reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Anetko a bardzo się łuszczy ta skórka Twojej małej i w jakich miejscach??. Bo mojemu Kubie czasami tak jakby schodzila skorka kolo noska i na czole między oczkami. Mi się wydawalo że to sucha skorka, bo czasem to ma a czasem nie ale teraz się zastanawiam czy to tez nie alergia. Chociaz jak bylismy na szczepieniu to nas doktor pochwalila ze ladna skorka ze pewnie dobrą diete mamusia stosuje. Poza tym jak karmilam piersią to pilam duzo mleka wiec jakby to miala byc alergia to pewnie by juz wyszlo. Juz sama nie wiem co o tym myslec.

reklama
wiecie co?? mojej Gajuni tez troszke sie luszczyla skora na czole i bylam u lekarza i powiedzial zeby sie nie przejmowac bo skora niemowlaka jest jescze bardzo niestabilna i moze w jednym miejscu sie przetluszczac a w drugim luszczyc. i zeby posmarowac kremem nawilzajacym ale nie osuszajacym jak sudo. posmarowalam i buzia gladka :))
ale naprawde polecam Magic krem z Aventa bo bardzo ladnie wszystko lagodzi itd.

Hej Wam, A my jak byliśmy u pediatry z problemami skórnymi, to powiedziała, że u niemowlaków różne wykwity wychodzą i powiedziała że wszystko w porządku, a suchej skórki na brwiach i czole nawet nie skomentowała (co kraj to obyczaj :baffled: )

Hej dziewczyny mam pytanie do karmiących sztucznie.

Bo piszecie ze wasze pociechy zjadają 120ml i teraz pytanie jak robicie to 120ml?? Czy wrzucacie 4 miarki mleka i dolewacie wody tak by było 120ml, Czy wlewacie 120ml wody i wrzucacie 4 miarki mleka -no ale wtedy to wychodzi 140ml... ja robie tak ze wychodzi 140ml i teraz niewiem czy to dobrze??

A wogole ile dziennie jedzą wasze dzieci???
Bo moja jadła tak 600-700ml na dobe a od 2 dni je nawet 800ml:szok:
A wczoraj to szok wogóle bo zjadła 110ml przerwała bo kupsko zaczekla walić, więc ją odbiłam, przewinełam, karmie dalej, wciągnęła to pozostałe 30ml i ryk że głodna wiec jej kolejne 30ml dorobiłam w rezultacie zjadła w ciągu 20 minut 170ml:szok::szok::szok: (a mnie sie wydawało że ma malusi żołądeczek bo jeszcze niedawno dziubała po 30!!!)
To chyba przegięcie, niewiem, wolno taka porcje dziecku podac czy trzeba przerwac jak zje np 120?? No ale jak przerwac jak ryk:crazy:

Ataata ja robię mleko tak jak jest napisane na opakowaniu czyli na kazde 30 ml wody wsypuje 1 miarkę. Na bebilonie jest tez napisane ze 100ml mleka = 90 wody + 3 miarki. Wiec jak robie to wlewam np 120 + sypie 4 miarki i rzeczywiście tego mleka jest wtedy sporo więcej.

Jesli chodzi o jedzenie to moj maluch je roznie. Napisze Ci jak bylo od wczoraj wieczor. Po kąpaniu ok 21:30 wypil mleka zrobionego ze 150ml wody:szok::szok:. Potem o 3 rano 90ml, ok 6:30- 120ml, ok 9 - 60ml, ok 11 - 90ml, ok 14 - 90ml i po 16 - 70ml. W międzyczasie wypil ok 150ml herbatki. Czyli u mnie narazie ok 670ml. Więc ok 800 na dobe wyjdzie. Tzn wyjdzie więcej bo ja pisalam i liczylam z jakiej ilosci wody robiłam a mleczka wychodzi ciut wiecej. Takze spokojnie, moj tez to maly zarłok :laugh2::laugh2:.

A my po szczepieniu. Mały był bardzo dzielny ale teraz jest strasznie marudny i niepozwala położyć się do łożeczka tylko śpi mi na rękach ( normalnie mu się to niezdarza).

Weroniczka są takie czopki homeopatyczne dla maluszkow na uspokojenie VIBURCOL, mozna je dawac maluszkom jak jest potrzeba. U nas lekarza mowia ze mozna dawac jak maluszek jest niespokojny albo jak kolki czy zabki mecza. Ja kupilam po szczepieniu w razie czego ale sie nie przydaly bo u nas nie bylo żadnych problemów. A jaka szczepionke wybralas??. Ja ta platna w jednym ukluciu bo ja dzieciaczki najlepiej znosza, z reguly bez zadnych skutkow ubocznych.

Hej kobitki ;-) u nas goście, goście oglądają małego a niektórzy z racji ferii zostają u mnie na dłużej, stąd wolny czas muszę poświecić na "opiekę" nad gośćmi...

Co do łuszczącej się skórki (właśnie na buziuni) to u nas pomógł dopiero kremik Ziaji od pierwszego dnia życia. Taniutki, jakieś 5 złoty kosztuje. Wcześniej Bepanthenem i Nivea próbowałam. Nie pomogły. Ale tak jak pisze Stefanka faktycznie mi pediatra powiedziała to samo, że skóra malucha musi przystosować się do warunków poza brzuszkiem ;-) Sudokremu nie używam wcale. Do pupki sam puderek z cynkiem i jest idealnie ;-)

Weroniczka oby wszystko szybko minęło. Pewnie Syneczek trochę rozdrażniony tą igiełką musi poprzytulać się do Mamusi. ;-)

ataata a jesli chodzi o karmienie to na opakowaniach jest tez napisane ze to sa tylko dawki orientacyjne. a ja czytalam tez ze gorzej jest dawac za bardzo zageszczone albo rozwodnione mleko niz np za duzo bo jak dziecko je to raczej nie przedawkuje :))
moja corcia dzis rano np najpierw 30 minut jadla cycuszka pozniej po odbiciu 150ml mleka i pozniej znowu do cycuszka ale juz szybko usnela. ale ogolnie zjada 150ml x 4 na dzien plus kiedy chce cycek.

reklama
Do góry