reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniówki gotują

Ciasto "3-BIT"
Składniki
0
MASA I:
2 budynie śmietankowe,
2 szkl. mleka,
1 łyżka cukru,
3/4 margaryny
0
MASA II:
1 mleko skondensowane słodzone w puszce
0
MASA III:
0

1 duża śmietanka 30%,
2 śnieżki
0

+ 8 paczek herbatników zwykłychEtapy przygotowania
0

1.
0
Puszke mleka skondensowane gotwać w wodzie 3 godziny, aż zrobi sie karmel [puszki nie otwierac podczas gotowania, dopiero po tych 3 godzinach].
2.
0
Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem łyżki cukru; wystudzić; utrzeć z margaryną.
3.
0
Składniki na masę III ubić razem na sztywno
4.
0
W naczyniu [np. blasze] układać kolejno: herbatniki-masaII-herbatniki-masaI-herbatniki-masaIII

OMG - ale mi ślinka leci. Jutro chyba spróbuję zrobić
 
reklama
No i latwe - piec nie trzeba))) Poza tym zamiast mleka skondensowanego mozna kupic gotowe, juz ugotowane. Zawsze to 3 godz. krocej ;)

Zapomniałam się pochwalić że zrobiłam "ciasto". Kupiłam już ugotowane mleko. Wszystko byłoby super gdyby nie rozsmarowywanie tego mleka - a właściwe masy krówkowej. myślałam że zeświruje :-D:-D:-D Chyba nie należę do cierpliwych.
Ale ciacho przepyszne, mniam mniam. :-):-):-)
 
mój dzisiejszy obiadek:

FASZEROWANE UDKA
podudzia z kurczaka
dowolny farsz lub mój pieczarkowy:
na 10 podudzi
ok. 0,5 kg pieczarek
1 cebula,
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
Pieczarki i cebulę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu, aż odparuje cały sok, przestudzić. Wbić jajko, dosypać trochę bułki tartej ( tyle żeby związać wszystko razem ale żeby nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie-np. 2 łyżki), doprawić do smaku.
Wytrybowane z kości podudzia, posolić, popieprzyć, nadziać farszem, panierować w mące, jajku i bułce tartej albo innej panierce, np. z orzechów, sezamu, itp. Podsmażyć na rumiano i dopiec w piekarniku ok. 45 minut, lub wg własnego uznania (czas pieczenia dostosować do własnego piekarnika) Można upiec podudzia bez panierki.



trochę wkurzająca robota z wyciąganiem kości, ale całość - mniam :tak:
 
mój dzisiejszy obiadek:

FASZEROWANE UDKA
podudzia z kurczaka
dowolny farsz lub mój pieczarkowy:
na 10 podudzi
ok. 0,5 kg pieczarek
1 cebula,
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
Pieczarki i cebulę poszatkować, podsmażyć na tłuszczu, aż odparuje cały sok, przestudzić. Wbić jajko, dosypać trochę bułki tartej ( tyle żeby związać wszystko razem ale żeby nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie-np. 2 łyżki), doprawić do smaku.
Wytrybowane z kości podudzia, posolić, popieprzyć, nadziać farszem, panierować w mące, jajku i bułce tartej albo innej panierce, np. z orzechów, sezamu, itp. Podsmażyć na rumiano i dopiec w piekarniku ok. 45 minut, lub wg własnego uznania (czas pieczenia dostosować do własnego piekarnika) Można upiec podudzia bez panierki.



trochę wkurzająca robota z wyciąganiem kości, ale całość - mniam :tak:
taka sie mięsożerna zrobiłam, że dostałam slinotoku jak mysle o tym jedzinku Twoim
 
Sałatka warstwowa z kalafiorem




składniki: 1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
czosnek

przyrządzanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w pół ksieżyce
Z majonezu, musztardy , czosnku i oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

PYCHA!!!
 
Sałatka warstwowa z kalafiorem




składniki: 1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
czosnek

przyrządzanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w pół ksieżyce
Z majonezu, musztardy , czosnku i oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

PYCHA!!!

Mam wszystkie skladniki to poprosze mojego M o zrobienie na kolacje.Juz sie nie moge doczekac
 
reklama
Do góry