reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
według The Food Standards Agency (2010) w ciąży bezpieczne można stosować:

Mleczne produkty fermentowane, które stanowią źródło łatwo przyswajalnego wapnia oraz białka. Do tej grupy produktów zalicza się: maślanki, jogurty, kefiry.


Sery twarde: Cheddar, Cheshire, Derby, Double Gloucester, Edamski, Ementaler, Angielski cheddar z koziego sera, Gouda, Gruyere, Halloumi, Havarti, Jarlsberg, Lancashire, Orkney, Paneer, Parmezan, Pecorino (twarde), Provolone.


Feta, który produkowany jest z mleka poddanego pasteryzacji lub mikrofiltracji. Zapewnia to bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Jednak kobieta w ciąży nie powinna spożywać zbyt często tego sera ze względu na dużą zawartość soli, której nadmiar może przyczyniać się do powstawania obrzęków.


Mascarpone, który jest włoskim serem. Najczęściej stosowany w lasagne, zapiekankach i innych potrawach dzięki swojej kremowej konsystencji. Mascarpone jest serem pasteryzowanym i niedojrzewającym, dlatego też stanowi niskie ryzyko rozwoju bakterii.

Sery twarogowe
 
reklama
Do góry