reklama
Misia83 ja piekłam z tego przepisu i wyszły super Moje Wypieki----
A świąteczne babeczki tak udekoruję Moje Wypieki | Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
A świąteczne babeczki tak udekoruję Moje Wypieki | Babeczki Snickerdoodle - Rudolfy
Vivienne
Marysiowa Mama :) Moderatorka
Faworki na piwie:
6 żółtek wbić do szklanki
Piwo - ilość w szklance taka, jak żółtek
Mąka - ile przyjmie ciasto (zacząć od szklanki)
Mąkę wysypać na stolnicę, dolać żółtka, piwo, zagnieść, pozbijać wałkiem.
Kawałki ciasta rozwałkowywać na podsypanym lekko mąką blacie, pozostałe okryć ściereczką, aby nie schło, Rozwałkowywać jak najcieniej, kroić na paski, zaś na prostokąty/romby, przeciąć na środku i wywinąć.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor, wyjąć odsączając, posypać cukrem pudrem.
6 żółtek wbić do szklanki
Piwo - ilość w szklance taka, jak żółtek
Mąka - ile przyjmie ciasto (zacząć od szklanki)
Mąkę wysypać na stolnicę, dolać żółtka, piwo, zagnieść, pozbijać wałkiem.
Kawałki ciasta rozwałkowywać na podsypanym lekko mąką blacie, pozostałe okryć ściereczką, aby nie schło, Rozwałkowywać jak najcieniej, kroić na paski, zaś na prostokąty/romby, przeciąć na środku i wywinąć.
Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor, wyjąć odsączając, posypać cukrem pudrem.
nathani
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 21 Kwiecień 2012
- Postów
- 8 427
viev - ciasto marchewkowe ;-) wyszło pyszne ;-)
2 szkl. mąki, 3 marchewki ( tarte na dużych oczkach), 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 0,5 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody.
Białka ubijamy z cukrem następnie dodajemy po 1 żółtku miksujemy, kolejno dodajemy olej , marchew, mąka, proszek i soda.
Pieczemy 45 min. w temp.180 stopni
Ja wzbogaciłam ciasto rodzynkami - wcześniej sparzonymi ;-) na górę polewa czekoladowa posypałam wiórkami kokosowymi , w oryginalnym przepisie jest masa z zerka philadeplhia
Smacznego.
Dziewczyny komu obiecałam jeszcze przepis i na co? bo zapomniałam ;-(
2 szkl. mąki, 3 marchewki ( tarte na dużych oczkach), 3/4 szklanki cukru, 4 jaja, 0,5 szkl. oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki sody.
Białka ubijamy z cukrem następnie dodajemy po 1 żółtku miksujemy, kolejno dodajemy olej , marchew, mąka, proszek i soda.
Pieczemy 45 min. w temp.180 stopni
Ja wzbogaciłam ciasto rodzynkami - wcześniej sparzonymi ;-) na górę polewa czekoladowa posypałam wiórkami kokosowymi , w oryginalnym przepisie jest masa z zerka philadeplhia
Smacznego.
Dziewczyny komu obiecałam jeszcze przepis i na co? bo zapomniałam ;-(
Basia_one
Multimama ;)
Przepis na miodowiec, ja szczerze jeszcze nie robilam, ale tesciowa nam zrobila 3 razy i pychotka, robila z tego przepisu :
MIODOWNIK | Moje przepisy
Mala modyfikacja co do kremu:
1 litr mleka, odpowiednio wiecej manny, pol szklanki cukru lub cukru pudru ( nie bedzie taki slodki), 40 dkg margaryny.
MIODOWNIK | Moje przepisy
Mala modyfikacja co do kremu:
1 litr mleka, odpowiednio wiecej manny, pol szklanki cukru lub cukru pudru ( nie bedzie taki slodki), 40 dkg margaryny.
