reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

grudniówki kulinarnie !!!

Sernik wiedeński


masa serowa 1 kg.twarogu
1 kostka palmy
1,5 szkl.cukru
12 jajek ( białka ubić )
4 łyżki kartoflanki lub budyń śmietankowy
1 mały proszek do pieczenia
rodzynki
4 bialka ubić pianę

margarynę utrzec dodac zmielony twaróg ,cukier i kartoflanke na koncu piane i rodzynki

ciasto: 1/2 kostki margaryny
2 jajka
1 szkl.mąki
3/4 szkl. cukru
proszek mały
2 łyżki kartoflanki

piec 50 min. w temp 150 st.

ps. prosze beciaczku i nie przyjmuje zazaleń:-D:-D
 
reklama
dzięki Dagulla, ale widzę, że przepisa podobny jak ja robiłam:baffled:no więc chyba wina piekarnika, no cóż popróbuje...może coś wykombinuje
 
A więc Tygrysku murzynka robię tak:

MURZYNEK
1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 5 łyżek wody, 3 łyżki kakao Decomoreno (takie do gotowania nie rozpuszczalne) - to wszystko w rondelku rozpuszczamy i studzimy.
Jak ostygnie to dodajemy szklankę + łyżkę mąki tortowej, bakalie jeśli ktoś chce, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 3 całe jajka (ja radzę białka ubić:))
Mieszamy to dokładnie i wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 min (mi czasem i trzydzieści min wystarczy)

Krem:
-budyń o smaku o jakim ma byc tort(ja zawsze robię śmietankowy albo waniliowy)
-2 szkl mleka
-4 łyżki cukru (jak chcesz mniej słodki to może byc mniej)
- masło roślinne (takie ze słoneczkiem)
- łyzka cukru pudru

Budyń gotuję na mleku wg przepisu i odstawiam do ostudzenia. Następnie ucieram na najwyższych obrotach miksera miękkie masło roślinne z cukrem pudrem aż zrobi się prawie białe. Potem zmniejszam obroty i powoli po jednej łyżce dokładam ostygnięty budyń.
Na małe masło wchodzi niecały budyń.
Przekrajam murzynka, nasączam spodnią warstwę, nakładam krem i wierzchnią warstwę, Nasączam wierzchnią warstwę( można to pominąc jeśli lubi się bardziej suche torty) i dekoruję resztą kremu i najczęściej wisienkami.
SMACZNEGO
 
TORT

biszkopt

4jajka
ok.1/2 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej(nie więcej)
ok.1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(nie więcej)

oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy na gładką, puszystą masę,
mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko
białka ubijamy z cukrem pudrem(najlepiej przesianym przez sitko) na sztywną masę( nie może podejść wodą) i zaraz po zrobieniu zmieszać delikatnie piane razem żótkiem tylko za dużo nie mieszać, żeby masa nie opadła.
potem dodać mąkę tez delikatnie, żeby wyszło takie puszyste ciasto, i na blache wysmarowaną masłem i obsypana bułka tartą.
włożyć do piekarnika nagrzanego do ok. 150stopni, po jakis 5min można podkręcić do 180stopni, żeby ładnie wyrósł.

Ja akurat mam kiepski piekarnik,że muszę przy biszkopcie kombinować, żeby mi nie opadł, ale w dobrym piekarniku powinien się piec ok.20-25minut.
Jak ładnie wyrośnie to można przykręcić ciut temp. żeby nie spalić.
i nie wyjmować od razu z piekarnika, bo opadnie, wyłączyć piekarnik i zostawić go na jakiś czas

Krem

4jajka
10dużych łyżek cukru normalnego
kostka masła

jajka z cukrem ubijać na parze(ja wstawiam garnek z wodą i na to może być blaszana miseczka)cały czas trzeba ubijać, żeby nie zagotowac jajek, aż będzie taka puszysta masa(dośc długo się to robi)ale musi byc puszyste i nie podejśc wodą.
masło najlepiej juz utrzeć wcześniej na gładka masę, i potem wkręcać po troszeczku te ubite jajka w masło, najlepiej w makutrze drewniana pałką cały czas w jedna stronę, żeby nie zważyć, na koniec można dodać kakao do połowy kremu, żeby mieć 2smaki

przepis na krem dośc trudny, więc podaje łatwiejsza alternatywę;-)

Krem z manny

1/2 litra mleka+ ok. 4 duże łyźki kaszy manny
kostka masła
ok. 1/2szklanki cukru

masło utrzeć z cukrem
mleko zagotować, jak juz będzie blisko gotowania dodać kaszę mieszając cały czas, żeby grudek nie było, aż do zgęstnienia i ostudzić
delikatnie mieszać kasze mannę z masłem, można dodać kakao, lub owoce

do każdego kremu najlepiej dodac troche kwsku cytrynowego, szczególnie jak ktoś nie lubi mdłego

a jeśli, żaden z tych przepisów nie pasuje;-)można zawsze kupić gotowy krem do tortów z dr oetkera(całkiem dobry, robiłam, no tyle, że więcej chemii:-D:tak::-p)ale szybki i łatwy
 
Biszkopt
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym, potem dosypuję mąkę i proszek do pieczenia, piekę 25 - 30 minut (trzeba sprawdzic patyczkiem, bo róznie to z r żnymi piekarnikami bywa) w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku
przepis jest na okrągłą tortownicę, jak chcę zrobić w duzej foremce prostokątnej to robię z 1,5 porcji
 
tak jak obiecalam podaje przepis na torcik
SNIKERS (ja robilam i w kwadratowej formie i w okraglej i zawsze wychodzil)
Ciasto:
0,5 paczki margaryny (czyli 125 gr)
100gr cukru
1 duza lyzka amoniaku i 1 lyzka smietany
no i maki dodajemy tyle zeby ciasto sie nie kleilo do rak, ale zeby bylo miekkie, i potem to ciasto dzielimy na 2 czesci, maja byc cieniutkie
makaron (jesli ktos niema ochoty bawic sie z makaronem, to moze kupic krakersy, ale nie slone, czy jakies malutkie ciasteczko ala krakersy, ale ten makaron lepiej smakuje niz krakers)
0,5 paczki margaryny (czyli kolejne 125gr)
4 lyzki smietany
1 mala lyzeczka sody +ocet
maki dajemy tyle jak robimy ciasto na zwykle pierogi, i wtedy sobie kroimi jak na makaron
ale zeby dobrze sie kroilo ja zawsze wstawiam do lodowki na 30 min
Krem do makaronu:
makaron+500gr arachidowych orzeczkow+mleko zageszczane
a krem do ciasta:
kto jaki lubi, ja robilam rozne i z budyniowy i z paczki gotowy
SMACZNEGO!!!!!!!!!!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry