reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2009

Quati witaj w gronie grudniowych mam. Ja tez z terminem na 1 grudnia, mieszkam w UK i szczerze to nie wiem jak bardzo ta opieka rozni sie od opieki w Irlandii Pl. mamy tu Emwu z Irlandii (ale nie wiem czy Pl czy Pd) U mnie ostatnia miesiaczka byla 24 lutego i z tego termin na 1 grudnia, mozesz sobie porownac jak to u Was bylo;-)
Wklejaj suwak i zapraszamy do czatowania.

Lajtway spoko spoko, ja z pierwszym dziedzkiem mialam wiekszosc rzeczy uzywanych i jakos synek zyje i ma sie dobrze. Z dzidziusiem tak to bywa, ze wszystko sie uklada ni stad ni owad wiec badz dobrej mysli. Grunt, zebyscie byli odpowiedzialnymi rodzicami.:tak:

Ja w przedciazowych dzinsach juz sie nie zapne niestety i zakupilam dzianinowe letnie ciazowki. Super sprawa i mysle, ze do jesieni mi posluza. Do tego zostaja mi getry, sukienki, kiecki i spodnie dresowe. Zamierzam kupic jedne dzinsy ciazowki ale jeszcze za jakis miesiac.

Joasiu, dobrze, ze synus wrocil calo i zdrowo:happy:

Co do "Jezyka niemowlat", to moze pozycz sobie na poczatek albo sciagnij wersje e-bookowa i jak stwierdzisz, ze ci odpowiada to zakupisz

reklama
Ja wkoncu nadrobiłam zaległosci:-)ale bylo czytania.
U mnie był pan z neostrady i prawdopodobnie mam modem zepsuty,chodzi dopuki sie nie przegrzeje czyli około pól godziny i potem sie rozłacza:wściekła/y:normalnie oszalec idzie.Trzeba go wymienic na nowy-jesli dadza bo nie wiem czy jest gwarancja albo kupic:wściekła/y:i kurna znowu wydatek:wściekła/y:
Co do chust to ja nie miałam i jakos dałam rade:-)teraz nie wiem ale chyba tez nie bedzie mi potrzebna,zreszta okaze sie w praniu.
A powiedzcie mi dziewczyny (te co maja juz dzieci) czy wy tez macie obawy jak to teraz bedzie wygladać?Czy np.jak dzidzia zapłacze to nie bedzie budziła lub budził starszych dzieci?Mnie czasami takie obawy dopadaja:tak:

Ja tez mieszcze sie jeszcze w duzo obran sprzed ciazy ale sa mało wygodne,cisna brzusia szczególnie spodnie.

No ja też mam takie obawy jak ty a to dlatego że mała ma 1,5 roku i śpi z nami w łóżku!:-):-):-) Wyszło tak z mojego lenistwa bo przy nas spokojnie przesypia całą noc aż do 7!!! Ale zasypia w łóżeczku więc myślę że jest szansa że nauczę ją spania tam jeszcze przed narodzinami braciszka:-):-):-) Też się boję że potem jak będę znów karmić w nocy to ona się będzie budzić! Albo płacz przy ząbkowaniu, albo płacz przy chorobe... wymyślam coraz to nowe powody do obaw!!:tak::tak::tak: A jeszcze najgorsze jest to że mój M. często chodzi na nocki więc będę sama:-:)no: albo jak będzie z kąpaniem!!! Jezu kończę już z tym wymyślaniem bo straszę sama siebie!!!

Karolak wyslalam prywatna wiadomosc z opisem jak utworzyc i wkleic suwaczek> Powodzenia!

Aga z dwojka podobno jest sie lepiej zorganizowanym. Wszystko wyjdzie w praniu wiec nie ma co sie starszyc na przyszlosc;-)

jej chwile mnie przy kompie nie bylo i juz tyle czytania ...

1. co do chusty czy nosidelka - z doswiadczenia moich siostr wynika ze chusta jest tylko dla tych mam ktore w ciazy nie mialy problemu z kregoslupem - jak bolal kregoslup w ciazy to po ciazy chusta jest wrecz zakazana!!!! bo jeszcze wiekszy ciazar wisi na kregoslupie !! jedna siostra miala wlasnie problemy z kregoslupem wiec chuste musiala odstawic a druga sobie ja chwalila ale tez jak dziecko bylo troszke starsze i sztywniejsze ...
2. co do nosidla to ja popieram tylko takie dla starszych dzieciaczkow turystyczne ... te male dla noworodkow sa totalnie nie do pojecia a powyzej 3 miesiecy ... no jak kto chce ale ja wiem ze to si enie sprawdzilo ...

