reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudnióweczki u lekarza

reklama
a mi hemoglobina zła wyszła znaczy jeszcze w normie ale mam 11,6 i kazala brac żelazo.
I takie pytanie co jeść jakie soki z buraka kupujecie ? chodzi mi nawet o nazwe bo chciałabym jak najbardziej naturalny a nie chemia.Co jeszcze jeść jakie owoce , warzywa ??
Mozesz kupic buraczki i sama ugotowac taki barszczyk ;) bez chemi. Ale nie tylko buraczki maja zelazo ;) musisz poczytac. Aha, i zwykle mleko zastap jogurtami i innymi produktami, bo mleko podobno utrudnia przyswajanie zelaza

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

a mi hemoglobina zła wyszła znaczy jeszcze w normie ale mam 11,6 i kazala brac żelazo.
I takie pytanie co jeść jakie soki z buraka kupujecie ? chodzi mi nawet o nazwe bo chciałabym jak najbardziej naturalny a nie chemia.Co jeszcze jeść jakie owoce , warzywa ??
"Gotowana fasola czyzielone warzywa, na przykład natka pietruszki, brokuły, brukselka, sałata, fasolka szparagowa. Żelazo chowa się także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (płatki, musli, kasze, pełnoziarniste pieczywo), owocach (suszone figi, morele, daktyle), a także orzechach, nasionach sezamu, słonecznika i pestkach dyni."

Oj zjadlabym cos dobrego ale nie wiem co [emoji23]

Placka ze śliwkami mmm :D

Joshi no i git!

Kurcze ciekawe jak u mnie hgb. Przy 11.4 nic o żelazie dodatkoeym nie mówił.

Które wit bierzecie? Ja pregna plus

cb7wugpju04jz4q8.png

Mam pytanko, pewnie jesteście bardziej ogarnięte w tych badaniach analitycznych ode mnie.

Ginekolog 2 tygodnie temu ze względu na niską hemoglobinę i erytrocyty kazał zrobić po 2 tygodniach brania dużej dawki Bioferu ponownie morfologię i poziom żelaza

No i teraz mam wyniki:
hemoglobina 9,9, norma 11,2-15,7 a wczesniej było 9,5
erytrocyty 3,62, norma 3,93 -5,22 a wczesniej bylo 3,59
żelazo 150, norma 37-145 czyli powyżej normy

W razie braku poprawy kazał zgłosić się do hematologa.
No i teraz pytanie czy te wyniki można uznać za poprawę? W sumie w 2 tygodnie chyba raczej mała szansa na jakąś spektakularną poprawę, a trochę się poprawiło. Ale czy jest sens bardziej pakować się żelazem skoro już jest powyżej normy? Podobno anemia jest szczególnei niebezpieczna w sytuacji kiedy jest operacja, a mnie czeka CC więc powinnam sobie te wyniki podciągnąć jak się da.

Edit:
@bonusowa kilka postów wyżej wspomniałaś o MCV, u mnie jest w normie. Ale w takim razie nie wiem co jest nie tak skoro żelazo jest OK ale branie konkretnie bioferu u mnie trochę pomaga (inne preparaty nie pomagały albo co najwyżej utrzymywały poziom)

Ostatnia edycja:
Placka ze śliwkami mmm :D

Joshi no i git!

Kurcze ciekawe jak u mnie hgb. Przy 11.4 nic o żelazie dodatkoeym nie mówił.

Które wit bierzecie? Ja pregna plus

cb7wugpju04jz4q8.png
Placka ze śliwkami to bym naprawde zjadla ;) nam w tym roku sie sliwki nie udaly, nie bylo w ogole :( jedna mi sie udalo upolowac..
Za to gruszki mamy i właśnie zjadlam sobie jedną ;)
Ide patrzec czy sa juz orzechy dobre ;) najbardziej lubie takie co sa jeszcze takie biale w zoltej skorupce ktora jest gorzka i zawsze ją łupie [emoji4] kto jadl ten wie ze to pycha [emoji23][emoji6]

Pranie zrobione, powiesz i niech schnie [emoji4]

reklama
Mam pytanko, pewnie jesteście bardziej ogarnięte w tych badaniach analitycznych ode mnie.

Ginekolog 2 tygodnie temu ze względu na niską hemoglobinę i erytrocyty kazał zrobić po 2 tygodniach brania dużej dawki Bioferu ponownie morfologię i poziom żelaza

No i teraz mam wyniki:
hemoglobina 9,9, norma 11,2-15,7 a wczesniej było 9,5
erytrocyty 3,62, norma 3,93 -5,22 a wczesniej bylo 3,59
żelazo 150, norma 37-145 czyli powyżej normy

W razie braku poprawy kazał zgłosić się do hematologa.
No i teraz pytanie czy te wyniki można uznać za poprawę? W sumie w 2 tygodnie chyba raczej mała szansa na jakąś spektakularną poprawę, a trochę się poprawiło. Ale czy jest sens bardziej pakować się żelazem skoro już jest powyżej normy? Podobno anemia jest szczególnei niebezpieczna w sytuacji kiedy jest operacja, a mnie czeka CC więc powinnam sobie te wyniki podciągnąć jak się da.

Edit:
@bonusowa kilka postów wyżej wspomniałaś o MCV, u mnie jest w normie. Ale w takim razie nie wiem co jest nie tak skoro żelazo jest OK ale branie konkretnie bioferu u mnie trochę pomaga (inne preparaty nie pomagały albo co najwyżej utrzymywały poziom)
Na pewno jest poprawa, ale hemoglobina niska troche nadal.

Do góry