Soida, z pewnoscia to trudna decyzja jesli jest sie nastawionym na porod naturalny, ale z drugiej strony jesli sa do tego powazne wskazania, to chyba lepiej zaufac lekarzowi i nie narazac swojego zdrowia. Niektore kobiety placa grube pieniadze za cc na zyczenie (czego nie rozumiem i nie popieram), ale jesli mialabys Ty lub Twoje dzieciatko ucierpiec przy porodzie silami natury, to mysle, ze cc jest najlepszym wyjsciem.
Annn, mysle ze nie masz sie czym martwic
Ja coprawda tez bede rodzic pierwszy raz, ale nie sadze, zeby mozna bylo to w jakis sposob przegapic;-)
A co do kapieli, to mysle, ze ciepla woda (nie goraca) Ci nie zaszkodzi, ewentualnie moze pomoze zlagodzic skurcze,a przynajmniej sie rozluznic (nawet w szpitalach przed porodem polecaja takie kapiele o ile jest taka mozliwosc), bo ponoc latwiej sie przechodzi porod jesli kobieta nie jest zbyt spieta. A tak na chlopski rozum, to wody chyba albo moga sie saczyc, albo nawet jak chlusna, to raczej na kilka razy, wiec mysle ze nie ma co panikowac, bo teoretycznie nawet pod prysznicem mozesz poczuc, ze cos leci, a to wcale nie musza byc wody plodowe,tylko woda z prysznica;-) (tak schizowala moja kolezanka przed porodem, to wiem, ze co kapiel, czy mycie pod prysznicem, to myslala, ze juz jej wody odchosza
)
Tak wiec glowa do gory Mamuska! Juz niedlugo sie doczekasz swojego babelka!:-)