reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

widzisz kacha tak to juz jest!!!
Ja też gdyby nie BB to bym duuużo rzeczy nie wiedziała, a gdyby nie Ty to pewnie nie wiedziała bym o tym badaniu i nie zrobiła bym go nigdy, nobo niby skąd bym miała wiedzieć o jego istnieniu jak nie od gina... a tu lipa!!! A tak przynajmniej wiem i zrobie, choćby za kase prywatnie:tak:

Cholera, no zaraz sie zżygam!!! Nosz ku*** już podobno mi to przeszło!!!
Mam tego dość !!!

reklama
ataata nie mialam tego badania, jaki pisałam jestem umowiona na jutro o 18.10

kacha ciesze sie ze poprawił ci sie nastroj, zobaczysz wszystko bedzie dobrze:tak:

Czesc Ciezaroweczki! Na wstepie witam nowa grudnioweczke Kacha-wawa milo mi poznac:tak:
Rany julek czytam i czytam i nadrobic nie moge tyle naklikalayscie.Widze ,ze temat NT jest na topie.Ja tez jutro ide na USG z mierzeniem przeziernosci czyli NT.Mam nadzieje, ze sie uda bo sprzet maja sredni ale podobno zwykle udaje sie to zbadac.Jesli nie to tez bede musiala szybko gdzies prywatnie sie umowic:baffled:
Teraz jak czytam o czym piszecie to tez zalapalam stresa przed tym badaniem.mam jednak nadzieje, ze u wszystkich w koncu okaze sie ,ze dzieciaczki sa zdrowe i wszystko jest O.K.
Kacha na pocieszenie powiem Ci ,ze podobno niektorzy lekarze robia USG mniej fachowo i niedokladnie odczytuja wyniki no a poza tym jak twierdzisz moglo byc zrobione za wczesnie.
No to rozumiem dziewczynki ,ze jutro bedziemy zdawac sobie relacje z wizyt u Gina:tak: Ja napewno sie z wami podziele niusami i bede czekac na same pomyslne wiesci od was;-)

Dziewczyny a ja mam doła już od dwóch 2 dni czytam dyskusjie na forum o tym badaniu i okropnie się martwie bo ja go chyba nie miałam:-:)-:)-( Lekarz robił mi usg w 11 tyg ciązy ale to było chyba zwykle usg a przynajmniej nic nie mówił mi żeby to było jakieś genetyczne czy coś nic nie mówił o przezierności karku i wogóle . Jestem załamana :sad:terraz już nie moge zrobić takiego badania bo jest za poźno a nic mi o tym nie powiedział ten zasrany (sorry za wyrażenie )lekarz a miałam o nim taką dobrą opnie a teraz jestem zdołowana strasznie i zawiedziona:no2:Już wczoraj miałam Wam pisać o tym ale tak mi smutno że nawet nie miałam odwagi się "przyznać". Patrze na moje zdjęcia usg i mam nawet płytke dvd ale jak ja moge rozpoznać czy to było to usg nic szczególnego na nich nie wiedze a skoro lekarz nie powiedział mi o tym usg nic (chodze prywatnie) to widocznie nie robił go:wściekła/y::wściekła/y::zawstydzona/y::-:)no:

Doticzka a na plytce nie widac tych opisow(pomiarow) moze Ci nie mowil co mierzy a ,ze wszystko jest.O.K. to nie tlumaczyl o co chodzi z badaniem NT. Ja mysle ,ze on napewno wie co mial zmierzyc tylko Cie nie uswiadamial.Spytaj go zreszta jak sie bedziesz z nim widziec i nie zalamuj sie , przeciez nawet jesli go nie zrobil to nie znaczy ,ze dziecko bedzie chore bo te danie robia dopiero od niedawna a ryzyko wad genetycznych nie jest tak czeste;-) Glowa do gory i przyjrzyj sie dokladnie plytce bo ja mialam wszystkie pomiary opisane na tym druczku USG w poprzedniej ciazy.Jesli dobrze sie przyjzysz to moze zobaczysz oznaczenie NT i moze bedzie tam jakis pomiar?

