reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

Jaką masz luteinę? Podjęzykową czy dopochwową?
W ostatniej ciąży miałam podjęzykowa i duphaston. Teraz duphaston i dopochwową 2x100.
Udało mi się w końcu załatwić nie dhupaston a luteinę przez koleżankę z Polski [emoji2] ( ta pediatra z Polski nie pomogła niestety :( )czy któraś może mniej wiecej powiedzieć jak to dawkować przy plamieniach? Bo będę brała na własną rękę bez wiedzy lekarza tutaj.

Ja tak miałam w piątym tygodniu ,tydzień przerwy i w 7 od nowa, bylam tydz temu na usg i byly 2 pęcherzyki ,jeden z zarodkiem i serduszkiem ,drugi z cialkiem żółtym .

Jak miło poczytać, że tyle udanych wizyt,serdecznie gratuluję [emoji173]

reklama
Ja sobie uświadomiłam, że jeszcze przeszło 2 tygodnie do wizyty.
Znaczy mogłabym sobie wcześniej pójść na samo usg bo dostałam skierowanie... ale nie wiem czy warto się pchać do kogoś innego na samo usg czy już wytrzymać.
W sumie dobrze byłoby dziś podjąć decyzję to jutro przy badaniach mogłabym od razu jakiś termin im kazać znaleźć. Bo w aplikacji pusto.

@Kingazet92 o której mniej więcej wyniki masz z tego laboratorium? :) Będziemy trzymać kciuki za dobry wynik :)

Aha no chyba ze tak...ale plamienie przy duphastonie jest niepokojące w takim razie. Dziwie sie ze dasz rade czekac tyle na wizyte. Od razu bym sie umowila nawet na dzis...
Nie strasz jej ;p
Krwawienia są zawsze bardzo niepokojące, plamienia mniej.
Za mamaginekolog:
,,
Główne przyczyny plamień we wczesnej ciąży to:

- ektopia („nadżerka”) szyjki macicy
- infekcja pochwy
- stosunek płciowy
- badanie ginekologiczne
- pęknięcie drobnego naczynka w pochwie np. po wypróżnieniu ( w szczególności przy zaparciach)

Plamienia mogą zdarzyć się też zupełnie bez przyczyny i uważa się, że wynikają one z rozciągania i wzrastania macicy.
Statystycznie plamienia występują nawet u 40% ciężarnych w pierwszym trymestrze’’
Progesteron jest zalecany przy krwawieniach i tu znowu za mamaginekolog:
,,
Nie ma pewności i jedności w zdaniach lekarzy czy te zalecenia rzeczywiście są skuteczne (w tym stosowanie progesteronu) i poprawiają rokowanie także decyzja co do zaleceń zawsze jest decyzja indywidualną lekarza.

I niestety muszę na koniec napisać takie dość trudne zdanie – jeżeli ciąża jest od początku nieprawidłowa, a zarodek chory a krwawienie jest właśnie tego objawem – bo niestety tak może być. To ani leżenie ani żadne leczenie nie pomoże.’’
trzeba być dobrej myśli, ja tez plamilam na początku tej ciąży i to przez 5dni, konsultowałam się z ginekologiem i nie zlecił mi progesteronu. Robiłam badania i poziom progesteronu był w normie, gdybym miała niedobór to pewnie by mi go zalecil. Ale plamienia same ustały, a ciąża rozwija się prawidłowo :)

Haha ja w sumie tak mało śpię (bo córka co 2h budzi się na cycusia) ze może wtedy kiedy śpię to już mój organizm chce się w pełni zregenerować dlatego nie śnie ;p

Jasne, ze to nie jest powiedziane ze stracisz. Skoro zaszłaś to pewnie znaczy, ze organizm był gotowy :) 3mam kciuki i daj znać po wizycie :)

Raczej się nie wyrowna, ja mam długie cykle około 35dniowe, czasem nawet 37 i teraz musiała jeszcze bardziej przesunąć mi się owulacja :) i tak tez powiedział lekarz, ze ciąża po prostu jeszcze młodsza niż nawet po skorygowanej długości cyklu :)
Kurcze to u mnie jest ponad tydzień różnicy a cykle mam 28 dniowe jak w zegarku i owulacjr miałam w 14dniu cyklu więc skąd ta różnica między Om a usg? Sama nie wiem ale wydaje mi się że po prostu usłyszę ze serce nie bije

Udało mi się w końcu załatwić nie dhupaston a luteinę przez koleżankę z Polski 😃 ( ta pediatra z Polski nie pomogła niestety :( )czy któraś może mniej wiecej powiedzieć jak to dawkować przy plamieniach? Bo będę brała na własną rękę bez wiedzy lekarza tutaj.

Ja tak miałam w piątym tygodniu ,tydzień przerwy i w 7 od nowa, bylam tydz temu na usg i byly 2 pęcherzyki ,jeden z zarodkiem i serduszkiem ,drugi z cialkiem żółtym .

Jak miło poczytać, że tyle udanych wizyt,serdecznie gratuluję ❤
Ja luteine mam dopochwowa. Aplikuje palcem tuz przed snem. Niestety zdarzylo mi sie ze wypadla jak zle wlozylam :(

reklama
Do góry