reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
Doswoadczone mamy ja mam do was taka prosbe w imieniu tych ktore rodza pierwszy raz czy moglybyscie nam zrobic liste wyprawkowa co kupic, jakiej firmy kosmetyki polecacie itd itp ? Ubranka najlepiej wg rozmiarow ile kto potrzebuje ale tez bez przesadyzmu w sensie skarpetki pod kolor body[emoji14]
Taka praktyczna lista dla kazdej z nas
Szukam wlasnie na necie i co chwile inna wersje widze a to 5 body a to 10 body, 10 spioszkow .... no zwariowac idzie !
A mi chodzi o taki kacik porad co rzeczywiscie dziala i w co warto zainwestowac a co sobie darowac.
Mysle, ze wszystkie pierworodki beda wam wdzieczne za poswiecenie troszke czasu aby to zrobic [emoji8]

@creativo - zobaczysz, każda będzie co innego pisać ;)

Ciuszki :

- bodziaki (w naszym grudniowym wypadku to na długi rękaw) polecam w wielopakach z Tesco - świetna bawełna. Kupowałam zwykłe białe. 3szt 56, 6szt 62, w razie czego mąż Ci dokupi (dziecko się nie brudzi, ale wystarczy, ze ulewa mocno albo zasiusia body i czasem 2-3 sztuki w dzień idą)
- jestem fanką półśpiochów i dresów na szerokim ściągaczu - po 3 szt na 56 i 62
- śpioszki bawełniane i welurowe - po 2 szt
- pajacyki bawełniane - tez polecam wielopaki z Tesco - po 3 szt na 56 i 62
- pajacyki welurowe - po 1-2 szt na 56 i 62 (u mnie w domu ciepło więc dzieć by się ugotował bo to grube)
- kombinezon na 62 zimowy
- czapka zimowa
- czapeczki bawełniane (np po kąpieli, choć ja nie zakładałam )
- kaftaniki - niepraktyczne, podwijają się pod śpioszkami
- łapki niedrapki
- skarpetusie bawełniane cienkie - polecam w wielopakach z H&M takie na luźnych ściągaczach
- skarpetki frotte - też z H&M fajne, albo w rossmannie
- otulacz - żeby zamotać po kąpieli

Pościel itp:

- pościel nie przyda się w pierwszych miesiącach, a poduszka to już na pewno. Dzieci w 1 roku życia powinny spać bez poduszki, a kołdra dla noworodka to słaby pomysł ze względu na ryzyko śmierci poprzez uduszenie.
- rożek - ja nie lubiłam, wiem, że niektórzy sobie chwalą. Można kupić 1 i jak i Tobie i dziecku podejdzie to dokupić na zmianę
- kocyki - 2 szt cienkie i 1-2 sztuki grubsze
- pieluszki tetrowe 20szt
- pieluszki flanelowe - 5 szt
- śpiworek - wedle uznania, u nas się nie sprawdził

Kosmetyki:

- lepiej nie używać kremów typu sudocrem na zaś tylko jak jest odparzenie, wtedy świetnie działa też mąka ziemniaczana
- na codzień polecam poprosić pediatrę o receptę na maść robioną z apteki do pupy
- pieluszki u nas tylko pampers - dada jest mi za sztywna i przeciekała, baby dream z rossmanna podobno dobre. Nie wiem jak Lidl i Tesco.
- chusteczki do pupy- im bardziej ubogi skład tym lepiej - znów baby dream oraz huggies. Alternatywą są duże waciki z rossmanna i czysta przegotowana woda lub wielorazowe ściereczki chicky monkey (wygooglaj sobie) - ja tym razem kupię zestaw.
- żaden octenisept - w składzie cała tablica Mendeleyewa. Albo nic i wietrzenie ile wlezie, albo spirytus - na allegro kupiłam nawet gaziki jałowe pakowane pojedynczo nasączone juz spirytusem 70%- moim dzieciom kikuty odpadały odpowiednio w 6 i 4 dobie.
- co do kosmetyków - skład w miarę ma baby dream i hipp. A co ja polecam bo jest eko, zdrowe i genialne na skórę, to łyżka oleju nierafinowanego kokosowego do kąpieli - nie trzeba potem niczym smarować bo skórka jest natłuszczona i mięciutka
- szczoteczka z miękkiego włosia do włosków
- ja dzieciom w buzi nie grzebałam i żadnych pleśniawek nigdy nie było. Zaczynałyśmy myć dopiero od pierwszego ząbka szczoteczką silikonową na palec i pastą nenedent bez fluoru

