reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniówki w kuchni:-)

Placek na maślance z owocami ... najlepiej jagody albo maliny mogą być mrożone

składniki:
-1szkl. maślanki
-2jajka
-szkl.cukru ( jak dla mnie wyszło za słodkie wiec dałabym mniej cukru)
cukier wniliowy, 1/2 szklanki oliwy, 2,5 szkl mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki, 3/4 szkl cukru, 1/2 kostki masła, owoce sezonowe lub zamrożone ( ja dałam zamrożone jagody )

Przygotowanie:
cukier i jajka ubijamy mikserem, dodając maślankę i oliwę, mąke mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniwo dodajemy do ciasta na koniec wsypujemy cukier waniliowy.

Owoce układamy na cieście, miękkie małso ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę tak by powstały grudki, rozkruszamy na owocach.
Pieczemy 55min w 180stopniach w dużej blaszce
 
reklama
Mummy2 moj sprawdzony przepis na moje buleczki drozdzowki z nadzieniem
2 szkl maki
suche drozdze (ok 7g)
1/2 szklanki letniego mleka
marmolada albo nutella
2 jajka
1/2 kostki margaryny
skorka otarta z cytryny
zoltko

Mleko podgrzac, musi byc letnie, dodac do niego drozdze i rozprowadzic, dodac make i odstawic do wyrosniecia, potem dodac cukier, jajka, margaryne (ale wczesniej musi by wyjeta z lodowki, aby byla miekka), wyrobic ciasto, ja wyrabiam rekami, jak sie klei mozna dodac jeszcze troszke maki, potem przykryc i zostawic az wyrosnie
Ciasto rozwalkowuje, wykrawam placuszki, lekko je splaszczam, na kazdy placuszek klade marmolade albo nutelle i sklejam i formuje buleczki, Smaruje je roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Wkladam do piekarnika, temperatura 180 stopni, pieke oko 30 minut, ale to trzeba obserwowac, a potem po wyjeciu i jak wystygna mozna je posypac cukrem pudrem.
Smacznego :)))
 
Ostatnia edycja:
mummy3 dziekuje za przepis, a ile tych suchych drozdzy? a tam gdzie pisze 1/ szklanaka mleka to chodzi o 1 czy mialo byc 1/2?
brzmi pysznie!
 
bulkaasia a oto spaghetti mojej roboty :)

skladniki:
dwie cebule
kilka zabkow czosnku
mieso mielone okolo o,5kg
sok pomidorowy ( u nas sa duze kartony, ale ja daje cztery szklanki soku)
szklanka bulionu (z kostki :))
oliwa z oliwek
lyzka maki
sol, pieprz, bazylia, oregano
makaron spaghetti

Wstawiam wode na makaron. Cebule i czosnek obieram i kroje w kostke, podsmazam na oliwie z oliwek, jak sie podrumienia to dodaje mieso i podsmazam, potem dodaje szklanke bulionu i przyprawy, chwilke dusze pod przykryciem, potem dodaje sok pomidorowy i to wszystko razem gotuje, a na koncu dodaje odrobine maki, aby troszke zagescic. na talerz porcja makaronu i na to sos, a na to wszystko starty ser (ja daje parmezan) :)
 
bulkaasia ja nie probowalam z przecierem, ale mysle, ze tez mozna, tylko wtedy trzeba bedzie dodac wody zamiast soku- gdzies 2-3 szklanki.
 
Dziewczyny a macie może jakiś przepis na bułki z ciasta francuskiego gotowego z serem, albo owocami?
 
reklama
misia ja ribię bardzo czesto z serem ala fornetti:happy:
Masę serkowa robię z opakowania sera mielonego w wiadeku a najczęście "mój ulubiony" z Wielunia bo jest najlepszy. Miksuję go z 1 jajkiem, olejkiem śmietankowym i rodzynkami. Zazwyczaj robie tego więcej na raz - z 2, 3 ciast fransuskich więc i serka opcjonalnie robie więcej. Ciasto tnę na kwadraciki o wymiarach mw tak 10x10 cm i połowę z tego nacinam nożem takie paseczki nie przecinając do końca ciasta potem serek kłade na druga połówke i myk zamykam, zreszta pewnie wiesz jak wylada Fornetti więc to tak na ich wzór. Z owocami nie robiłam zawijańców - ale latem takie ciasteczka - na kwadraciki dawałam np maliny lub troskawki i posypywałam cukrem. Piecze sie to z serem ok 30 min 1 180 sC a te z owocami z 20 min.
 
Do góry