3. spanie z rodzicami ... temat rzeka ... co rodzic to inna wizja ... wiem ze jak sie dziecka nie oduczy spania z rodzicami okolo 5-6 miesiaca to potem juz totalna porazka ... szfagierka ma prawie 3 letnia corke i zapomnijcie zeby dziecko pzrespalo noc bez wlazenia do sypialni ... zasypia u siebie a po 2-3h maszeruje do rodzicow i tam dosypia noc ... dla odmiany powiem ze moaj przyjaciolka przez 6 mies miala dziecko w lozku po czym zaczela je oduczac spania z nimi (z racji ze mala nieznosila lozeczka przygotowali jej spanie na materacu na podlodze kolo ich lozka :) nisko wiec bezpiecznie i blisko a jednak nie z rodzicami) i teraz jest juz tak ze mala ma roczek i jak nawet Aga chce ja uspac w lozku to ta prawie zasypiajac kaze sie przeniesc na swoje legowisko :) moim zdaniem rewelacja!!

4. ksiazka jezyk niemowlat na allegro za ok 20 zl do kupienia
T_ T. Hogg, M. Blau - Język niemowląt NOWA od SS (688083041) - Aukcje internetowe Allegro
chyba sie skusze :D

Karolak wyslalam prywatna wiadomosc z opisem jak utworzyc i wkleic suwaczek> Powodzenia!

Aga z dwojka podobno jest sie lepiej zorganizowanym. Wszystko wyjdzie w praniu wiec nie ma co sie starszyc na przyszlosc;-)

Może i lepiej ale czasami jestem przerażona że może jednak zbyt szybko zdecydowaliśmy się na drugie:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Powtarzam sobie że tyle bab tak miało dzieci i przeżyło ale jak mała jest wyjątkowo zmierzła to mam doła że nie dam rady i zwariuję:-D:-D:-D

Co do "Jezyka niemowlat", to moze pozycz sobie na poczatek albo sciagnij wersje e-bookowa i jak stwierdzisz, ze ci odpowiada to zakupisz[/QUOTE]

Faktycznie, zupełnie zapomniałam o e-bookach... Dzięki za przypomnienie.Chociaż te 20 zł to też nie maja
ątek przecież:)
Co do odpowiedzialnego rodzicielstwa, to ta ciąża była raczej planowana- tzn planowaliśmy za 3-4 miesiące, najpierw chciałam zrobić badania, zacząć brać kwas foliowy... Ale maluszek nas wyprzedził. Tylko planując ciążę zakładałam, że nie będę kupować nowych rzeczy a teraz jak Was czytam to mam wrażenie że nasza kruszynka będzie jakaś poszkodowana bo nic jej nie kupimy, nie remontujemy dla niej pokoju, żadne z nas nie zamierza też rezygnować ze studiów... Nie mówiąc już o perspektywie własnego domu czy chociażby mieszkania. I co z nas będą za rodzice??:-(Dobrze, że chociaż udało mi się zrobić kilka przedmiotów "wprzód" na studiach i przyszły rok akademicki zapowiada się raczej lekko

Ostatnia edycja:
Co do "Jezyka niemowlat", to moze pozycz sobie na poczatek albo sciagnij wersje e-bookowa i jak stwierdzisz, ze ci odpowiada to zakupisz
Faktycznie, zupełnie zapomniałam o e-bookach... Dzięki za przypomnienie.
Co do odpowiedzialnego rodzicielstwa, to ta ciąża była raczej planowana- tzn planowaliśmy za 3-4 miesiące, najpierw chciałam zrobić badania, zacząć brać kwas foliowy... Ale maluszek nas wyprzedził. Tylko planując ciążę zakładałam, że nie będę kupować nowych rzeczy a teraz jak Was czytam to mam wrażenie że nasza kruszynka będzie jakaś poszkodowana bo nic jej nie kupimy, nie remontujemy dla niej pokoju, żadne z nas nie zamierza też rezygnować ze studiów... Nie mówiąc już o perspektywie własnego domu czy chociażby mieszkania. I co z nas będą za rodzice??:-(Dobrze, że chociaż udało mi się zrobić kilka przedmiotów "wprzód" na studiach i przyszły rok akademicki zapowiada się raczej lekko[/QUOTE]

Kochana nie przejmuj się bo to nie są najważniejsze sprawy o jakich piszesz. My mamy ubranka dla dziecka w zasadzie w 95% używane z ciucholandów czy po siostrzeńcu od Mojego, wanienkę i przewijak też mamy w spadku a prawda taka, że gdyby nie Mała to byśmy z kupnem nowych mebli czekali w nieskończoność a tak to nas Mała ustatkowała porządnie, że się tak wyrażę. Najważniejsze, że miłości dziecku nie braknie, reszta przyjdzie z czasem.

