reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2022 :)

Dziewczyny jak tam Wasze badania krwi? U mnie problem z ferrytyną, żelazo ok, ale niestety ferrytyna 10 a norma od 13, mam też za niską witaminę D. Martwię się trochę bo ostatnio jak suplementowałam żelazo to się bardzo złe czułam…
Kochana znam ten ból z ferrytyną. Może spróbuj inną formę żelaza? Poczytaj o tym, nie wszystkie są tak samo przyswajalne i niektóre są lepiej tolerowane, niż inne. Ja ferrytynę podniosłam najbardziej wątróbką i czerwonym mięsem, ale to był hardkor, praktycznie dieta carnivore przez 2 lata 🙈 Pomogło niesamowicie, ale teraz w ciąży to chyba tak średnio. Ale jeśli jesz mięso to spróbuj więcej czerwonego. Z nie mięsnych to znajoma przysięgała na sok z buraczków, jabłka i marchewki. Nie łącz żelaza z produktami z wapniem, bo wapń utrudnia przyswajanie. Najlepiej w ogóle żelazo łykać osobno, conajmniej kilka godzin odstępu od innych supli (z wyjątkem wit C, która akurat ułatwia wchłanianie). No i chyba Hol-inka pisała, że herbata i kawa utrudnia wchłanianie niehemowego żelaza (nie z mięsa), więc to też bym ograniczyła.

A co do wyników krwi, to ja poznam dopiero na prenatalnych 26-go (hurra, brytyjska służba zdrowia ;) )

reklama
Dziewczyny jak tam Wasze badania krwi? U mnie problem z ferrytyną, żelazo ok, ale niestety ferrytyna 10 a norma od 13, mam też za niską witaminę D. Martwię się trochę bo ostatnio jak suplementowałam żelazo to się bardzo złe czułam…
u mnie witamina b12 na początku była poniżej normy, ale to ze względu na wegetarianizm. zaczęłam suplementować i chyba narazie jest ok, bo czuje się tez lepiej. Mam w planach zbadać niebawem. Żelaza nie miałam zleconego 🤔 reszta badań wyszła mi ok.
Co do żelaza - moja przyjaciółka miała bardzo obniżone i przyjmowała je rano. Budziła się ok 4, brała żelazo i szła dalej spać, żeby przespać te mdłości, które ono powodowało

Kochana znam ten ból z ferrytyną. Może spróbuj inną formę żelaza? Poczytaj o tym, nie wszystkie są tak samo przyswajalne i niektóre są lepiej tolerowane, niż inne. Ja ferrytynę podniosłam najbardziej wątróbką i czerwonym mięsem, ale to był hardkor, praktycznie dieta carnivore przez 2 lata 🙈 Pomogło niesamowicie, ale teraz w ciąży to chyba tak średnio. Ale jeśli jesz mięso to spróbuj więcej czerwonego. Z nie mięsnych to znajoma przysięgała na sok z buraczków, jabłka i marchewki. Nie łącz żelaza z produktami z wapniem, bo wapń utrudnia przyswajanie. Najlepiej w ogóle żelazo łykać osobno, conajmniej kilka godzin odstępu od innych supli (z wyjątkem wit C, która akurat ułatwia wchłanianie). No i chyba Hol-inka pisała, że herbata i kawa utrudnia wchłanianie niehemowego żelaza (nie z mięsa), więc to też bym ograniczyła.

A co do wyników krwi, to ja poznam dopiero na prenatalnych 26-go (hurra, brytyjska służba zdrowia ;) )
Dziękuje bardzo, ja niestety od kiedy jestem w ciąży nie mogę patrzeć w stronę mięsa jakiegokolwiek :( Z jabłkiem i marchwią jest problem bo jestem uczulona. Zostają zatem buraki… Czytałam jeszcze o rodzynkach, pestkach. Ehh będę się jakoś ratować ale czuje, że moja Pani Doktor na bank da mi suplementację

niektóre dziewczyny tu pisały o tym że można się wystraszyć jeśli się nie znajdzie tętna więc no ja mam mieszane uczucia co do tego 🤔
Wiem, też czytałam ale ciekawość była silniejsza i kupiłam 🙃 fakt że się trochę męczyłam i zdążyłam zestresować jak nie mogłam znaleźć ale jak się udało i usłyszałam serduszko to radość wielka 🤗

Dziewczyny kiedy Wam przeszły mdłości? Mam powoli naprawdę dość.. Mdli mnie na okrągło w zasadzie od rana do wieczora i przed snem i przy wybudzeniu . Przechodzi tylko jak coś zjem i to też nie zawsze, a często tylko na chwilę. Zero radości z jedzenia, jem aby tylko jakoś to znieść i przeżyć do 12 tc położna mówi, że wtedy powinno wszystko przejść. Jeszcze 3 tygodnie 🤦‍♀️ czy naprawdę w okolicy 11 /12 tc Wam przeszło?

