reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudnióweczki u lekarza

I jeszcze buraki, zakwas buraczany można zrobić i pić, pokrzywa. Są kapsułki z buraka to tak bardziej lajtowo niż żelazo.
Pytanie jak MCV wychodzi? Bo jak powyżej normy to jest anemia nie z braku żelaza a witaminy B12. Dodatkowo aby żelazo się przyjęło to trzeba je brać w towarzystwie witaminy C i witamin z grupy B.

reklama
I jeszcze buraki, zakwas buraczany można zrobić i pić, pokrzywa. Są kapsułki z buraka to tak bardziej lajtowo niż żelazo.
Pytanie jak MCV wychodzi? Bo jak powyżej normy to jest anemia nie z braku żelaza a witaminy B12. Dodatkowo aby żelazo się przyjęło to trzeba je brać w towarzystwie witaminy C i witamin z grupy B.

aaa no tak pokrzywa, ale ja nie moge jej przelknac wiec...ale buraki jem, brokul tez

Anetka w ktorym jestes tygodniu? Ja jestem w 28 i powiedzieli mi ostatnio ze nie ma sensu robic ktg przed 30 tyg bo za male dziecko i sie nie da. Ze tylko na chwile tetna mozna posluchac ale pelne ktg nie wyjdzie bo dziecko ucieka. Prawda to?
Ktoras jeszcze miala ktg?

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!
Pierwsze pełne ktg mialam w 25tyg3 dniu. Joshi jeszcze wczesniej. Ze man na podtrzymaniu lezala dziewczyna w 21 tyg tez pod ktg. Wszsytko sie da. Zapis normalny jak przy 30 tyg ciazy. Zreszta u nas jest taka praktyka ze od 26 tyg co wizytę lekarz robi ktg i nie ma problemu. Zawsze leze pol godziny. Ja jestem dzis dokladnie 29 tydz 0 dni. Zaczynamy 30.

Edit. Hemoglobina mi z pieknych 14.6 do 11.1 spadla i musze brac zelazo dwa razy dziennie. Jem w cholere warzyw buraków indyka i w ogole miesa jajek a i tak spadło. Jeszcze mi sie to nie zdarzylo w ciazy ale ta ciaza w ogole jest trudna .

Ja po wizycie. Mocz OK. Morfologia nie najlepsza ale lekarz nic nie mówił aby brać żelazo.
Eutrocyty 3,49 norma 4-5,20
Hemoglobina 11 norma 12-16
Hematokryt 32,2 norma 37-50

Trochę mi się nie podobają te wyniki. Ciekawe co powie Pani Doktor od bliźniaków. Wizyta za tydzień.

Napisane na E5603 w aplikacji Forum BabyBoom
@k8sad to nie są normy dla ciężarnych. Ale i tak hgb 11 to tak na granicy.

reklama
Do góry