reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2019

Co do usg to mi powiedziano, że póki co przy każdej najbliższej wizycie będzie wykonywane. Może kwestia lekarza.

Eh ja się cieszę z ciąży, uwielbiam dzieciaki, studiuję pedagogikę :) Ale póki co nie mam jak się cieszyć póki chłopak się nie cieszy [emoji23]

A czuję się średnio, jestem strasznie senna od tygodnia a kompletnie nie mogę spać. Wstaje o 5 i nie potrafię już zasnąć, nie mam też apetytu i muszę się zmuszać do zjedzenia czegokolwiek żeby nie zasłabnąć

reklama
Co do usg to mi powiedziano, że póki co przy każdej najbliższej wizycie będzie wykonywane. Może kwestia lekarza.

Eh ja się cieszę z ciąży, uwielbiam dzieciaki, studiuję pedagogikę :) Ale póki co nie mam jak się cieszyć póki chłopak się nie cieszy [emoji23]

A czuję się średnio, jestem strasznie senna od tygodnia a kompletnie nie mogę spać. Wstaje o 5 i nie potrafię już zasnąć, nie mam też apetytu i muszę się zmuszać do zjedzenia czegokolwiek żeby nie zasłabnąć
Ja na poczatku czulam sie tragicznie. Humor mialam do d.. dodatkowo mega mdlosci i wrazliwosc na kazde zapachy. Teraz juz troszke lepiej ale tez nie jest super. Za to moj a bardzo sie cieszy ale nie rozumie do konca troche jak kobieta moze tak.zle sie czuc w ciazy. On mowi ze do konca sam nie wie czego sie spodziewc po mnie bo raz mam dobry humor i jest ok a raz tragedia

Podziwiam was że nie szukacie innych lekarzy. Żeby w 9tc nie zrobić usg? To karty ciąży ci nie założył pewnie też co? A musi być do 10 tygodnia chyba przez becikowe albo macierzyńskie. Ty nawet nie wiesz czy bd jedno dziecko, dwójka czy trójka... Ja bym tyle czasu nie wytrzymała. Nie znam się nie wiem czy to szkodliwe czy nie ale nie znam w swoim otoczeniu osoby której lekarz nie chce zrobić usg do 12 tygodnia. Niektóre mają robione już nawet przed 5tc....ehh ci lekarze jak im nie zapłacisz to mają właśnie takie podejście bo im się pewnie nie chce... Ja po takim długim starania nie wyobrażam sobie nie zobaczyć do 12 tc czy wszystko jest ok i chodzić panstwowo do lekarza. Jak badalismy się z mężem bo nie wychodziło też kupę kasy wydaliśmy na badania. Ale tu chodzi o nowe życie dla mnie nie ma na to żadnej wysokiej ceny, najważniejsze że jest i oby zdrowe.

Podziwiam was że nie szukacie innych lekarzy. Żeby w 9tc nie zrobić usg? To karty ciąży ci nie założył pewnie też co? A musi być do 10 tygodnia chyba przez becikowe albo macierzyńskie. Ty nawet nie wiesz czy bd jedno dziecko, dwójka czy trójka... Ja bym tyle czasu nie wytrzymała. Nie znam się nie wiem czy to szkodliwe czy nie ale nie znam w swoim otoczeniu osoby której lekarz nie chce zrobić usg do 12 tygodnia. Niektóre mają robione już nawet przed 5tc....ehh ci lekarze jak im nie zapłacisz to mają właśnie takie podejście bo im się pewnie nie chce... Ja po takim długim starania nie wyobrażam sobie nie zobaczyć do 12 tc czy wszystko jest ok i chodzić panstwowo do lekarza. Jak badalismy się z mężem bo nie wychodziło też kupę kasy wydaliśmy na badania. Ale tu chodzi o nowe życie dla mnie nie ma na to żadnej wysokiej ceny, najważniejsze że jest i oby zdrowe.
Założył mi karte ciazy i ksiazeczke z badane krwi sprawdzil jakie tetno ma dzidzia bo pokazywal. Teraz juz sama nie wiem wszystkie kolezanki mowily ze mialy wlasnie robione ok 11 tyg wiec juz teraz sama zgupialam myslalam ze to normalne :/

