reklama
Paula21
Grudzień '07
Cześć grudniowe mamusie...
Byłam dziś z Juleczką u ortopedy i trochę mnie przybił :-(
Z bioderkami raczej wszystko w porządku ale w razie czego mamy zrobić dla 100% pewności USG stawów biodrowych.
Ale nie w tym rzecz. Mała jak leżała to wygięła się do tyłu tak jak by podpierała się na pupie i na główce, w literkę C. Pan doktor powiedział że to niepokojący objaw i do kontroli. Mała nawet przez sen się tak wygina no boku. Ogólnie nie spina się, ładnie leży na brzuszku,rączki i nóżki luźne, piąstek nie zaciska no ale...
Powiedzcie mi do jakiego lekarza idzie się z Wzmożonym Napięciem Mięśniowym? Najpierw skierowanie od pediatry???
Byłam dziś z Juleczką u ortopedy i trochę mnie przybił :-(
Z bioderkami raczej wszystko w porządku ale w razie czego mamy zrobić dla 100% pewności USG stawów biodrowych.
Ale nie w tym rzecz. Mała jak leżała to wygięła się do tyłu tak jak by podpierała się na pupie i na główce, w literkę C. Pan doktor powiedział że to niepokojący objaw i do kontroli. Mała nawet przez sen się tak wygina no boku. Ogólnie nie spina się, ładnie leży na brzuszku,rączki i nóżki luźne, piąstek nie zaciska no ale...
Powiedzcie mi do jakiego lekarza idzie się z Wzmożonym Napięciem Mięśniowym? Najpierw skierowanie od pediatry???
jutrzenka
Szczęsliwa mamusia :)))
Paula nic się nie martw, napewno wszystko okaze się OK. Skoro jak piszesz maluszek sie nie napina i nie zaciska piąstek to moze to nie jest napięcie mięsniowe tylko tak jej po prostu wygodnie i się tak układa.
Jeśli chodzi o lekarza to moim zdaniem powinien ją zobaczyc neurolog. Nie wiem jak u Ciebie ze specjalistami w przychodni państwowej bo do nich trzeba skierowanie ale ja na Twoim miejscu bym poszukala jakiegos dobrego neurologa od dzieciaczkow i poszla prywatnie bo jakos nie mam przekonania ze w zwyklej przychodni się przejmują. A jednak prywatnie to zawsze dokladniej obejrzą i wszystko w razie czego wytłumacza. Ja juz od dawna lecza się prywatnie a jak raz bedac w ciązy poszlam panstwowo do endokrynologa to od razu mi zlecil hormony na podstawie jednego wyniku co się potem okazalo błedem bo powtorzylam badanie i wszystko wyszlo dobrze. a on od razu hormony bez zastanowienia czy sa potrzebne zwlaszcza ze bylam w ciazy. Podobnie zreszta z ginekologiem w moim przypadku, gdybym nie chodzila prywatnie do tego akurat specjalisty to nie doczekalabym szcześliwego rozwiązania bo w przychodniach to raczej kiepscy lekarze pracuja. Także z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak się chce dobrze leczyc to niestety trzeba placic.
Jeśli chodzi o lekarza to moim zdaniem powinien ją zobaczyc neurolog. Nie wiem jak u Ciebie ze specjalistami w przychodni państwowej bo do nich trzeba skierowanie ale ja na Twoim miejscu bym poszukala jakiegos dobrego neurologa od dzieciaczkow i poszla prywatnie bo jakos nie mam przekonania ze w zwyklej przychodni się przejmują. A jednak prywatnie to zawsze dokladniej obejrzą i wszystko w razie czego wytłumacza. Ja juz od dawna lecza się prywatnie a jak raz bedac w ciązy poszlam panstwowo do endokrynologa to od razu mi zlecil hormony na podstawie jednego wyniku co się potem okazalo błedem bo powtorzylam badanie i wszystko wyszlo dobrze. a on od razu hormony bez zastanowienia czy sa potrzebne zwlaszcza ze bylam w ciazy. Podobnie zreszta z ginekologiem w moim przypadku, gdybym nie chodzila prywatnie do tego akurat specjalisty to nie doczekalabym szcześliwego rozwiązania bo w przychodniach to raczej kiepscy lekarze pracuja. Także z wlasnego doswiadczenia wiem ze jak się chce dobrze leczyc to niestety trzeba placic.
Paula21
Grudzień '07
Dziękuję Ci bardzo Jutrzenka. Trochę mnie uspokoiłaś ale i tak się za to wezmę i pójdę na kontrole do porządnego lekarza. Najpierw załatwię usg a potem pójdę do pediatry po skierowanie albo prywatnie.
Ataata
Grudniowa Mama '07
Mała jak leżała to wygięła się do tyłu tak jak by podpierała się na pupie i na główce, w literkę C. Pan doktor powiedział że to niepokojący objaw i do kontroli. Mała nawet przez sen się tak wygina no boku.???
Paula wyginanie wliterke C to własnie często główny objaw WNM:-( idzie sie z tym do neurologa, ajkby co to potrzebne sa rechabilitacje, a jak sie nauczysz cwiczyc maluszka to robisz to z nim potem sama w domu, niestety podobno regularnie trzeba cwiczyc co kilka godzin aby skutecznosc wyniosła 100%
ale nic sie nie spinaj, bo to wcale nie musi byc WNM neurolog Ci wszystko powie. Ja mam ze swoją małąwlasnie wizyte u neurologa ale dopiero w marcu Moja ma inne objawy, nie wygina sie w C ale casiska pięści, spina sie cała i ma problemy ze złapaniem smoczka jak sie zdenerwuje, at to wszystko objawy WNM:-(
jutrzenka
U mnie troche sniegu spadlo i mroz chwycil ale na szczescie lącza mi nie zasypało
Paula wyginanie w literke C to główny objaw WNM , idź jak najszybciej do neurologa, przy WNM najważniejszy jest czas rechabilitacje najlepiej rozpocząć jak najwcześniej, liczy się dosłownie każdy dzień, jak wizyta na NFZ jest późno to naprawde lepiej iść prywatnie najlepiej od razu zanleźć namiary na rechabilitanta, bo neurolog to tylko postawi diagnoze a rechabilitant nie dość że sprawdzi czy dziecko rzeczywiście ma WNM to jeszcze pokaże jak ćwiczyć nosić itd. Ja z moją Magdą już trochę ćwiczymy efekt już bylo widać po tygodniu, przede wszystkim już otwiera dłonie, nie zaciska stale piąstek, i już rzadko układa się w C, I jest rozluźniona po ćwiczeniach. WNM to nic strasznego można sobie z tym poradzić ale im wcześniej zacznie się rechabilitacje tym lepiej.
reklama
jutrzenka
łomatko a tu ciągle pustki .
Chyba Stefanka ma rację zasypało albo dzieciaczki łobuzują i nie dają mamusią dojść do komputerów.
Pozdrawiam.:-)
Chyba Stefanka ma rację zasypało albo dzieciaczki łobuzują i nie dają mamusią dojść do komputerów.
Pozdrawiam.:-)