Faktycznie, zupełnie zapomniałam o e-bookach... Dzięki za przypomnienie.Chociaż te 20 zł to też nie maja
ątek przecież:)
Co do odpowiedzialnego rodzicielstwa, to ta ciąża była raczej planowana- tzn planowaliśmy za 3-4 miesiące, najpierw chciałam zrobić badania, zacząć brać kwas foliowy... Ale maluszek nas wyprzedził. Tylko planując ciążę zakładałam, że nie będę kupować nowych rzeczy a teraz jak Was czytam to mam wrażenie że nasza kruszynka będzie jakaś poszkodowana bo nic jej nie kupimy, nie remontujemy dla niej pokoju, żadne z nas nie zamierza też rezygnować ze studiów... Nie mówiąc już o perspektywie własnego domu czy chociażby mieszkania. I co z nas będą za rodzice??:-(Dobrze, że chociaż udało mi się zrobić kilka przedmiotów "wprzód" na studiach i przyszły rok akademicki zapowiada się raczej lekko

ja jeszcze nawet jednago ciuszka w domu nie mam .. .wszystko w workach na strychach ... i 90% w spadku po siostrach i szfagierce ... pokoju jak pisalam nie szykuje tylko meble kupic musze bo sie nie mieszcze w tym co jest ... dom to inna kwestia ... jak to sie mowi "melodia przyszlosci" a studia ... kuzynka miala dziecko na 2 roku - Karol byl najszczesliwszym dzieciakiem jakiego widialam bo malo ktore dziecko mialo blisko 100 cioc i wujkow na kazde zyczenie :D - dziecko wychowane w akademiku jest szybciej samodzielne i ufne do ludzi !!

Witam wieczorową porą!
Właśnie skończyłam nadrabianie zaległych postów. Ile ich się uzbierało, a nie było mnie tylko od wczorajszego popołudnia.
joanna82 czy mogłabym dostać zaproszenie na wątek zamknięty?
Ja też dostrzegam u mojego męża jeden z symptomów ciążowych, a mianowicie tyje razem ze mną:) Ale akurat jemu się to przyda, bo chudzina z niego.
Jeśli chodzi o opalanie to ja raczej unikam. Ginka powiedziała, że ewentualnie mogę w półcieniu. A jak tylko wyjdę na słońce to zaraz mi gorąco i duszno. Straszę więc wszystkich swoją bladością:)
My jeszcze nie zaczęliśmy urządzać kącika dla maleństwa. Planujemy zacząć tak we wrześniu. Jeszcze nawet nie kupiłam nic dla dzidzi.
Ja z witaminek to już od jakiś dwóch miesięcy łykam centrum materna. Ogólnie mąż się ze mnie śmieje, że biorę tyle table tek, że powinny mi wystarczyć za kolację:)
Co do przytulania to my się wstrzymaliśmy po moim twarnieniu brzucha, ale może po następnej wizycie u ginki wznowimy. Obojgu nam tego brakuje.
Tyle zapamiętałam z poruszanych tematów:)
quati_22 ja też mam termin na 01.12.2009:)

reklama
Wiecie co? ja to mam pomysły-wpadła mi dzisiaj do głowy kołysanka którą mama nuciła mi jak byłam mała:-):-):-)
"Dobranocka się skończyła
czas iść do łóżeczka
i choć z żalem, kładę lale
rządkiem na półeczkach

ref.
a a lalki w płacz
ach cóż to za lament
idzie nocka pora spać
trzeba słuchać mamy

kotek goni po podłodze
czerwony koralik
już w kąciku przy grzejniku
zwinął się w rogalik

ref.
a a tak przez sen
wzdycha kotek z pluszu
pracowity miałem dzień
dziś nie myję uszu"

a ja grzecznie się umyłam
mnie kaprysy obce
w snu krainę wnet popłynę
własnym poduszkowcem

ref.
a a hen do gwiazd
nieś mnie nieś poduszko
ponad łąki ponad las
księżycową dróżką:-):-):-):-):-):-):-):-):-)

i tak sobie chodzę i śpiewam:tak::tak::-D:-D:-D:-D:-D
spadam spać mamuśki:-D

DOBRANOC wszystkim:-)

Ostatnia edycja:
Do góry