Vivienne
Marysiowa Mama :) Moderatorka
Już mi się nie chce lecieć do sklepu, ale następnym razem spróbuję przynajmniej z tym ananasem, mniam mniam!
Ja od siebie dorzucę przepis na chyba najprostsze ciasto czekoladowe, składniki na nie mam zawsze i jak ktoś się zapowie w ostatniej chwili to robię - całość zajmuje max. godzinę z pieczeniem. Porcja idealna na keksówkę/tortownicę z dziurką, warto zrobić z 1,5-2 porcji bo szybko znika
Ciasto czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka (duża) sody z proszkiem do pieczenia (tak pół na pół)
- 1 łyżka (duża) kakao
- 3 łyżki (duże) dżemu
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki należy umieścić w dużym naczyniu i zmiksować (ewentualnie bardzo, bardzo dobrze wymieszać). Następnie przelać "ciasto" do tortownicy i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok. 45 min. w 200 stopniach C. (u mnie zawsze jest gotowe szybciej, wychodzi dość gęste (w oryginalnym przepisie jest mleko sojowe, ono jest tłustsze) i warto dolać jeszcze troszkę mleka lub oleju, a dżem najlepszy wiśniowy lub porzeczka, ogólnie z tych ciemniejszych)
Ja od siebie dorzucę przepis na chyba najprostsze ciasto czekoladowe, składniki na nie mam zawsze i jak ktoś się zapowie w ostatniej chwili to robię - całość zajmuje max. godzinę z pieczeniem. Porcja idealna na keksówkę/tortownicę z dziurką, warto zrobić z 1,5-2 porcji bo szybko znika
Ciasto czekoladowe
- 2 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka (duża) sody z proszkiem do pieczenia (tak pół na pół)
- 1 łyżka (duża) kakao
- 3 łyżki (duże) dżemu
- 1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki należy umieścić w dużym naczyniu i zmiksować (ewentualnie bardzo, bardzo dobrze wymieszać). Następnie przelać "ciasto" do tortownicy i wstawić do rozgrzanego pieca. Piec ok. 45 min. w 200 stopniach C. (u mnie zawsze jest gotowe szybciej, wychodzi dość gęste (w oryginalnym przepisie jest mleko sojowe, ono jest tłustsze) i warto dolać jeszcze troszkę mleka lub oleju, a dżem najlepszy wiśniowy lub porzeczka, ogólnie z tych ciemniejszych)