reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

Weźcie bo mnie przestraszyłyście :D W piątek mam wizytę co prawda do tej pory to mnie raczej zachęcała do aktywności fizycznej i nie widziała, żadnych przeciwskazań ale ja za 1,5 tygodnia zaczynam Tourne po Tatrach, Pieninach i Beskidzie i jakbym nie mogła tam chodzić to bym się chyba zapłakała.

Życzę Wam wszystkim zielonego światła do spacerów :))
A mnie to by chyba nikt nie zmusił żebym poszła 😂

reklama
Hej dziewczyny!

Jeszcze nie zdążyłam nadrobić porannych zaległości, aktualnie czytam str. 2016 ale ponieważ muszę nieco ogarnąć dom, napiszę teraz o moich wynikach testu PAPPA, które dostałam dzisiaj.
T21: podstawowe 1:56 , skorygowane 1:61
T18: podstawowe 1:132, skorygowane 1:2634
T13: podstawowe 1:416, skorygowane 1:8317

Oczywiście skierowanie do genetyka i zalecana amniopunkcja.

Szczerze? Nie wiem co zrobię bo wbrew wszystkiemu uzyskane wyniki uważam za dobre. Dlaczego?
Znalazłam poradnik badań prenatalnych w necie i porównałam moje wyniki stężenia białka PAPPA i hormonu beta hCG i:
wyniki, które mogą wskazywać na podwyższone ryzyko trisomii 21 to:
obniżone stężenie białka PAPPA poniżej 0,5 MoM - u mnie 0,757 MoM
podwyższony hormon beta hCG powyżej 2,52 MOM - u mnie 1,637 MoM
podwyższony wskaźnik przezierności - u mnie w normie 2,1 mm

A poza tym, czuje że wszystko jest w porządku - nie wiem skąd ale po prostu tak czuję.
Już za 6 dni wizyta, zobaczymy co na to moja pani dr. Bez skierowania do genetyka się nie obędzie a potem? Zobaczymy :)

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny wizytujące dzisiaj :*

Hej dziewczyny!

Jeszcze nie zdążyłam nadrobić porannych zaległości, aktualnie czytam str. 2016 ale ponieważ muszę nieco ogarnąć dom, napiszę teraz o moich wynikach testu PAPPA, które dostałam dzisiaj.
T21: podstawowe 1:56 , skorygowane 1:61
T18: podstawowe 1:132, skorygowane 1:2634
T13: podstawowe 1:416, skorygowane 1:8317

Oczywiście skierowanie do genetyka i zalecana amniopunkcja.

Szczerze? Nie wiem co zrobię bo wbrew wszystkiemu uzyskane wyniki uważam za dobre. Dlaczego?
Znalazłam poradnik badań prenatalnych w necie i porównałam moje wyniki stężenia białka PAPPA i hormonu beta hCG i:
wyniki, które mogą wskazywać na podwyższone ryzyko trisomii 21 to:
obniżone stężenie białka PAPPA poniżej 0,5 MoM - u mnie 0,757 MoM
podwyższony hormon beta hCG powyżej 2,52 MOM - u mnie 1,637 MoM
podwyższony wskaźnik przezierności - u mnie w normie 2,1 mm

A poza tym, czuje że wszystko jest w porządku - nie wiem skąd ale po prostu tak czuję.
Już za 6 dni wizyta, zobaczymy co na to moja pani dr. Bez skierowania do genetyka się nie obędzie a potem? Zobaczymy :)

Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny wizytujące dzisiaj :*
No wiadomo to jest tylko prawdopodobieństwo, zreszta na pewno zawyża Ci tez wiek. Porozmawiasz z lekarzem, z genetykiem i zobaczysz czy i jakie kroki podejmiesz ;)

Ale ze mnie się zrobiła słaba pipka 😂
Byłam na bieżni i maszerowałam przez godzinkę pod górkę. Jestem elegancko spocona.

ale nic nie boli, nie szalałam z tętnem tylko zmniejszałam prędkość/nachylenie ;)

I założyłam skarbonkę na treningi personalne jak już będę mogła po połogu ;) dziecie będzie szło do tatusia do roboty a matka na siłownie xD

Poczekaj do rozmowy z lekarzem. Normy w ciąży są zupełnie inne niż bez ciąży, poza tym anty-TPO zależy od bardzo wielu czynników więc myślę, że kluczowa będzie interpretacja lekarza. Ale nie martwiłabym się na zapas bo jeżeli coś to pewnie Hashimoto a skoro już wchodzisz w 2 trymestr to Twoja tarczyca już nie powinna dziecku zagrażać ;)
W takim razie czekam. Dzi3luje dziewczyny.

A mam takie pytanie wyniki z krwi na prenetalnych mowia do dwuch tygodni zadzwonia jesli cos wyjdzie dzis jeat 8 dzien i moe dzwonia czyli moze wszysyko jest ok

Dokładnie tak jak napisały dziewczyny, zaczekaj do konsultacji z lekarzem. Ja na ostatniej wizycie miałam 3,4, gdzie norma jest do 2,5 wg ostatnich publikacji - zrobiłam znowu badanie, spadło do 2,1, zadowolona pokazuje wynik lekarzowi, a on na to, że to że coś jest nie tak, skoro tak mi wynik zleciał. Teraz czekam na kolejne badanie, zeby to sprawdzić.
Dziekuje czekam na wizyte

Byłam na bieżni i maszerowałam przez godzinkę pod górkę. Jestem elegancko spocona.

ale nic nie boli, nie szalałam z tętnem tylko zmniejszałam prędkość/nachylenie ;)

I założyłam skarbonkę na treningi personalne jak już będę mogła po połogu ;) dziecie będzie szło do tatusia do roboty a matka na siłownie xD
F

Mój mąż w niedzielę schodził w nocy po schodach i nie włączył światła, teraz leży z krwiakiem w szpitalu więc nigdy nie wiemy co i gdzie na nas czeka...
O matko...zdrowia dla męża!!! Bedzie dobrze. Ja tez pamietam spadlam ze schodow bo swiatla nie wlaczylam. Od tej pory swiatlo zawsze włączam. Moja kuzymka spadla w zaawansowanej ciazy. Co jak co schody nawet w jasnosci niebezpieczna sprawa 😪 mam nadzieje ze jednak bedzie wszystko dobrze i dojdzie szybko do siebie ❤

reklama

Ja bede cwiczyc z youtube z moniką kołakowską. Cwiczylam z nią przed ciąża i efekty są nieziemskie jak na cwiczenia w domu 😍

Do góry