reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

@iwilleatyou Ja chodzę do Niemca. już byłam na pierwszej wizycie w czwartek, także zrobił Mi usg. U Mnie usg niestety płatne i to 50euro :-( trochę inaczej jest tutaj niż w Polsce. Za niektóre badania będziesz płacić na pewno, ale to już powie Tobie lekarz za jakie. Z tego co Mi wiadomo to na którejś wizycie dotajesz listę badań które możesz zrobić podczas ciąży ale nie musisz(oczywiście płątne). Te który musisz zrobić to już lekarz sam powie. Następną wizytę mam w przyszłym tygodniu w czwartek. teraz miałam tylko usg i krew pobieraną.

reklama
@iwilleatyou a no i od razu zwolnienie lekarskie z pracy. No i jak pracujesz to musisz poinformować pracodawcę bo obowiązuje Cię teraz tak zwane Mutterschutz. To są przepisy związane z kobietami w ciąży.

@AnetaManiak ja właśnie dzisiaj rozmawiałam z kolezanka, która ostatnio urodziła i mowila że USG bezpłatne co 4 tygodnie czyli średnio na każdej wizycie. Ja też umówiłam się do Niemki nie chce mi się szukać polskiego lekarza bo do niech ciężko się dostać. Więcej będę wiedzieć jak sama pójdę

Dzień dobry przyszłe mamusie! Ja swój dzień zaczynam z dobrym humorkiem, ale za to wczoraj na wieczór mdłości i zawroty głowy ehh a to dopiero 5t4d ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

@iwilleatyou no widzisz to jej się trawiło z tym usg, oby Tobie też. Ja ogólnie muszę to sprawdzić bo nie podoba Mi się, że mój lekarz bierze za to kasę :crazy: wydaje Mi się, że nie powinien. Według Mnie dobrze, że umówiłam się do Niemki. Jak w ogóle w waszym rejonie traktują obcokrajowców??

@AnetaManiak wszyscy życzliwi :) u mojego syna w przedszkolu wszyscy super mili :) to dziwne że będąc ubezpieczona musisz dodatkowo płacić za USG . Wydaje mi się że musi być jakaś okreslona liczba bezpłatnych USG

@iwilleatyou u Mnie to jest Moja pierwsza ciąża. Także nie mogę porównać tego jak jest w Polsce. jedyne to co tam od koleżanek słyszałam. Mogę tylko powiedzieć, że nam lekarze w Polsce nie pomogli. Leczyliśmy się z mężem, ale efektów nie było. A Tu pierwsza stymulacja hormonalna i od razu

reklama
@iwilleatyou to tak jak u nas wszyscy życzliwy. A znajomi mieszkają od nas 120km ale to już inny land i kumpela aż ryczy bo tak źle ich Niemcy traktują. Jestem ubezpieczona w AOK pracuję na pół etatu i taką też mam umowę. Muszę to naprawdę spradzić

Do góry