reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniówki w kuchni:-)

Efekt mej pracy 2013-02-19 13.46.28.jpg bez kruszonki bo nie wiedziałam jak wyjdzie ciasto i nie chciałam tracic składników ;) Kubusia będę robić na dniach
 
reklama
SŁONECZNIK
Biszkopt:
6jaj
1szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki kakao
1 lyżeczka proszku do pieczenia
żołtka utrzec z cukrem, ubic piane z białek, dodac do zoltek, dodac produkty sypie, wymieszac, piec 30min, 180 C.

Krem:
1 puszka " krówki"
1 proszek"krem do tortów" smietankowy lub waniliowy
1 smietana 30 % ok. 300ml
1 galaretka cytrynowa

galaretke rozpuscic w pol szklanki wrzatku, proszek "krem do tortow" ubic na smietanie. letnia galaretke wlac do kremu i wymieszac.

ciasto przekroic na dwie czesci. spodnia czesc posmarowac od wierzchu polowa krówki. na to wylozyc krem. wierzchnia czesc ciasta tez posmarowac polowa krowki ale od spodu tak zeby krowka stykala sie z kremem.

posypka:

1/3 kostki margaryny
1 cukier waniliowy
1 lyzka cukru
5lyzek mleka
1 opakowanie ziaren slonecznika ok 250gram
slonecznik uoprazyc na patelni na zloty kolor. na drugiej patelni rozpuscic margaryne z cukrami i mlekiem, slonecznik wsypac do letniej masy z masla cukru i mleka, wylac na wierzch ciasta i rowno rozprowadzic-chlodzic przed podaniem ok godziny:) smacznego!!
 
Bardzo dobry chleb :)

10 dag drozdzy
1 litr cieplej wody
1 kg maki (pelnoziarnistej, pszennej, zytniej, pol na pol - jak kto woli)
28 lyzek otrebow (pszennych, zytnich, innych, pol na pol - znow jak chcecie)
4 lyzki slonecznika
4 lyzki siemie lniane
4 lyzki sezamu
2 lyzki pestek dyni
1 lyzka soli

Drozdze rozpuscic w cieplej wodzie a nastepnie wsypac wymieszane suche skladniki, wyrobic, ciasto jest lepkie wiec nie ma sie co martwic ze sie nie odkleja od miski i od rak, zostawic do wyrosniecia. Jak podwoi swoja wielkosc, wlozyc do wysmarowanych olejem keksowek - mnie z tej ilosci wychodza dwie keksowki, i znow zostawic do wyrosniecia (ja rece tez smaruje sobie olejem coby mi sie ciasto do mnie nie kleilo), jak juz troszke podrosnie w formach, smaruje zoltkiem, posypuje czasem kminkiem - jak kto lubi, i troche jeszcze woda skraplam i do piekarnika na 1,5 h w 180 stopniach...ja mam stary zwykly gazowy piekarnik i po ok 1h 20 min juz jest ok
Smacznego!
 
Do góry