Doticzko ja wczoraj do 2 w nocy siedziałam na necie i dużo sie dowiedziałam,
Poszukaj na płytce lub na zdjęciu takich pomiarów:

CRL -długość płodu (ciemieniowo-siedzeniowa)
NT - przezierność karkowa
NB - długość kości nosowej
I teraz tak: Przezierność karkowa NT. maksymalnie może mieć 2,6 mm przy długości płodu CRL 85 mm A kość nosowa NB im dłuższa tym lepiej ;-):tak:

A to pozostałe pomiary ale to chyba sie robi w późniejszym etapie ciąży (choć nie jestem pewna):

BPD - średnica główki
HC - obwód główki
AC - obwód brzuszka "w pasie"
FL - długość kości udowej
FHR - ocena czynności serduszka

Mam nadzieje, że znajdziesz te najpotrzebniejsze pomiary (NT, CRL i NB) :tak: i że oczywiście będą w porządku:-)

Czesc Dziewczyny :)
Witam nowa grudniowa mame :-) mam nadzieje ze czujesz sie dobrze i nie dokuczaja Ci zadne dolegliwosci ciazowe. O dzidzie sie nie martw napewno jest silna i zdrowa jak mama :tak: Kiedy czytam Twoje posty naprawde wierze ze nic nie pokona Twojej milosci do dzidzi :tak: Dasz rade jestes silna!!!

Dziekuje Dziewczyny za mile slowa wczoraj i za wspolczucie ;-) To chyba mnie troche podnioslo na zdrowiu. Nie wiem czy juz jestem zdrowa ale staram sie. Wczoraj wypoczelam,prawda ze zwymiotowalam ale to przez pizze wieczorem :-( Ale po za tym jest ok. Dzis wstalam wypoczeta teraz mam jakis dziwny smak w ustach i glowa mnie boli ale musze sie trzymac :tak: Jutro wyjezdzamy na wakacje :-) Juz nie moge sie doczekac!

doticzka, ja tez mysle ze nie ma co panikowac, mysle ze aneczka ma racje, ze lekarz zrobil pomiary i ze byly ok dlatego nic nie mowil, chociaz nie tlumaczy go to wcale bo powinien cie poinformowac.

ale nie ma co szalec jak bylam w ciazy z damianem, nawet nie slyszalam o czyms takim, kiedys tego nie robili, a badanie to wykonuja od niedawna, nic sie nie martw i spojrz na ten wynik moze faktycznie masz tam opisy.
moj lekarz na szczescie daje mi zawsze wydruk komputerowy na ktorym sam opisuje cale badanie usg od "a" do "z" no a do tego fotke dzidziusia. podobno tak powinno to wygladac a ty jako pacjentka powinnas dostac wlasnie takie potwierdzenie ze zrobilas usg.

ja mialam problemy w listopadzie jeden lekarz wyslal mnie na zabieg usuniecia polipa szyjki, ktory niby zobaczyl na usg. poszlam skonsultowac to z innym ginem i on wtedy zapytal mnie o opis poprzedniego usg , ktorego tamtem konowal mi nie dal... dlatego teraz zwracam uwage na kazdy szczegol.
nie kazdy lekarz jest lekarzem ktory zna sie na rzeczy - niestety

:-:)-:)-( jedyny pomiar ze zdjecia i z płytki usg jaki znalazłam to CRL=41,8mm :wściekła/y: i on nie zgadza się nawet z tym co napisałaś Ataata bo ty napisałaś 85mm a ja w 11 tyg miałam 41.8mm:-(dzwonie do tego dupka(czytaj lekarza) własnie żeby się zapytać:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

reklama
Ale w 11 tygodniu długość CRL 41,8mm jest jak najbardziej w normie :)
Chodzi o to, ze maksymalna przezierność moze wynosić 2,6mm przy długości płodu 85mm.
Z reguły NT mierzy się w 13-14 tc, wtedy wyniki są najbardziej miarodajne...

Do góry