reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Jeszcze pampersy, i to roznie, moje nie mogly tych oryginalnych pampersow firmy Pampers, wiec kupowalismy w biedronce Dada, nie sa zle, choc mam wrazenie ze potem byly za twarde, wiec Oli juz pozniej kupowalismy w kauflandzie.
Podobno w Rossmanie sa dobrej jakosc te niemieckie BabyDream, i nie wiem czy sie nie skusze na nie [emoji6]
Wazne sa jeszcze mokre chusteczki, czy to pupe wytrzec, czy raczki na spacerze, my kupujemy akurat z roznych firm, nie mam ulubionej.

Ubranka:
-jeden zestaw wyprawkowy do szpitala rozmiar 56-62,
-body dlugi i krotki rekaw, nie kupuj ponizej rozmiaru 62 bo to bez sensu, mysle ze tak 62-68 na poczatku do tego 3-4 mc; dziecku sie czesto ulewa i trzeba zmienic ubranko, wiec mysle ze przynajmniej z 10 takich bodziakow sie przyda, jak nie wiecej,
-spiochy i polspiochy, tez 62-68, tu juz nie wiem ile, to zalezy od tego czy np kupa bedzie gigant i bedzie wychodzila za pampersa, czy jak uleje to tak ze zaleje spiochy, no ciezko mi powiedziec, ja takich ubranek akurat zwykle mam dosc troche.. mozesz część kupic w taniej odziezy, takie np po domku czy na noc,
-kaftaniki sa wygodne na noc, bo nie wybudzasz dziecka jak je przebierasz bo nie ma tyle rozpinania,
-pajace, ja lubie, choc nie wszyscy lubia tyle zapinac [emoji6]
-to bedzie zima, wiec na pewno kombinezon i czapeczka taka grubsza,
-czapeczki po domu, moje dzieci zawsze mialy kupe wlosow wiec po kapieli musialam zakladac czapeczke, bo po prostu marzły,
-sweterek, jakis dresik, tu juz smialo mozesz kupic rozmiar 68 bo to i tak ubiera sie zwykle na body i spiochy, czy rajstopki [emoji6]

Zapomnialam jeszcze o nosidelku, jest potrzebne, chocby do samochodu. U nas np ze szpitala Cie nie wypuszcza z dzieckiem jak nie przyniesiesz nosidelka [emoji23] chocbys pod szpitalem mieszkala..

To chyba wszystko dla noworodka, jak czegos zapomnialam to dopisze, a jak ktos ma jakoes uwagi to niech mnie poprawi, choc kazdy ma swoje zdanie i ja akurat potrzebuje "to", a ktos inny "tamto" [emoji6]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Acha, ja sugerowalam sie moimi dziecmi i ich wielkoscia. Moje dzieci mialy jedna 3580 g a druga 3690 g i jedna 56 cm a druga 57 cm, wiec dla mnie ciuszki ponizej 62 nie wchodzily w gre.. Pod koniec ciazy na usg lekarz oszacuje wielkosc dziecka, wez tez sobie pod uwage swoj wzrost oraz meza wzrost, i najblizeszej waszej rodziny. Jak wszyscy sa drobni to dziecko moze byc malutkie, a jak raczej wysocy to duze dziecko moze byc, np moj maz wazy 100 kg o ma 188 cm, a jego brat ma 204 cm wzrostu, u mnie tez wiekszosc rodziny duza, choc ja jestem drobna, ale nie malutka, wiec wiedzialam ze dzieci male nie beda [emoji6]

hej laski, mi taka liste te zrobi bratowa bo sama niedawno rodzila, ale Wasze listy se wydrukuje tez :) wiecie co, bylam odebrac wyniki moczu i jest niebo a ziemia, dzwonilam do ginki i mowi, ze jest git i mam nadal lykac urinal a jakby zapieklo to kupic bez recepty lactovaginal :) takze nie musze dzis do niej isc

A wozek mamy zwykly za 350 zl kupiony w komisie, to taki gleboki ze spacerowka 2w1, na duzych pompowanych kolach i jak na nasze polne drogi jest idealny. Duzy, fajny i ladny, choc nie pamietam firmy [emoji6]

hej laski, mi taka liste te zrobi bratowa bo sama niedawno rodzila, ale Wasze listy se wydrukuje tez :) wiecie co, bylam odebrac wyniki moczu i jest niebo a ziemia, dzwonilam do ginki i mowi, ze jest git i mam nadal lykac urinal a jakby zapieklo to kupic bez recepty lactovaginal :) takze nie musze dzis do niej isc
To dobrze ze juz lepiej [emoji2]

Ja z listy Izul co drugie bym sie zgodzila np. ocenisept do pepka +, dada chusteczki + . Nie zgadzam sie :podusia do lozeczka- (do roku Nic nie podkladam) kaftaniki - (nieznosze podwija sue Toto). Trzeba samemu probowac

Doswoadczone mamy ja mam do was taka prosbe w imieniu tych ktore rodza pierwszy raz czy moglybyscie nam zrobic liste wyprawkowa co kupic, jakiej firmy kosmetyki polecacie itd itp ? Ubranka najlepiej wg rozmiarow ile kto potrzebuje ale tez bez przesadyzmu w sensie skarpetki pod kolor body[emoji14]
Taka praktyczna lista dla kazdej z nas
Szukam wlasnie na necie i co chwile inna wersje widze a to 5 body a to 10 body, 10 spioszkow .... no zwariowac idzie !
A mi chodzi o taki kacik porad co rzeczywiscie dziala i w co warto zainwestowac a co sobie darowac.
Mysle, ze wszystkie pierworodki beda wam wdzieczne za poswiecenie troszke czasu aby to zrobic [emoji8]

Tak jak pisze Iza, wyprawka zależy od podejścia rodziców, od tego co uczula dziecko, od tego jak duzi są rodzice. Ciężko stworzyć taką uniwersalną listę co na pewno się przyda. Faktycznie, jeśli jesteście wysocy, to nie ma sensu kupować ubranek 56, albo najwyżej kupić 1-2 zestawy. 62 też maluszek nie pochodzi długo, więc 5 bodziaków wystarczy. Śpiochów moim zdaniem na luzie 2. Na razie nie wkleję gotowej listy, bo muszę sama swoją zrobić. Jak zrobię swoją listę, to opatrzę ją stosownymi komentarzami i Wam wrzucę. Jak na razie, to ja jestem daleko w lesie z wyprawką, jeszcze o niej nawet nie zaczęłam myśleć. Chyba czekam do tego połówkowego za 3 tygodnie.

Ja z listy Izul co drugie bym sie zgodzila np. ocenisept do pepka +, dada chusteczki + . Nie zgadzam sie :podusia do lozeczka- (do roku Nic nie podkladam) kaftaniki - (nieznosze podwija sue Toto). Trzeba samemu probowac
jesi ktos bedzie chcial mi kupic takie typowe spioszki to poprosze by dokupil do nich body a nie kaftanik bo na wielu dzieciach widzialam, ze sie podwijaja kaftaniki, a tak o bede preferowac polspiochy i bodziaki lub pajacyki no i cos fajnego na wyjscia :)

reklama
Do góry