TORT
biszkopt
4jajka
ok.1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej(nie więcej)
ok.1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(nie więcej)
oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy na gładką, puszystą masę,
mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko
białka ubijamy z cukrem pudrem(najlepiej przesianym przez sitko) na sztywną masę( nie może podejść wodą) i zaraz po zrobieniu zmieszać delikatnie piane razem żótkiem tylko za dużo nie mieszać, żeby masa nie opadła.
potem dodać mąkę tez delikatnie, żeby wyszło takie puszyste ciasto, i na blache wysmarowaną masłem i obsypana bułka tartą.
włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 150stopni, po jakis 5min można podkręcić do 180stopni, żeby ładnie wyrósł.
Ja akurat mam kiepski piekarnik,że muszę przy biszkopcie kombinować, żeby mi nie opadł, ale w dobrym piekarniku powinien się piec ok.20-25minut.
Jak ładnie wyrośnie to można przykręcić ciut temp. żeby nie spalić.
i nie wyjmować od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączyć piekarnik i zostawić go na jakiś czas
Krem
4jajka
10dużych łyżek cukru normalnego
kostka masła
jajka z cukrem ubijać na parze(ja wstawiam garnek z wodą i na to może być blaszana miseczka)cały czas trzeba ubijać, żeby nie zagotowac jajek, aż będzie taka puszysta masa(dośc długo się to robi)ale musi byc puszyste i nie podejśc wodą.
masło najlepiej juz utrzeć wcześniej na gładka masę, i potem wkręcać po troszeczku te ubite jajka w masło, najlepiej w makutrze drewniana pałką cały czas w jedna stronę, żeby nie zważyć, na koniec można dodać kakao do połowy kremu, żeby mieć 2smaki
przepis na krem dośc trudny, więc podaje łatwiejsza alternatywę;-)
Krem z manny
1/2 litra mleka+ ok. 4 duże łyźki kaszy manny
kostka masła
ok. 1/2szklanki cukru
masło utrzeć z cukrem
mleko zagotować, jak juz będzie blisko gotowania dodać kaszę mieszając cały czas, żeby grudek nie było, aż do zgęstnienia i ostudzić
delikatnie mieszać kasze mannę z masłem, można dodać kakao, lub owoce
do każdego kremu najlepiej dodac troche kwsku cytrynowego, szczególnie jak ktoś nie lubi mdłego
a jeśli, żaden z tych przepisów nie pasuje;-)można zawsze kupić gotowy krem do tortów z dr oetkera(całkiem dobry, robiłam, no tyle, że więcej chemii
)ale szybki i łatwy