reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Ataata nie wiem może robił te pomiary może nie ale co do kości to mi pokazywał chyba wszystkie albo więkrzość , bo pemiętam, pokazywał mi kość udową, łokieć , obojczyk oczy , nosek itp dużo tego nawet przyłapałam maluszka jak ssał kciuka wiec postanowiłam być dobrej myśli a na nastepnej wizycie bede torturować lekarza i wypytywać go o wszystko:):)

reklama
A co do tego co mówisz do kachy to niestety ja sie niezgodze:no: Lekarze liczą od ostatniej @ i biorą długość cyklu jako 28 dni!! A co jak ktoś ma 35 dni??? No niestety ale jakąs norme musieli przyjąć, dlatego mało kto rodzi w terminie, bo to jest tylko przypuszczalna data)
Ja też doskonale znam date poczęcia mojego dziecka i dlatego termin licze sobie od poczęcia 38tygodni i wychodzi mi zupełnie inna data;-)

Ale to nie o to chodzi,tylko o sposób liczenia ,na swojej linijce masz 13 tydz i w sumie 40 tygodni,prawda?

Ale to nie o to chodzi,tylko o sposób liczenia ,na swojej linijce masz 13 tydz i w sumie 40 tygodni,prawda?

ceti No tak ale chyba wiesz o tym, że w suwaczku niema opcji wpisania daty poczęcia i do obliczenia daty porodu wziąść 38 tygodni...
Dlatego mój suwaczeka jest jaki jest, a nawet są 2 Bo jeden jest liczone 40tyg od ostatniej@ a drógi liczony przez mojego gina. A liczone od daty poczęcia wychodzi jeszcze innaczej, ale już nie bede wstawiać 3 suwaczka...

A mam pytanko, jeśli można...?
Ty jesteś lekarzem, ginekologiem albo pielęgniarką może...??? Ale pytam serio:tak:

Ja wiem,że można mieć cykle 60dniowe,ale jak wiesz kiedy mogłas zajsc w ciążę to do tej daty musisz dodac 2 tyg.,bo tak zapisuja lekarze w kartach,czyli liczą 40 tygodni ciąży.Jeśli wg usg wychodzi 12 tydzien to też jest to liczone 10t od zaplodnienia + te 2 tyg.

Nikim takim zawodowo nie jestem,po prostu mam przeryty cały internet bo miałam problemy z przeziernością,ściągałam nawet program komputerowy do zrobienia testu Pappa.

Doticzka, ja tez nie mialam badania genetycznego i czy sie martwie? Pewnie! Zawsze bede sie martwic o swoje Dzieciatko i zadne wyniki badan tego nie zmienia. W 12 tygodniu ciazy moja gin robila jakies tam pomiary i mowila, ze wyglada, ze wszystko jest w porzadku, ale tez poinformowala o mozliwosci badan prenatalnych dla pewnosci (przy czym nie sugerowala, ze powinnismy je wykonac), wiec po prostu musze miec i mam nadzieje, ze Dzidzia rosnie zdrowo:)
I wiecie co. pewnie te wszystkie, rozne badania maja jakis sens i uzasadnienie, ale z drugiej strony moga napedzic niepotrzebnego strachu i przysporzyc sporo stresow, a tego nam najmniej potrzeba...
kacha - ciesze sie, ze poprawily sie Wam wyniki i mam nadzieje, ze najblizsze badanie przyniesie Ci ulge i szczescie i z pewnoscia wszystkim na tym forum tez kamien spadnie z serca:-)

Ja wiem,że można mieć cykle 60dniowe,ale jak wiesz kiedy mogłas zajsc w ciążę to do tej daty musisz dodac 2 tyg.,bo tak zapisuja lekarze w kartach,czyli liczą 40 tygodni ciąży.Jeśli wg usg wychodzi 12 tydzien to też jest to liczone 10t od zaplodnienia + te 2 tyg.
ceti bez sensu, nie dogadamy sie:no: Co do przezierności to sie nie kłuce, bo sie nieznam napewno tak dobrze jak ty, ale co do liczenia wieku ciąży to niestety sie nie zgodze....
Data poczęcia + 38tyg + 2tyg (czyli w sumie 40tyg) NIE ZAWSZE JEST RÓWNA dacie @ +40 tyg.
Popatrz:
Przy cyklu 35 dniowym masz owulacje ok 22dc (czyli 22dni po @)
Przy cyklu 28 dniowym masz owulacje ok 15dc (czyli 15 dni po @)
No i teraz masz już tydzień czasu różnicy....
Jeśli ja miałam cylke 35 dniowe to gin policzy mi 40 tyg od ostatniej @, a ja policze 38tyg od poczęcia, dodam te 2 tyg... a wtedy moje dziecko będzie o tydzień młodsze niż mi gin wyliczył.... Prawda...?
A tydzień czasu to już robi sporą różnicze przy badaniu przezierności..

