reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2017

@iwilleatyou Boże jakie pyszności... Twoje dania wyglądają jak z restauracji.Mniam... ;)Ten ryż w chyba natką pietruszki co z czym jest jeszcze?Bo apetycznie wygląda? Masz talent ;)
Miałam nie piec ciasta na ten weekend ale jak wy tu o cieście czekoladowym tu rogaliki to aż ślinka cienkie... ;)
@CarlaR Mogę przepis na te rogaliki?Wyglądają pysznie ;)

reklama
@iwilleatyou, @CarlaR zdolne bestie jesteście :*

Ja teraz ulegam lodom i czekoladzie z orzechami. Ciągle chyba jem za mało kalorycznie, bo nic tylko mięso i czekolada mi w głowie :/ Np. Przed chwilą zjadłam duży talerz fasolki szparagowej z ziemniakami i dwoma jajkami sadzonymi i dalej byłam głodna. Musiałam dołożyć kostkę czekolady i małą miseczkę lodów :/ Echś... Nienażarta ja...

Hej dziewczyny :) jak samopoczucie? Ja wlasnie wracam do domu z malych zakupow owocowych.Jak dotre to bede zajadać naleśniki z owocami właśnie :) pozdawiam

Hej dziewczyny my juz po wizycie. Z dobrych wiadomości to Jasiu jest Jasiek pięknie rośnie waży 400g i jest przesliczny . Doktor stwierdził że podobny do Maksia (maks był na badaniu z nami) .
20170726_190932.jpg
20170726_190923.jpg
20170726_190908.jpg

Że złych wiadomości to musze leżeć, szyjka się skraca, Jasiu nisko ułożony jak do porodu mocno napiera :( wiec o jakichkolwiek wakacjach i innych przyjemnosciach z Maksiem mogę zapomnieć..I najgorsze Jasiu ma torbiel sp lotu naczyniowkowego w prawej półkuli .....modlimy się żeby świństwo szybko się wchlonelo.
To tyle.....:(

Załączniki

• 20170726_190932.jpg
    20170726_190932.jpg
    193,8 KB · Wyświetleń: 434
  • 20170726_190923.jpg
    20170726_190923.jpg
    194 KB · Wyświetleń: 442
  • 20170726_190908.jpg
    20170726_190908.jpg
    200,9 KB · Wyświetleń: 440
Hej dziewczyny my juz po wizycie. Z dobrych wiadomości to Jasiu jest Jasiek pięknie rośnie waży 400g i jest przesliczny . Doktor stwierdził że podobny do Maksia (maks był na badaniu z nami) .
Zobacz załącznik 816350 Zobacz załącznik 816351 Zobacz załącznik 816352
Że złych wiadomości to musze leżeć, szyjka się skraca, Jasiu nisko ułożony jak do porodu mocno napiera :( wiec o jakichkolwiek wakacjach i innych przyjemnosciach z Maksiem mogę zapomnieć..I najgorsze Jasiu ma torbiel sp lotu naczyniowkowego w prawej półkuli .....modlimy się żeby świństwo szybko się wchlonelo.
To tyle.....:(
Jasiu jest piękny...

Natomiast ta torbiel brzmi dość ... niepokojąco... Co lekarz mówił?

Jasiu jest piękny...

Natomiast ta torbiel brzmi dość ... niepokojąco... Co lekarz mówił?

Dziękuję
Będziemy obserwować i modlić się żeby torbiel się wchlonela. Ponoć w większości przypadków do ok 30tyg się wchlaniaja.
Jestem załamana Skracajaca się szyjka :(

@reniuszek spokojnie. Czytałam wiele artykułów na ten temat. Pisze o tym mama ginekolog...

"Torbiele splotów naczyniówkowych w mózgu
Choroid plexus cysts (CPC) – są odchyleniem od normy, które z tych dzisiaj wymienionych chyba najbardziej martwi rodziców. Torbiel w mózgu dziecka – brzmi to jak najgorsza diagnoza. Na szczęście nic bardziej mylnego. Torbiele splotów naczyniówkowych występują u około 1% płodów w połowie ciąży – częściej widzimy je jeżeli USG połówkowe jest wykonywane przez 20 tygodniem niż jeżeli jest wykonywane po 20 tygodniu. Same torbiele w sobie nie zagrażają ani rozwojowi umysłowemu dziecka ani nie są wadą samą w sobie. Ponad 95% tych torbieli wchłania się sama do końca i dziecko rodzi się już bez tych zmian. Dlaczego zatem w ogóle je oceniamy- skoro są niegroźne? Ponieważ CPC występują u 50% dzieci ciężką wad chromosomalną – trisomią 18 (zespołem Edwardsa). Nie znaczy to, że 50% dzieci z CPC ma zespół Edwardsa! Ta prawidłowość nie działa w tę stronę.
Dzieci z zespołem Edwardsa, mają bardzo wiele wad – czasami są to dość subtelne, trudne do rozpoznania na pierwszy rzut oka – wady palców i stóp, wady serca, wady nerek czy przewodu pokarmowego. Dlatego jeżeli rozpoznamy CPC, które są zazwyczaj niezmiernie dobrze widoczne, bo są to po prostu takie czarne kulki wielkości kilku do kilkunastu centymetrów w półkulach mózgowych dzieciątka – to jesteśmy jako lekarze jeszcze bardziej zobligowani do bardzo szczegółowej oceny całej anatomii dziecka pod kątem wad typowych dla zespołu Edwardsa. Jeżeli znajdziemy jakieś podejrzenia to kierujemy pacjentkę na amniopunkcję. Jeżeli kolejnych nieprawidłowości nie znajdziemy, to o CPC możemy tak naprawdę zapomnieć i uspokoić rodziców"

Także głowa do góry. Cały tekst jest tu :
Link do: Najczęstsze "nieprawidłowości" w USG połówkowym - Blog mama ginekolog. Uniwersalna opowieść o życiu i wiedza medyczna dla kobiet

Ankuś. Bardzo mi przykro. Jestem z Tobą,bo stan mojej babci się od wczoraj pogorszył, i wygląda na to, że czas się żegnać :( A byłam u niej często i opowiadałam, że za 4 miesiące pozna prawnuczke pierwszą.. Szkoda słów
Bardzo mi przykro. Ja też już mam takie myśli. Babcia już się szykuje psychicznie. To straszne. A mnie z tego wszystkiego brzuch boli.

reklama
@reniuszek Jasiek jest piękny! Lekarz ma rację - jest podobny do swojego starszego Braciszka :) Odpoczywaj w takim razie. Torbielą się nie martw. Skoro jest na to duża szansa, to przyjmij że się wchłonie. Ja tak będę myśleć :*

Do góry