Vivienne
Marysiowa Mama :) Moderatorka
Przepis na "Kubusia":
6 dużych paczek herbatników (na blachę od ciasta idzie warstwa na dół i na górę)
1litr soku Kubuś np. marchew, banan ,jablko
2 budynie smietankowe (żeby razem było na 1 litr)
pól kostki masła
pół litra śmietanki kremowej 30% do ubijania
2 tabliczki bialej czekolady
2 łyżeczki zelatyny
1). Ugotowac budyn na Kubusiu, do goracego dodac pol kostki masla, rozpuscic, wymieszac
2).rozlozyc herbatniki i na nich rozsmarowac ciepla mase, potem mozna wlozyc do lodowki
3 ) rozpuscic 2 lyzeczki zelatyny w mniej niz polowa szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody, mieszac az bedzie jednolita, wystudzic
4) pol litra smietany kremowki plus 2 lyzki cukru pudru ubic, dodac zelatyne i jeszcze chwile ubija , wylozyc na pierwsza warstwe, ulozyc od razu herbatniki,zostawic do wystygniecia
5) 2 tabliczki bialej czekolady rozpuscic z niewielka iloscia mleka pomalowac herbatniki, wystudzic a potem juz tylko jesc
6 dużych paczek herbatników (na blachę od ciasta idzie warstwa na dół i na górę)
1litr soku Kubuś np. marchew, banan ,jablko
2 budynie smietankowe (żeby razem było na 1 litr)
pól kostki masła
pół litra śmietanki kremowej 30% do ubijania
2 tabliczki bialej czekolady
2 łyżeczki zelatyny
1). Ugotowac budyn na Kubusiu, do goracego dodac pol kostki masla, rozpuscic, wymieszac
2).rozlozyc herbatniki i na nich rozsmarowac ciepla mase, potem mozna wlozyc do lodowki
3 ) rozpuscic 2 lyzeczki zelatyny w mniej niz polowa szklanki gorącej (ale nie wrzącej) wody, mieszac az bedzie jednolita, wystudzic
4) pol litra smietany kremowki plus 2 lyzki cukru pudru ubic, dodac zelatyne i jeszcze chwile ubija , wylozyc na pierwsza warstwe, ulozyc od razu herbatniki,zostawic do wystygniecia
5) 2 tabliczki bialej czekolady rozpuscic z niewielka iloscia mleka pomalowac herbatniki, wystudzic a potem juz tylko jesc
Vivienne
Marysiowa Mama :) Moderatorka
CIASTO DROŻDŻOWE SZYBKIE - PORCJA NA KWADRATOWĄ BLACHĘ lub dwie keksówki (śmiało można zrobić w zwykłej prostokątnej, jak są dobre drożdże to rośnie jak szalone)
kilo mąki
10 dag drożdży
1,5 szkl mleka
1,5 szkl cukru
4 jajka
margaryna (np. palma)
Margarynę rozpuscic - ostudzic
Drożdże, mleko, cukier, margarynę (niecałą) do miski - zarobić, odstawić na pół godziny
Po tym czasie dodać mąkę i jajka - po trochu, wymieszać mikserem (sprężynkami)
Kruszonka: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżka masła, zagnieść, pokruszyć lub do zamrażarki i zetrzeć na tarce
Piec: 50 min. 170 st.
To jest przepis jaki dostałam, ja do michy daję od razu całą margarynę rozpuszczoną, lekko ciepłą, mleko zawsze ciut podgrzewam żeby zimnym nie lać, mieszam wszystko łyżką i całość pod przykryciem czystą ściereczką kładę w ciepłe miejsce, tzn. wybieram cieplejszy pokój i tam gar przykrywam kołdrą. Reszta bez zmian.
kilo mąki
10 dag drożdży
1,5 szkl mleka
1,5 szkl cukru
4 jajka
margaryna (np. palma)
Margarynę rozpuscic - ostudzic
Drożdże, mleko, cukier, margarynę (niecałą) do miski - zarobić, odstawić na pół godziny
Po tym czasie dodać mąkę i jajka - po trochu, wymieszać mikserem (sprężynkami)
Kruszonka: 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru, łyżka masła, zagnieść, pokruszyć lub do zamrażarki i zetrzeć na tarce
Piec: 50 min. 170 st.
To jest przepis jaki dostałam, ja do michy daję od razu całą margarynę rozpuszczoną, lekko ciepłą, mleko zawsze ciut podgrzewam żeby zimnym nie lać, mieszam wszystko łyżką i całość pod przykryciem czystą ściereczką kładę w ciepłe miejsce, tzn. wybieram cieplejszy pokój i tam gar przykrywam kołdrą. Reszta bez zmian.
reklama
Vivienne
Marysiowa Mama :) Moderatorka
Tylko sprężynkami, żadnego ręcznego gniecenia
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 888
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 2 tys
Podziel się: