reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

I jeszcze buraki, zakwas buraczany można zrobić i pić, pokrzywa. Są kapsułki z buraka to tak bardziej lajtowo niż żelazo.
Pytanie jak MCV wychodzi? Bo jak powyżej normy to jest anemia nie z braku żelaza a witaminy B12. Dodatkowo aby żelazo się przyjęło to trzeba je brać w towarzystwie witaminy C i witamin z grupy B.

reklama
I jeszcze buraki, zakwas buraczany można zrobić i pić, pokrzywa. Są kapsułki z buraka to tak bardziej lajtowo niż żelazo.
Pytanie jak MCV wychodzi? Bo jak powyżej normy to jest anemia nie z braku żelaza a witaminy B12. Dodatkowo aby żelazo się przyjęło to trzeba je brać w towarzystwie witaminy C i witamin z grupy B.

aaa no tak pokrzywa, ale ja nie moge jej przelknac wiec...ale buraki jem, brokul tez

Anetka w ktorym jestes tygodniu? Ja jestem w 28 i powiedzieli mi ostatnio ze nie ma sensu robic ktg przed 30 tyg bo za male dziecko i sie nie da. Ze tylko na chwile tetna mozna posluchac ale pelne ktg nie wyjdzie bo dziecko ucieka. Prawda to?
Ktoras jeszcze miala ktg?

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!
Pierwsze pełne ktg mialam w 25tyg3 dniu. Joshi jeszcze wczesniej. Ze man na podtrzymaniu lezala dziewczyna w 21 tyg tez pod ktg. Wszsytko sie da. Zapis normalny jak przy 30 tyg ciazy. Zreszta u nas jest taka praktyka ze od 26 tyg co wizytę lekarz robi ktg i nie ma problemu. Zawsze leze pol godziny. Ja jestem dzis dokladnie 29 tydz 0 dni. Zaczynamy 30.

Edit. Hemoglobina mi z pieknych 14.6 do 11.1 spadla i musze brac zelazo dwa razy dziennie. Jem w cholere warzyw buraków indyka i w ogole miesa jajek a i tak spadło. Jeszcze mi sie to nie zdarzylo w ciazy ale ta ciaza w ogole jest trudna .

Ja po wizycie. Mocz OK. Morfologia nie najlepsza ale lekarz nic nie mówił aby brać żelazo.
Eutrocyty 3,49 norma 4-5,20
Hemoglobina 11 norma 12-16
Hematokryt 32,2 norma 37-50

Trochę mi się nie podobają te wyniki. Ciekawe co powie Pani Doktor od bliźniaków. Wizyta za tydzień.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom
@k8sad to nie są normy dla ciężarnych. Ale i tak hgb 11 to tak na granicy.

reklama
Do góry