Założył mi karte ciazy i ksiazeczke z badane krwi sprawdzil jakie tetno ma dzidzia bo pokazywal. Teraz juz sama nie wiem wszystkie kolezanki mowily ze mialy wlasnie robione ok 11 tyg wiec juz teraz sama zgupialam myslalam ze to normalne :/
Jedna szwagierka miała robione jak jeszcze nie było nic widać potem kazał za dwa tygodnie przyjść to chyba był 6tc i potem co miesiąc, druga też około 7tc była i też co miesiąc dzieci mają zdrowe. Takich przykładów jest wiele. Ale sama zdecydujesz czy chcesz iść do innego czy nie.

Ja teraz też sie zastanawiam czy nie isc. Tutaj.kazda dziewczyna juz, miala to usg. A ktory to twoj tydzien ? Moj 9 bedzie lecial.
6+3 :) więc jeszcze ponad miesiąc do tego jego planowanego usg :( myślę, że bez przesady jedno usg więcej nie zrobi wielkiej różnicy temu dziecku :p on też nie mówił, że to jest jakieś śmiertelne niebezpieczeństwo tylko raczej w stylu "No po co niepokoić maluszka jak nie ma żadnych wskazań". Więc raczej zrobię sobie w ten czwartek prywatnie. Tobie to już niewiele w sumie zostało do tego 11 tygodnia :)

No wiesz z drugiej strony pytanie, czy lekarz prywatnie nie robi ci tego usg niepotrzebnie, żeby sobie dorobić ;) mi ciężko oceniać, bo nie jestem niestety ginekologiem a nie chcialabym dla kieszeni lekarza oraz zaspokojenia swojej ciekawości zrobić dzieciaków krzywdy :D tak jak pisałam już wielokrotnie idę jutro do innej babeczki i zobaczymy co ona na to

Polskie towarzystwo ginekologiczne informuje ze usg w ciazy u zdrowej kobiety podkreslam u zdrowej powinno byc wykonane trzy krotnie. Pomiedzy 11-13 potem po 20 tyg i po 30. Ja mysle ze moj lekarz jest starej daty to po 1 a po drugie on twierdzi ze po 11 bedzie juz wszystko widoczne wiec czekam. Ale teraz juz sama nie wiem czy dobrze robie no malo zostało bo.juz 9 tydz wiec lada chwila zrobi mi to usg
Czyli tylko 3 razy? To czemu lekarze mniej więcej co miesiąc każą przyjść i robią usg? Nie wiem dziwne że tylko dwóch lekarzy tak sądzi w całym forum. Ja mam wizyte 10 maja to bd ponad 8tc z tego względu że mój lekarz nie miał wizyty wolnej wcześniej dlatego w czwartek idę do innego zobaczyć.

No wiesz z drugiej strony pytanie, czy lekarz prywatnie nie robi ci tego usg niepotrzebnie, żeby sobie dorobić ;) mi ciężko oceniać, bo nie jestem niestety ginekologiem a nie chcialabym dla kieszeni lekarza oraz zaspokojenia swojej ciekawości zrobić dzieciaków krzywdy :D tak jak pisałam już wielokrotnie idę jutro do innej babeczki i zobaczymy co ona na to
Trzymam kciuki. Myślę że nie robią niepotrzebnie, wiedza co robią. Ja tez się nie znam ale nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam a miałam koleżanki które chodziły panstwowo.

reklama
Czyli tylko 3 razy? To czemu lekarze mniej więcej co miesiąc każą przyjść i robią usg? Nie wiem dziwne że tylko dwóch lekarzy tak sądzi w całym forum. Ja mam wizyte 10 maja to bd ponad 8tc z tego względu że mój lekarz nie miał wizyty wolnej wcześniej dlatego w czwartek idę do innego zobaczyć.
Ja nie rozumiem po co ten atak? :D rób jak Ci lekarz zlecił i jemu ufaj, bo to on jest Twoim lekarzem a nie mój lekarz czy ten koleżanki czy kogoś tam :D

Do góry