reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudzień 2007 - wątek główny!!!

Ataata nie wiem może robił te pomiary może nie ale co do kości to mi pokazywał chyba wszystkie albo więkrzość , bo pemiętam, pokazywał mi kość udową, łokieć , obojczyk oczy , nosek itp dużo tego nawet przyłapałam maluszka jak ssał kciuka wiec postanowiłam być dobrej myśli a na nastepnej wizycie bede torturować lekarza i wypytywać go o wszystko:):)

reklama
A co do tego co mówisz do kachy to niestety ja sie niezgodze:no: Lekarze liczą od ostatniej @ i biorą długość cyklu jako 28 dni!! A co jak ktoś ma 35 dni??? No niestety ale jakąs norme musieli przyjąć, dlatego mało kto rodzi w terminie, bo to jest tylko przypuszczalna data)
Ja też doskonale znam date poczęcia mojego dziecka i dlatego termin licze sobie od poczęcia 38tygodni i wychodzi mi zupełnie inna data;-)

Ale to nie o to chodzi,tylko o sposób liczenia ,na swojej linijce masz 13 tydz i w sumie 40 tygodni,prawda?

Ale to nie o to chodzi,tylko o sposób liczenia ,na swojej linijce masz 13 tydz i w sumie 40 tygodni,prawda?

ceti No tak ale chyba wiesz o tym, że w suwaczku niema opcji wpisania daty poczęcia i do obliczenia daty porodu wziąść 38 tygodni...
Dlatego mój suwaczeka jest jaki jest, a nawet są 2 Bo jeden jest liczone 40tyg od ostatniej@ a drógi liczony przez mojego gina. A liczone od daty poczęcia wychodzi jeszcze innaczej, ale już nie bede wstawiać 3 suwaczka...

A mam pytanko, jeśli można...?
Ty jesteś lekarzem, ginekologiem albo pielęgniarką może...??? Ale pytam serio:tak:

Ja wiem,że można mieć cykle 60dniowe,ale jak wiesz kiedy mogłas zajsc w ciążę to do tej daty musisz dodac 2 tyg.,bo tak zapisuja lekarze w kartach,czyli liczą 40 tygodni ciąży.Jeśli wg usg wychodzi 12 tydzien to też jest to liczone 10t od zaplodnienia + te 2 tyg.

Nikim takim zawodowo nie jestem,po prostu mam przeryty cały internet bo miałam problemy z przeziernością,ściągałam nawet program komputerowy do zrobienia testu Pappa.

Doticzka, ja tez nie mialam badania genetycznego i czy sie martwie? Pewnie! Zawsze bede sie martwic o swoje Dzieciatko i zadne wyniki badan tego nie zmienia. W 12 tygodniu ciazy moja gin robila jakies tam pomiary i mowila, ze wyglada, ze wszystko jest w porzadku, ale tez poinformowala o mozliwosci badan prenatalnych dla pewnosci (przy czym nie sugerowala, ze powinnismy je wykonac), wiec po prostu musze miec i mam nadzieje, ze Dzidzia rosnie zdrowo:)
I wiecie co. pewnie te wszystkie, rozne badania maja jakis sens i uzasadnienie, ale z drugiej strony moga napedzic niepotrzebnego strachu i przysporzyc sporo stresow, a tego nam najmniej potrzeba...
kacha - ciesze sie, ze poprawily sie Wam wyniki i mam nadzieje, ze najblizsze badanie przyniesie Ci ulge i szczescie i z pewnoscia wszystkim na tym forum tez kamien spadnie z serca:-)

Ja wiem,że można mieć cykle 60dniowe,ale jak wiesz kiedy mogłas zajsc w ciążę to do tej daty musisz dodac 2 tyg.,bo tak zapisuja lekarze w kartach,czyli liczą 40 tygodni ciąży.Jeśli wg usg wychodzi 12 tydzien to też jest to liczone 10t od zaplodnienia + te 2 tyg.
ceti bez sensu, nie dogadamy sie:no: Co do przezierności to sie nie kłuce, bo sie nieznam napewno tak dobrze jak ty, ale co do liczenia wieku ciąży to niestety sie nie zgodze....
Data poczęcia + 38tyg + 2tyg (czyli w sumie 40tyg) NIE ZAWSZE JEST RÓWNA dacie @ +40 tyg.
Popatrz:
Przy cyklu 35 dniowym masz owulacje ok 22dc (czyli 22dni po @)
Przy cyklu 28 dniowym masz owulacje ok 15dc (czyli 15 dni po @)
No i teraz masz już tydzień czasu różnicy....
Jeśli ja miałam cylke 35 dniowe to gin policzy mi 40 tyg od ostatniej @, a ja policze 38tyg od poczęcia, dodam te 2 tyg... a wtedy moje dziecko będzie o tydzień młodsze niż mi gin wyliczył.... Prawda...?
A tydzień czasu to już robi sporą różnicze przy badaniu przezierności..