Mi lekarz nie zlecił badań poziomu żadnych witamin 🙄 macie zalecenia od lekarza czy robicie same dla siebie ?

Dziewczyny kiedy Wam przeszły mdłości? Mam powoli naprawdę dość.. Mdli mnie na okrągło w zasadzie od rana do wieczora i przed snem i przy wybudzeniu . Przechodzi tylko jak coś zjem i to też nie zawsze, a często tylko na chwilę. Zero radości z jedzenia, jem aby tylko jakoś to znieść i przeżyć do 12 tc położna mówi, że wtedy powinno wszystko przejść. Jeszcze 3 tygodnie 🤦‍♀️ czy naprawdę w okolicy 11 /12 tc Wam przeszło?
11+2 i bywaja juz dni bez mdlosci, a kiedy sa to naprawde znosne. Apetyt dalej slaby (nie mylic z glodem :) ), ale nie odrzuca mnie tak, jak wczesniej. A tak do 10 tyg to mdlosci non stop i odrzut od wszystkiego. Wytrzymaj, duza szansa, ze zaraz zaczna mijac:)

Odpłynięcie wód w 19 tc.
przykro mi. ja też urodziłam w 19 tyg. Przez stan zapalny spowodowany wyrostkiem i to też będzie pewnie brane pod uwagę.
Nie ma co się stresować :) zobacz jak u mnie było, różnica ogromna a jest wszystko dobrze ☺️
kurde czyli niepotrzebny stres też był.Tak się biedna nastresowalas. Mnie w drugiej ciąży tak lekarz schizowal: a to krwiak którego albo nie było ale się wchłonął, albo za szybko serce dziecku bilo i pewnie jakaś wada... Teraz ani nie wiem ile biło tylko słyszałam i widziałam że biło i uslyszlam że wszystko idealnie. Lekarze też często potrafią nieźle, niepotrzebnie nastrszyc. Za dużo mówią
Ja mam jutro wizytę, u nas biło 116 i tez się strasznie stresuje
nie martw się, będzie dobrze
Dziękuję 😊 czuje się dobrze, z objawów ciążowych to na szczęście jedynie zmęczenie i ból piersi. Kolejna wizyta 2 czerwca a prenatalne 7 - czas się strasznie dłuży bo wizyty mam co miesiąc, Wy też co miesiąc? Na początku ciąży moim zdaniem optymalnie byłoby co 3 tyg :)
a nie możesz ustalić sobie częściej wizyt? Lekarzowi to pewnie na rękę będzie, jeśli chodzi prywatnie. Ja jestem po dwóch poronieniach i powiedziałam sobie że w kolejnej ciąży będę chodzić co 2 tyg. Na wizytę. Ale nie jestem tak zestresowana jak myślałam i szybko mi lecą te miesięczne przerwy między wizytami. Ale też mam prywatny numer do mojego gina i wiem że zawsze mnie wysłucha
niektóre dziewczyny tu pisały o tym że można się wystraszyć jeśli się nie znajdzie tętna więc no ja mam mieszane uczucia co do tego 🤔
no mi właśnie tak lekarz powiedział. A mój mąż dodał : mądry lekarz że wybił ci z głowy ten durny pomysł z tym detektorem 🙄
ja mam idealne prócz TSH. Mam ciut za niskie. Za tydzień wizyta u endokrynologa ale pewnie powie że to norma w 1 trymestrze bo nigdy z tym problemu nie miałam
ja się nauczyłam z nimi radzić. Czy czas podjadam : gruszkę, jabłko, orzechy nerkowca. I praktycznie nie odczuwam mdłości. A dokuczały mi czy dzień. Ja w pon. Będę 12 tydzień. Ale w poprzednich ciążach nie pamiętam jak to było, ale stopniowo to się chyba uspokajało koło 14 tyg.
Mi lekarz nie zlecił badań poziomu żadnych witamin 🙄 macie zalecenia od lekarza czy robicie same dla siebie ?
ja robiłam sama homocysteine bo mój organizm.nie radzi sobie z przetwarzaniem kwasu foliowego i b12. Od grudnia do teraz biorę prenatal uno i ostatnie wyniki idealne.

Jestem obecnie w 11 tygodniu, mdłości męczyły mnie najbardziej w okolicach 7-9 tygodnia, nie do wytrzymania. Ja akurat nie wymiotowałam, ale bywało kiepsko, miałam dni wyłączone z życia, leżenie w łóżku i brak siły na nic. W chwili obecnej miewam chwilowe mdłości jak zaleci mi jakiś zapach, ale na stałe ich nie odczuwam 😊

reklama
Ja dostałam od Pani Doktor spis badań, poszłam prywatnie i kupiłam pakiet kobieta w ciąży 1 trymestr, bo się większość pokrywała, ale niektórych nie miałam na rozpisce. Zapłaciłam chyba z 550 zl :/

Do góry