Inne akcesoria :

- wanienka najlepiej na stojaku lub moja miłość Tummy Tub
- myjki - ściereczki
- ręczniczki z kapturkiem 2-3 szt
- smoczki ale nie wciskać na siłę - nie każde dziecko jest mega ssakiem, a w pierwszych tygodniach bym uważała. Mam porównanie - obie córki kp, starsza smoczkowa młodsza nie i ze starszą kryzysy laktacyjne były a z młodszą nie.
- laktator elektryczny - polecam medela mini electric - stosunek ceny do jakości genialny. Laktatora nie nadużywamy. Ale o tym i w ogóle o kp jeszcze z dziewczynami założymy oddzielny wątek ;)
- butelki nawet te niby anatomiczne mogą zaburzyć karmienie naturalne bo ssie się je inaczej niż pierś. W pierwszych tygodniach bym sobie odpuściła, a jak trzeba albo dokarmić albo podać swoje odciągnięte mleko to noworodki świetnie sobie radzą pijąc z kubeczków - medela ma taki z dziubkiem do dokarmiania.
- w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka nie podaje się nic oprócz mleka matki - żadnych herbatek, wody i innych soczków. Boli brzuszek? Sama wypij napar z kopru włoskiego. Nie może się załatwić? Wypij sok świeży z jabłek albo jedz je regularnie. To wystarczy.
- cycki ;) - w razie bolesności brodawek to oczywiście własne mleko ale polecam też maść lanolinową purelan z Medeli - żadne bephanteny i alantany bo trzeba je zmywać przed karmieniem a lanoliny nie
- łóżeczko i materac - wedle uznania. Materace najlepsze podobno lateksowe.
- wózek - wedle uznania
- fotelik samochodowy 0-13kg - koniecznie sprawdzić wyniki testów zderzeniowych
- chusta - kółkowa lub długa, tkana splotem skośno- krzyżowym - tez wedle uznania
- nosidło - żadne wisiadło niby ergonomiczne z babybjorn bo można dziecku kuku zrobić. Najlepiej Mei Tai albo prawdziwy ergonomik z Tuli czy Manduca - ale to dopiero jak dziecko zaczyna samodzielnie siadać - nie wcześniej

To tyle co mi teraz do głowy przychodzi.

Edit: moje dzieci 3500g i 55cm oraz 3040g i 50cm dlatego mi sporo na 56 rzeczy schodziło a dla młodszej musiałam dokupić nawet na 50cm bo taka malutka była, że w tych na 56 się topiła ;)
Ach i mm nie ma potrzeby kupować wcześniej - jakby była absolutna konieczność w szpitalu to mają swoje a w domu lepiej nie mieć żeby nie kusiło ;) w razie czego w każdym osiedlowym sklepie dostaniesz.

Ostatnia edycja:
Ja jeszcze Nic nie kupilam . Moze jak plec poznam to zaczne. Teraz musze sandalki dzieciom.
Widzę, że mamy podobne podejście :happy:

Ale sa dla niemowlaka takie cieniusienkie podusie, moze z pol cm maja

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja nawet tą cienką zaczęłam dawać małemu jak miał kilka miesięcy. Wcześniej spał bez niczego, nawet kołderki nie używałam, tylko rożka, albo śpiworka, żeby się nie udusił gdyby go kołderka zakryła.

