SŁONECZNIK
Biszkopt:
6jaj
1szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1 lyżeczka proszku do pieczenia
żołtka utrzec z cukrem, ubic piane z białek, dodac do zoltek, dodac produkty sypie, wymieszac, piec 30min, 180 C.
Krem:
1 puszka " krówki"
1 proszek"krem do tortów" smietankowy lub waniliowy
1 smietana 30 % ok. 300ml
1 galaretka cytrynowa
galaretke rozpuscic w pol szklanki wrzatku, proszek "krem do tortow" ubic na smietanie. letnia galaretke wlac do kremu i wymieszac.
ciasto przekroic na dwie czesci. spodnia czesc posmarowac od wierzchu polowa krówki. na to wylozyc krem. wierzchnia czesc ciasta tez posmarowac polowa krowki ale od spodu tak zeby krowka stykala sie z kremem.
posypka:
1/3 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 lyzka cukru
5lyzek mleka
1 opakowanie ziaren slonecznika ok 250gram
slonecznik uoprazyc na patelni na zloty kolor. na drugiej patelni rozpuscic margaryne z cukrami i mlekiem, slonecznik wsypac do letniej masy z masla cukru i mleka, wylac na wierzch ciasta i rowno rozprowadzic-chlodzic przed podaniem ok godziny
smacznego!!