reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniówki gotują

reklama
Murzynek
2 1/2 szkl. mąki
20 dkg masła
4 jajka1 szkl. mleka
2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mleka dodać masło, cukier i kakao. Lekko podgotować, żeby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wbić po jednym jajku, dokładnie wymieszać.
Piec w temp. 160-170'C 55min.
Smacznego:-D:-D:-D:-D
 
sluchajcie potrzebuje pomocy ... co zrobic na wykwintna kolacje urodzinowa ?? moja mama za tydzien robi uodziny i kazala mi wymyslic jakie mieso na kolacje zrobic bo juz sie nam koncza pomysly !!
 
Mea ja upiekłabym jakiegoś ptaka (kurczak lub kaczka). Ewentualnie, jakaś pieczeń z warzywami lub rolada? za mną chodzi ostatnio pieczeń wołowa z warzywami - może wykorzystasz.

• 1,5 kg wołowego mięsa
• 3 marchewki
• pietruszka
• kawałek selera
• 2 cebule
• garść fasoli szparagowej, może być z puszki
• olej
• łyżka masła
• szklanka czerwonego wytrawnego wina, może być szklanka bulionu z kostki
• ziele angielskie
• sól, pieprz

Mięso mocno zbić, natrzeć solą, odstawić na 1,5 godziny. Zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Jarzyny obrać, umyć, pokroić w plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę warzyw, na nich mięso, przykryć reszta warzyw. Wlać wino lub bulion, dodać przyprawy i masło. Piec w piekarniku (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C, aż wołowina będzie miękka. Wyjąć ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć połowa warzyw. Resztę jarzyn przetrzeć przez sito, połączyć z sosem, podgrzać i wlać do sosjerki.
 
albo to (pycha, ale trochę czasochłonne)

Polędwica wieprzowa w cieście

• 250 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• 250 g masła (plus dwie łyżki)
• 400 g polędwicy wieprzowej
• 2 łyżki oleju
• 6 liści włoskiej kapusty
• 100 g cebuli
• 200 g pieczarek
• 100 g gotowanej szynki
• 4 łyżki śmietany
• jajko
• pieprz
• 1 cienki plaster słoniny


Posiekać nożem mąkę, sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo 1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę. Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę, jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.​
Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso. Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.​
Nagrzać piekarnik do 225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę można podawać schłodzoną.​
 
"Shrek"
Biszkopt
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dodać żółtka. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybo ale delikatnie wymieszać, wylać na blachę i wtawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 min. Zaraz po wyciągnięciu upuścic blachę z biszkoptem na podłogę, ąby biszkopt nie opadł

1 duży zielony "Pysio"
3 budynie śmietankowe
paczka lub 2 "Delicji"
pół litra kremówki
3 zielone galaretki

Wykonanie

3/4 "Pysia" zagotować a w 1/4 rozmieszać budynie i ugotować z tego budyń. Ciepły pysiowy budyń wylać na wystudzony biszkopt.
Następnie poukładać na budyniu "Delicje", na wystudzoną masę i "Delicje" wyłożyć ubitą krewówkę wymieszaną z jedna zieloną galaretka (galaretkę wymieszać w 1 szklance wody). Na to wylać 2 tężejące galaretki.

Smacznego:-D
 
to ja dokleje fotke ciasta shrek ;-) też je lubie :-)
35613_-shrek_0_1.jpg
 
reklama
Do góry