Widzę, że mamy podobne podejście :happy:

Ja nawet tą cienką zaczęłam dawać małemu jak miał kilka miesięcy. Wcześniej spał bez niczego, nawet kołderki nie używałam, tylko rożka, albo śpiworka, żeby się nie udusił gdyby go kołderka zakryła.
To ja dawalam podusie i tez w rozku spaly. Nie wiem czy dobrze pamietam, ale kolderke dawalam chyba dopiero jak sie w rozku nie miescily [emoji23]

doczytalam
Karolniko baaaardzo sie ciesze, ze dziecko jest zdrowe i ze znasz plec, z calego serduszka gratuluje synka!!!!
Salatka owocowa, przykro mi, ze tak to sie skonczylo, ale wierze, ze szybko Wam sie uda i zajdziesz i donosisz ciaze!!!

Powiem Ci szczerze ze do spiochow kaftanik absolutnie, ale na noc do spania jest dobry, takie dziecko sie niewiele wierci jak spi a wygodnie sie pampersa zmienia bo nic rozpinac nie musisz, tylko myk myk i gotowe [emoji6] naprawde jest to kwestia wyrobienia sobie opini, wprawy, i podejscia [emoji23] kazda mama jest inna jak i dziecko jest inne

ja to w ogole za spiochami nie jestem, wolalabym polspiochy i bodziak do tego, jakos tak kazda mama w moim otoczeniu narzekala na te kaftaniki i tak to mi utkwilo :D

@creativo - zobaczysz, każda będzie co innego pisać ;)

Ciuszki :

- bodziaki (w naszym grudniowym wypadku to na długi rękaw) polecam w wielopakach z Tesco - świetna bawełna. Kupowałam zwykłe białe. 3szt 56, 6szt 62, w razie czego mąż Ci dokupi (dziecko się nie brudzi, ale wystarczy, ze ulewa mocno albo zasiusia body i czasem 2-3 sztuki w dzień idą)
- jestem fanką półśpiochów i dresów na szerokim ściągaczu - po 3 szt na 56 i 62
- śpioszki bawełniane i welurowe - po 2 szt
- pajacyki bawełniane - tez polecam wielopaki z Tesco - po 3 szt na 56 i 62
- pajacyki welurowe - po 1-2 szt na 56 i 62 (u mnie w domu ciepło więc dzieć by się ugotował bo to grube)
- kombinezon na 62 zimowy
- czapka zimowa
- czapeczki bawełniane (np po kąpieli, choć ja nie zakładałam )
- kaftaniki - niepraktyczne, podwijają się pod śpioszkami
- łapki niedrapki
- skarpetusie bawełniane cienkie - polecam w wielopakach z H&M takie na luźnych ściągaczach
- skarpetki frotte - też z H&M fajne, albo w rossmannie
- otulacz - żeby zamotać po kąpieli

Pościel itp:

- pościel nie przyda się w pierwszych miesiącach, a poduszka to już na pewno. Dzieci w 1 roku życia powinny spać bez poduszki, a kołdra dla noworodka to słaby pomysł ze względu na ryzyko śmierci poprzez uduszenie.
- rożek - ja nie lubiłam, wiem, że niektórzy sobie chwalą. Można kupić 1 i jak i Tobie i dziecku podejdzie to dokupić na zmianę
- kocyki - 2 szt cienkie i 1-2 sztuki grubsze
- pieluszki tetrowe 20szt
- pieluszki flanelowe - 5 szt
- śpiworek - wedle uznania, u nas się nie sprawdził

Kosmetyki:

