż usiądzie- a podciągając za ręce- pomagamy naszym maluchom ale również wyręczamy. Może trochę chaotycznie napisałam, chciałam się podzielić z wami moją wiedzą.
My podobnie jak monia wykonujemy ćwiczenia voyty ponieważ Maciek odginał główkę w lewą stronę. Przez to, że trafiliśmy na mądrego pediatrę i ćwiczenia wykonywaliśmy od 2 miesiąca dzisiaj na wizycie rehabilitantka powiedziała, że nie ma już śladów po ułożeniowym 'wygięciu'i jak ja rehabilitujesz??
potrafisz opisac mi jakies cwiczenia??
juz zadzwoniam do centrum rozwoju w krk i mam termin na 15 czerwca;/
chyva musze isc gdzies prywatnie..
Można, Maćka tak sprawdzała lekarka jak miał niecałe 2 miesiące ;-)Znalazlam w gooogla cos takiego:
NAJŁATWIEJSZYM SPRAWDZENIEM CZY DZIECKO MA ASYMETRIĘ CZY NAPIĘCIE JEST:
-trzymaj dziecko pod paszkami i lekko posadź bądź postaw, przechyl na lewą
stronę, powinno przechylić główkę w przeciwną stronę i tak samo przechyl na
prawą stronę, powinno przechylić główkę na lewą stronę![]()
ale czy mozna sprawdzic to juz?
kasiek, ja bym się wstrzymała z tymi samodzielnymi ćwiczeniami ponieważ jeśli nie są precyzyjnie wykonywane to można dziecku zaszkodzić :-( może poproś wujka żeby pokazał ci jak je należy wykonywać poprawnie ;-)dzieki wielkie!!
juz ogladam te cwiczenia na yputubie..zanim sie gdzies dostane do lekarza to bede go sama cwiczyc troszke....
przynajmniej tymi vojty...
mi kazali tylko uciskac szyje z jednej strony bo ma przykurcz...
ale nikt nigdy nie powiedzial o asymetrii ktora terazjest tak widoczna dla mnie...
ani o tym jak robi mostki..
a dr to widziala na szczepieniu jak sie jej wyrywal...
no nic pozostaje mi tylk odalej szukac jakiegos wczesniejszego terminu albo czekac na tamten...
Może i moje zachowanie jest panikarskie, ale uważam, że lepiej jest zawczasu stymulować prawidłowe reakcje u maluchów niż później je rehabilitować 'na poważnie' ;-) Skoro pediatra stwierdziła, że warto zwrócić uwagę na odginającą się główkę to ja nie zamierzałam tego zbagatelizować i ćwiczyć za wczasu niż później ewentualnie tego żałować, że nie zrobiłam nickasiu to w duzej mierze bylo do ciebie i do moni - uwazam ze troche przesadzacie bo maluch po prostu ma pewien etap i za chwile zacznie sie sam poprawnie przekrecac !! a panikarstwo /za takowe uwazam rechab ilitacje i bieganie z dzieckiem do neurologa bo odgina glowke/ jeszcze nikomu na zdrowie nie wyszlo ...
kasiek co do ulewanie - agatka ulewa zawsze jak zje troche wiecej albo jak w nocy zje cale porcje to rano owszem wydoi butle ale zaraz polowa jest na brodzie !! a jak juz sie troche przeglodzi to nie ma z tym problemu ... no i zawsze ulewa sie po odbiciu /powietrze wynosi ze soba porcje mleczka/
Witam. Wpadam do Was z pytaniem. Jaki rozmiar noszą teraz Wasze dzieci? Chcę kupić coś dla koleżanki syna tak, żeby było dobre za 5-6 miesięcy i zastanawiam się nad rozmiarem 74, ale nie jestem pewna. Teraz chłopak ma 55cm.
Od nas również buziaki!!:*I buziaki z okazji 4 miesięcznicy dla Amelki Allilatki, Julii Agnieszki 0240 i Filipka Sylwik 1987![]()
A drogie to?w sumie czytalam ze europejskie maja zywotnosc 12 mcy a slowianskie so dozywotnie...... tylko nie wiem jakie u mnie stosuja... od niedawna w 1 salonie tylko to robia! bardzo bym cciala.. maja dlugosci 40cm i 55cm..... a 60cm na zamowienie.. a ja bym tylko te o 40 cm chciala.. wystarcza to sa i tak dluzsze niz te co ja mam.... czyli pasowalyby bo od razu dlugasne by sie nie zrobily.. do tego zagescilyby wlosy i efekt bylby bardzo naturalny....
Też mi się kiedyś takie marzyły, ale jak nie zdawałam sobie sprawy jak to niszczy włosy. Nigdy nawet nie farbowałam włosów i raczej nie będę. Piszę raczej bo różnie to w życiu bywa, ale jak wytrzymałam 22 lata bez farbowania to może i resztę lat też wytrzymam heheMi się kiedyś marzyły takie włosy no ale jak usłyszałam jaka jest cena to podziękowałam. Odrazu mi się nasuwa ile rzeczy do domu i dla Aleksa bym kupiła
A co tam robi zdjęcie georginy?GEORGINA i reszta lasek ale głównie Ty GEORGINA!!
patrzcie co odkrylam..:O
Zobacz Profil: Ktosiowa - Forum BabyBoom
zakładka O MNIE
A co tam robi zdjęcie georginy?Celowe to to jest czy znowu jakiś podszywacz?