Jeśli znasz w 100% date poczęcia dziecka to ze 100% dokładnością potrafisz okreslić ile ma dziecko, z dokładnością co do 1dnia, a usg musi być superczułe, lekarz znakomity żeby dokładnie wszystko policzyć i pomierzyć, co itak często wyniki są mylne... to tylko aparatura, a ty doskonale wiesz kiedy spłodziłaś dzieciaka :-) więc niepotrzebne Ci domniemane obliczenia ginekologa na podstawie standardowych dla wszystkich kobiet danych.
Takie jest moje zdanie.

No widzisz ,a ja Ciebie rozumiem i wiem,że masz 100% racji,bo też takie cykle mam 31-46 nawet.
Wtedy ginekolog poinformowany,że ma się długie cykle bardziej bierze pod uwagę wiek ciąży z usg,niż z OM.A najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać,potem każde może się rozwijać wolniej lub szybciej.Dlatego te NT się robi między 11,a 13t6d (wymiary CRL między 45mm-85mm).Dlatego uważam,że Kachy ciąża ma 14tygodni ( bo w 12 by CRL nie był taki duży),szczegolnie,że wie kiedy zostało dziecko poczęte-28 marca -policz sobie ile to tygodni (licząc,że c trwa 40 tyg)

Kacha, tak sie Toba przejelam, ze cala chodze, nie moge sobie miejsca znalesc, jak sobie mysle przez co przechodzisz towyc mi sie chce, silna laseczka z ciebie,
3maj sie kicia cieplo,

Anja ze Styczniowek

Jak sie czujecie Kobiety? Czy ktoras z Was ma silne bole glowy? Mnie dzis takie towarzysza srednia caly dzien :-( i nie mam pojecia jak sobie z nimi poradzic... Boje sie brac jakichkolwiek tabletek zewzgledu na Dziecko :zawstydzona/y: ale moze macie jakies inne pomysly,ktore moge wykorzystac w domu i w pracy?
Najgorsze jest to ze jutro jedziemy na wakacje i chcialabym wysiedziec jeszcze jutro w pracy przynajmniej polowe dnia. Dzis sobie poradzilam ale to naprawde bylo trudne.

reklama
No widzisz ,a ja Ciebie rozumiem i wiem,że masz 100% racji,bo też takie cykle mam 31-46 nawet.
Wtedy ginekolog poinformowany,że ma się długie cykle bardziej bierze pod uwagę wiek ciąży z usg,niż z OM.A najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać,potem każde może się rozwijać wolniej lub szybciej.Dlatego te NT się robi między 11,a 13t6d (wymiary CRL między 45mm-85mm).Dlatego uważam,że Kachy ciąża ma 14tygodni ( bo w 12 by CRL nie był taki duży),szczegolnie,że wie kiedy zostało dziecko poczęte-28 marca -policz sobie ile to tygodni (licząc,że c trwa 40 tyg)

ceti no właśnie licze licze i jakoś ni chu** niemoge sie doliczyć 14 tygodni!!! Od 28 mineło do dzisiaj dokładnie 11 tygodni, dodaje 2 tygodnie i wychodzi mi 13:-D a nie 14......... I w tym liczeniu wieku ciąży niema nic do rzeczy 40 tygodni które ciągle podajesz.
A i jeszcze jedno: piszesz, że "najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać" ale dlaczego Kacha ma sie trzymać znowu jakichś standardowych danych skoro jej sie ewidentnie to nie zgadza z datą poczęcie którą zna na 100%.
Bez sensu wogóle ta rozmowa, z resztą już może skończmy ten temat bo itak sie nie dogadamy...
p.s.
Kacha pisze ze jest w 11tyg, ale jej chodzi o 11tydz życia płodu =13 tydzień ciąży. Na badaniach była tydzień temu więc w 12 tygodniu. I nie rozumie czemó mówisz że CRL 54mm dla 12tyg to niemożliwe i za dużo, skoro jak mówisz że norma dla 11tyg = 45mm. Jak dla mnie niejasne to wszystko, ale koniec tematu ;)

Belka ja cierpie na takie potworne bóle głowy, że mi sie wtedy rzyć odechciewa:-(
Jeśli reagujesz na Apap to sobie weź jest bezpieczny, ja reaguje na ibuprom tylko, ale jego nie wolno podobno:-( Więc ostatnio jak juz myślałam ze umre wziełam tą 1 tabl. Apapu i wiesz co... przeszło mi..... aż byłam w szoku bo ten lek komplketnie na mnie nigdy nie działał.

Do góry