- lepiej nie używać kremów typu sudocrem na zaś tylko jak jest odparzenie, wtedy świetnie działa też mąka ziemniaczana
- na codzień polecam poprosić pediatrę o receptę na maść robioną z apteki do pupy
- pieluszki u nas tylko pampers - dada jest mi za sztywna i przeciekała, baby dream z rossmanna podobno dobre. Nie wiem jak Lidl i Tesco.
- chusteczki do pupy- im bardziej ubogi skład tym lepiej - znów baby dream oraz huggies. Alternatywą są duże waciki z rossmanna i czysta przegotowana woda lub wielorazowe ściereczki chicky monkey (wygooglaj sobie) - ja tym razem kupię zestaw.
- żaden octenisept - w składzie cała tablica Mendeleyewa. Albo nic i wietrzenie ile wlezie, albo spirytus - na allegro kupiłam nawet gaziki jałowe pakowane pojedynczo nasączone juz spirytusem 70%- moim dzieciom kikuty odpadały odpowiednio w 6 i 4 dobie.
- co do kosmetyków - skład w miarę ma baby dream i hipp. A co ja polecam bo jest eko, zdrowe i genialne na skórę, to łyżka oleju nierafinowanego kokosowego do kąpieli - nie trzeba potem niczym smarować bo skórka jest natłuszczona i mięciutka
- szczoteczka z miękkiego włosia do włosków
- ja dzieciom w buzi nie grzebałam i żadnych pleśniawek nigdy nie było. Zaczynałyśmy myć dopiero od pierwszego ząbka szczoteczką silikonową na palec i pastą nenedent bez fluoru

Inne akcesoria :

- wanienka najlepiej na stojaku lub moja miłość Tummy Tub
- myjki - ściereczki
- ręczniczki z kapturkiem 2-3 szt
- smoczki ale nie wciskać na siłę - nie każde dziecko jest mega ssakiem, a w pierwszych tygodniach bym uważała. Mam porównanie - obie córki kp, starsza smoczkowa młodsza nie i ze starszą kryzysy laktacyjne były a z młodszą nie.
- laktator elektryczny - polecam medela mini electric - stosunek ceny do jakości genialny. Laktatora nie nadużywamy. Ale o tym i w ogóle o kp jeszcze z dziewczynami założymy oddzielny wątek ;)
- butelki nawet te niby anatomiczne mogą zaburzyć karmienie naturalne bo ssie się je inaczej niż pierś. W pierwszych tygodniach bym sobie odpuściła, a jak trzeba albo dokarmić albo podać swoje odciągnięte mleko to noworodki świetnie sobie radzą pijąc z kubeczków - medela ma taki z dziubkiem do dokarmiania.
- w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka nie podaje się nic oprócz mleka matki - żadnych herbatek, wody i innych soczków. Boli brzuszek? Sama wypij napar z kopru włoskiego. Nie może się załatwić? Wypij sok świeży z jabłek albo jedz je regularnie. To wystarczy.
- cycki ;) - w razie bolesności brodawek to oczywiście własne mleko ale polecam też maść lanolinową purelan z Medeli - żadne bephanteny i alantany bo trzeba je zmywać przed karmieniem a lanoliny nie
- łóżeczko i materac - wedle uznania. Materace najlepsze podobno lateksowe.
- wózek - wedle uznania
- fotelik samochodowy 0-13kg - koniecznie sprawdzić wyniki testów zderzeniowych
- chusta - kółkowa lub długa, tkana splotem skośno- krzyżowym - tez wedle uznania
- nosidło - żadne wisiadło niby ergonomiczne z babybjorn bo można dziecku kuku zrobić. Najlepiej Mei Tai albo prawdziwy ergonomik z Tuli czy Manduca - ale to dopiero jak dziecko zaczyna samodzielnie siadać - nie wcześniej

To tyle co mi teraz do głowy przychodzi.
Kochana, akurat moje dzieci pily herbatki bo pierwsza corka musiala byc odstawiona od cyca jak miala 2 mc a przy sztucznym trzeba dopajac, a druga nie mogla byc na samym mleku z racji chorych nerek, bo musiala byc mocno nawadniana zeby infekcje nie nawracaly niestety.. miala tez problemy z kupa, robila raz na tydzien, wiec koperkowa herbata u nas to byl mus, ja tez pilam, i ona tez.

Nosidelko to mi chodzilo o takie do samochodu co sie dziecko wozi [emoji6]

Ja przy dziewczynach tez uzywalam spiryrus do pepka, ale teraz przebijalismy dziewczynom uszy i kazali kupic octanisept i pisze tam ze do pepka tez a pamietam ze nam polozna tez tym kazala robic pepek tylko ja nie robilam, ale teraz jak juz to mam w domu to myslalam ze sie skusze. Nie mialam pojecia ze to takie zle..

reklama
Do góry