Jeśli znasz w 100% date poczęcia dziecka to ze 100% dokładnością potrafisz okreslić ile ma dziecko, z dokładnością co do 1dnia, a usg musi być superczułe, lekarz znakomity żeby dokładnie wszystko policzyć i pomierzyć, co itak często wyniki są mylne... to tylko aparatura, a ty doskonale wiesz kiedy spłodziłaś dzieciaka :-) więc niepotrzebne Ci domniemane obliczenia ginekologa na podstawie standardowych dla wszystkich kobiet danych.
Takie jest moje zdanie.

No widzisz ,a ja Ciebie rozumiem i wiem,że masz 100% racji,bo też takie cykle mam 31-46 nawet.
Wtedy ginekolog poinformowany,że ma się długie cykle bardziej bierze pod uwagę wiek ciąży z usg,niż z OM.A najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać,potem każde może się rozwijać wolniej lub szybciej.Dlatego te NT się robi między 11,a 13t6d (wymiary CRL między 45mm-85mm).Dlatego uważam,że Kachy ciąża ma 14tygodni ( bo w 12 by CRL nie był taki duży),szczegolnie,że wie kiedy zostało dziecko poczęte-28 marca -policz sobie ile to tygodni (licząc,że c trwa 40 tyg)

Kacha, tak sie Toba przejelam, ze cala chodze, nie moge sobie miejsca znalesc, jak sobie mysle przez co przechodzisz towyc mi sie chce, silna laseczka z ciebie,
3maj sie kicia cieplo,

Anja ze Styczniowek

Jak sie czujecie Kobiety? Czy ktoras z Was ma silne bole glowy? Mnie dzis takie towarzysza srednia caly dzien :-( i nie mam pojecia jak sobie z nimi poradzic... Boje sie brac jakichkolwiek tabletek zewzgledu na Dziecko :zawstydzona/y: ale moze macie jakies inne pomysly,ktore moge wykorzystac w domu i w pracy?
Najgorsze jest to ze jutro jedziemy na wakacje i chcialabym wysiedziec jeszcze jutro w pracy przynajmniej polowe dnia. Dzis sobie poradzilam ale to naprawde bylo trudne.

reklama
No widzisz ,a ja Ciebie rozumiem i wiem,że masz 100% racji,bo też takie cykle mam 31-46 nawet.
Wtedy ginekolog poinformowany,że ma się długie cykle bardziej bierze pod uwagę wiek ciąży z usg,niż z OM.A najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać,potem każde może się rozwijać wolniej lub szybciej.Dlatego te NT się robi między 11,a 13t6d (wymiary CRL między 45mm-85mm).Dlatego uważam,że Kachy ciąża ma 14tygodni ( bo w 12 by CRL nie był taki duży),szczegolnie,że wie kiedy zostało dziecko poczęte-28 marca -policz sobie ile to tygodni (licząc,że c trwa 40 tyg)

ceti no właśnie licze licze i jakoś ni chu** niemoge sie doliczyć 14 tygodni!!! Od 28 mineło do dzisiaj dokładnie 11 tygodni, dodaje 2 tygodnie i wychodzi mi 13:-D a nie 14......... I w tym liczeniu wieku ciąży niema nic do rzeczy 40 tygodni które ciągle podajesz.
A i jeszcze jedno: piszesz, że "najbardziej zbliżone wymiary mają dzieci w 11tygodniu CRLok.45cm i tego się raczej trzeba trzymać" ale dlaczego Kacha ma sie trzymać znowu jakichś standardowych danych skoro jej sie ewidentnie to nie zgadza z datą poczęcie którą zna na 100%.
Bez sensu wogóle ta rozmowa, z resztą już może skończmy ten temat bo itak sie nie dogadamy...
p.s.
Kacha pisze ze jest w 11tyg, ale jej chodzi o 11tydz życia płodu =13 tydzień ciąży. Na badaniach była tydzień temu więc w 12 tygodniu. I nie rozumie czemó mówisz że CRL 54mm dla 12tyg to niemożliwe i za dużo, skoro jak mówisz że norma dla 11tyg = 45mm. Jak dla mnie niejasne to wszystko, ale koniec tematu ;)

Belka ja cierpie na takie potworne bóle głowy, że mi sie wtedy rzyć odechciewa:-(
Jeśli reagujesz na Apap to sobie weź jest bezpieczny, ja reaguje na ibuprom tylko, ale jego nie wolno podobno:-( Więc ostatnio jak juz myślałam ze umre wziełam tą 1 tabl. Apapu i wiesz co... przeszło mi..... aż byłam w szoku bo ten lek komplketnie na mnie nigdy nie działał.

Do góry