reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniówki w kuchni:-)

reklama
Faworki na piwie:

6 żółtek wbić do szklanki
Piwo - ilość w szklance taka, jak żółtek
Mąka - ile przyjmie ciasto (zacząć od szklanki)

Mąkę wysypać na stolnicę, dolać żółtka, piwo, zagnieść, pozbijać wałkiem.
Kawałki ciasta rozwałkowywać na podsypanym lekko mąką blacie, pozostałe okryć ściereczką, aby nie schło, Rozwałkowywać jak najcieniej, kroić na paski, zaś na prostokąty/romby, przeciąć na środku i wywinąć.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor, wyjąć odsączając, posypać cukrem pudrem.
 
viev - ciasto marchewkowe ;-) wyszło pyszne ;-)
2 szkl. mąki, 3 marchewki ( tarte na dużych oczkach), 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 0,5 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody.
Białka ubijamy z cukrem następnie dodajemy po 1 żółtku miksujemy, kolejno dodajemy olej , marchew, mąka, proszek i soda.
Pieczemy 45 min. w temp.180 stopni
Ja wzbogaciłam ciasto rodzynkami - wcześniej sparzonymi ;-) na górę polewa czekoladowa posypałam wiórkami kokosowymi , w oryginalnym przepisie jest masa z zerka philadeplhia
Smacznego.
Dziewczyny komu obiecałam jeszcze przepis i na co? bo zapomniałam ;-(
 
Przepis na "Kubusia":

6 dużych paczek herbatników (na blachę od ciasta idzie warstwa na dół i na górę)
1litr soku Kubuś np. marchew, banan ,jablko
2 budynie smietankowe (żeby razem było na 1 litr)
pól kostki masła
pół litra śmietanki kremowej 30% do ubijania
2 tabliczki bialej czekolady
2 łyżeczki zelatyny

1). Ugotowac budyn na Kubusiu, do goracego dodac pol kostki masla, rozpuscic, wymieszac
2).rozlozyc herbatniki i na nich rozsmarowac ciepla mase, potem mozna wlozyc do lodowki
3 ) rozpuscic 2 lyzeczki zelatyny w mniej niz polowa szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody, mieszac az bedzie jednolita, wystudzic
4) pol litra smietany kremowki plus 2 lyzki cukru pudru ubic, dodac zelatyne i jeszcze chwile ubija , wylozyc na pierwsza warstwe, ulozyc od razu herbatniki,zostawic do wystygniecia
5) 2 tabliczki bialej czekolady rozpuscic z niewielka iloscia mleka pomalowac herbatniki, wystudzic a potem juz tylko jesc
 
CIASTO DROŻDŻOWE SZYBKIE - PORCJA NA KWADRATOWĄ BLACHĘ lub dwie keksówki (śmiało można zrobić w zwykłej prostokątnej, jak są dobre drożdże to rośnie jak szalone)


kilo mąki
10 dag drożdży
1,5 szkl mleka
1,5 szkl cukru
4 jajka
margaryna (np. palma)

Margarynę rozpuscic - ostudzic

Drożdże, mleko, cukier, margarynę (niecałą) do miski - zarobić, odstawić na pół godziny

Po tym czasie dodać mąkę i jajka - po trochu, wymieszać mikserem (sprężynkami)

Kruszonka: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżka masła, zagnieść, pokruszyć lub do zamrażarki i zetrzeć na tarce

Piec: 50 min. 170 st.


To jest przepis jaki dostałam, ja do michy daję od razu całą margarynę rozpuszczoną, lekko ciepłą, mleko zawsze ciut podgrzewam żeby zimnym nie lać, mieszam wszystko łyżką i całość pod przykryciem czystą ściereczką kładę w ciepłe miejsce, tzn. wybieram cieplejszy pokój i tam gar przykrywam kołdrą. Reszta bez zmian.
 
viev widzisz ja mam przepis bez margaryny . A powiedz mi robisz sprężynkami a później wyrabiasz ręcznie? ile minut?
 
reklama
Do góry