reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2019

eh ale tu cisza... :( jest jakaś mama z cukrzyca ciazowa? Jakie macie wyniki po posiłku? Czy jecie coś czego niby nie powinno się jeść na diecie a cukier jest w normie? Czy jeśli po jakimś posiłku/produkcie mam w normie czyli poniżej 140 tzn, że mogę to jeść?
Napisz do @Paulina97 żeby dodała cię do prywatnego wątku. Tam są dziewczyny, które mają cukrzycę ciążową, na pewno Ci pomogą.

reklama
eh ale tu cisza... :( jest jakaś mama z cukrzyca ciazowa? Jakie macie wyniki po posiłku? Czy jecie coś czego niby nie powinno się jeść na diecie a cukier jest w normie? Czy jeśli po jakimś posiłku/produkcie mam w normie czyli poniżej 140 tzn, że mogę to jeść?
Poszukaj w necie produkty o niskim indeksie glikemicznym, to Ci bardzo pomoze w diecie.
Pozdrawiam

Ja mam stwierdzoną, od 2 tygodni jestem na diecie. Niestety ciężko mi opanować cukry ma czczo ale 4 razy miałam w normie, więc może do kolejnej wizyty dam radę. Po jedzonku do 140(od momentu rozpoczęcia posiłku) i jak nie masz więcej to możesz jeść dany produkt ale pomimo to zakazane są cukry oraz tłuste potrawy ponieważ w innym czasie wybijają cukier i np po godzinie będzie ok a po 1,5 przekroczenie. Dlatego są nie wskazane.

Na początek polecam stronę slodkiemamy.edu.pl oraz accu-chek.pl
są tabelki z ig , przykladowe jadłospisy, ogólne zasady jakich powinno się trzymać.

Niestety cukrzyca ciążowa jak wiele dziewczyn pisze rządzi się swomi prawami i dla jednej dany produkt czy godzina posiłku będzie ok a dla drugiej nie.

Dzięki mniej więcej wiem co trzeba jeść, nie mam z tym problemu, tylko chce mi się słodkiego :( a póki co moje cukry są w normie, nawet jak pozwoliłam sobie na rogala maślanego z biedry to cukier 123 i to chyba był mój najwyższy wynik po posiłku. A tak to godzinę po posiłku potrafię mieć nawet mniej niż 90 a czasami do 120 :) a o której jesz ostatni posiłek? Ja ogólnie szybko chodzę spać i jak jem kolację ok 19,30-20 to spie juz np. o 22 i ostatnio miałam ketony w moczu więc muszę trochę później jesc... tylko co specjalnie się wybudzać żeby zjeść? ;(

Dzięki mniej więcej wiem co trzeba jeść, nie mam z tym problemu, tylko chce mi się słodkiego :( a póki co moje cukry są w normie, nawet jak pozwoliłam sobie na rogala maślanego z biedry to cukier 123 i to chyba był mój najwyższy wynik po posiłku. A tak to godzinę po posiłku potrafię mieć nawet mniej niż 90 a czasami do 120 :) a o której jesz ostatni posiłek? Ja ogólnie szybko chodzę spać i jak jem kolację ok 19,30-20 to spie juz np. o 22 i ostatnio miałam ketony w moczu więc muszę trochę później jesc... tylko co specjalnie się wybudzać żeby zjeść? ;(
Kochana kolacje jedz tak jak jadlaś dotychczas. Nie musisz tego zmieniać. Polecam pół kromki chleba na pół godziny przed snem. Najlepiej żeby był np z wędlina i pomidorkiem lub ogórkiem w zależności co lubisz a najlepiej ogórek kiszony. Tak mi poleciła pani pielęgniarka u diabetologa i się sprawdza. Ja też przerzucilam się na chleb ig typowo dla diabetyków.

Ja mam to samo z cholestaza, jestem na diecie i już mnie to wykańcza, mam ograniczona ilość produktów które mogę jeść, a jeszcze 3 miesiące a później karmienie piersią i też wszystkiego nie można jeść.
Przy cholestazie z reguły 37 tydzień i kończą ciążę , a przy cukrzycy nie wiem ,ale jak leżałam na patologii to była pani z cukrzyca i miała rodzic w 38 tc, pewnie to od wyników zależy.
Hej ja karmiłam synka do 16 mc i jadłam wszystko. Nie wiem jak ty się odrzywialas ale karmienie napewno nie wymaga wielu wyzeczen no chyba ze jesteś fanka fastfood no to masz problem :crazy:

Teraz 29 tydzień, szew miałam założony 20 tygodniu, a u Ciebie jaki jest stan szyjki
Hej mi założyli szew w ubiegłym tygodniu / szyjka 17 mm boje się o jakaś infekcje intymna bo co jakiś czas mnie coś zapiecze
Ból u mnie największy po długim leżeniu gdy muszę do łazienki wtedy jakaś masakra
Zalecony oczywiście oszczędny tryb ale bez sprzedaży 24/24 nie leżymy bo pan doktor wspomniał o zakrzepicy wiec takie najprostsze domowe obowiązki wykonuje - żadnych zakupów i wychodzenia z domu natomiast

Hej ja karmiłam synka do 16 mc i jadłam wszystko. Nie wiem jak ty się odrzywialas ale karmienie napewno nie wymaga wielu wyzeczen no chyba ze jesteś fanka fastfood no to masz problem :crazy:
Uważałam z jedzeniem ,raz pamiętam zjadłam surówkę z pora to mały się wydzierał w niebo głosy. No słyszałam , że są kobiety co jedzą normalnie i dziecku nic nie jest.

reklama
Mleko mamy to witaminy i inne wartosci odrzywcze ktore mamy w swoim krwobiegu a nie nasza zawartość zoładka polecam krotki wpis na ten temat aby rozwiaz swoje watpliwosci
Ten por to napewno zbieg okolicznosci

Do góry