reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

reklama
Ja wole naturalnie rodzic, temu sie wystraszylam ze musze miec cc
emoji6.png
zapytam na wizycie
Iza chyba nie musisz się obawiać cc przez Twoją wadę. Wydaje mi się , że nie jest na tyle duża , że może być wskazaniem do cc, no chyba , że masz odklejającą się siatkówkę... Dla pewności zapytaj lekarza :)

Cześć Dziewczyny! Zaglądam do Was na chwilkę, bo jestem tak wymęczona dniem, że masakra. Po całym tygodniu w pracy byłam dzisiaj z moim P. (razem mieszkamy, studiujemy, pracujemy i jeszcze się nie pozabijaliśmy) na uczelni pozaliczać parę rzeczy, udało mi się nawet kolokwium z prawa finansowego zdać na 5 :D Potem na grillu u moich rodziców i wróciłam do domu padnięta. Ale oczywiście nadrobiłam Was :)

@Antiope super, że znalazłaś tętno!

Ja mam tak maluteńką kuchnię, że nie mieszczę się w niej razem z moim P. praktycznie. Jest wąska jak tramwaj, ale zmywarkę mamy. Co prawda maluteńką, ale jak jesteśmy we dwoje póki co, to uruchamiam ją raz na 2 dni i starczy. Nie cierpię myć garków! W ogóle kuchnia mnie gryzie, nie tylko gotowanie :p
Teraz mam problem z lodówką, bo nie ma takich wąskich lodówek, a ta w mieszkaniu (mieszkamy w mieszkaniu, w którym P. się wychowywał) ma chyba 20 lat.... Potrzebuje też nowej pralki...

Jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to P. mnie strasznie namawia i chyba pójdziemy, zawsze można zrezygnować :p

Dobranoc! :)

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, czy to normalne, ze od jakiegoś tygodnia nie czuje juz bólu brzucha a od ok 3 dni mniej bola mnie piersi? Zalapuje juz schize... to środek 9 tygodnia

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom
Wiesz co, myśmy tu już wszystkie miały znikające i nasilające się objawy i o niczym to nie świadczyło. Myślę, że nie ma się co przejmować.

A ja właśnie czytam o szpitalach, w których mogłabym rodzić i... mam już swojego faworyta :D tylko jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce? Czy trzeba się jakoś "umówić" na poród czy przyjeżdżam ze skurczami i muszą mnie przyjąć od tak? ;)
Tak to wygląda, że przyjeżdżasz i powinni Cię przyjąć, choć słyszałam o przypadkach, że odsyłali do innego z powodu przepełnienia. U mnie to było trochę inaczej, bo po pierwsze ja wybrałam szpital ze względu na położną, którą sobie dodatkowo opłaciłam. Byłam już u niej wcześniej w tym szpitalu i które się dało papiery wypełniłyśmy wcześniej. Jak zaczęła się akcja, to zadzwoniłam do niej i ona już się mną na miejscu zajęła, bez formalności. Lekarka prowadziła ze mną wywiad podczas kiedy ja skakałam na piłce pod prysznicem. Ja w ogóle bardzo polecam rozwiązanie z prywatnie opłaconą położną. To daje bardzo duży komfort. Nie jest to mało pieniędzy, ale nie rodzi się codziennie. Lepiej mniej wydać na cała wyprawkę i opłacić sobie położną.

Cycki bola caly dzień ale wieczorami mocniej. A brzuch bolal tak właśnie jak na okres, rozciąganie a teraz zupełnie nic. Może to normalne ale czuje stres

Z tym brzuchem, to przecież nie może boleć cały czas. U mnie ten ból przychodzi i odpuszcza na dzień dwa. Nie schizuj. To Ty tutaj miałaś być ta wyluzowana i spokojna. :happy:

ktorej wyszly te krostki wokol brodawek? to sa te gruczoly mleczne czy sie myle?
Mnie wyszły przy synku i mam wrażenie, że do końca nie zniknęły. Teraz też są widoczne.
A kto ma linea negra? Ja w poprzedniej ciąży nie miałam i teraz też nie widzę nawet najmniejszego cienia, więc chyba też się nie pojawi.

Co do szkoły rodzenia myślę że to błędnie się nazywa bo o samym porodzie to jest jedno czy dwa spotkania reszta to omówienie opieki nad noworodkiem, połogu, pierwszej pomocy, spotkanie z neonatolog i psycholog, omówienie pozycji karmienia, kąpieli, spotkania z doradcą chustonoszenia itp .. Wszystko zależy co szkoła ma w ofercie Przy pierwszym dziecku albo duże przerwie pomiędzy moim zdaniem warto nawet samej iść jeśli szkoła ma dobre opinie, oczywiście bez też dacie radę ale dobrze być na bieżąco a jeśli idziecie do szkoły w szpitalu w którym chcecie rodzic to miejsce wydaje się już znajome no i wcześniej oprowadzaja po oddziale
To wszystko zależy od szkoły, bo u mnie właśnie było najwięcej o samym porodzie. Opieka nad dzieckiem, to były jedne zajęcia. Mieliśmy o objawach zbliżającego się porodu, bardzo dokładnie o przebiegu samego porodu z dokładnym opisem każdej fazy (wręcz było to tak, że położna opisywała przy ilu cm rozwarcia pojawiają się jakie charakterystyczne zachowania u kobiet i jak mężczyzna ma sobie z nimi dać radę), było o radzeniu sobie z bólem itp.. Były nawet filmy z porodów, żeby facetów psychicznie przygotować.

My pare tygodni temu remontowalismy kuchnie, wlasnie pdo zmywarke [emoji4] szczerze ? Ciezko sie bylo w 8 tys zamknac. Wymienilismy wszystko procz podlogi bo jest prawie nowa, i lodowki. Ale teraz mam ladnie i komfortowo [emoji6] tyle ze my mamy mala kuchnie to i meble nas nie duzo wyszly [emoji6] ale sama zmywarka 1300zl, a gdzie reszta ? Szok jak wszystko drogie

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
8 tyś to niedużo. My ostatnio za remont pokoju dziecięcego daliśmy ponad 5 tyś, a i tak jeszcze trzeba wykończyć wszystko. I nie mówię tu o koszcie remont+meble, tylko sam remont. Meble są jeszcze do kupienia.

Lux, a jaką masz wade wzroku ? Ja -3 w obu oczach i astygmatyzm. Moge naturalnie rodzić ?

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Ja też mam astygmatyzm i -2,5 w jednym oku i -1,5 w drugim. Nawet się zastanawiałam po porodzie, czy wpłynął jakoś na mój wzrok, ale po badaniu okazało się, że wzrok mam identyczny jak przed porodem. A Ty poprzednie porody też miałaś sn? I co, pogorszył Ci się po nich wzrok?

Antiope Tak tak u nas też to wszystko było o porodzie, jedne zajęcia trwały 2,5h więc 5h o samym przebiegu porodu to sporo ale masz rację wszystko zależy od szkoły i ich planu także sobie dziewczyny to przesledzcie i wybierzcie co komu odpowiada.

Witam, dopiero co się zapisałam na to forum. Bardzo długo się nad tym zastanawiałam czy warto ,bo niestety moja ciąża nie wygląda zbyt pozytywnie, ale juz sama nie wytrzymuję. NIkt w zasadzie prócz kilku osób nie wie o tym, że jestem w ciąży.
To ma być moje 3 dziecko. Pierwsze dziecko mojego partnera, z którym jestem od ponad 6 lat. Mam 40 lat!! 4 lata temu zaszłam w ciąże lecz niestety jej nie donosilam, potem przez 3 nastepne lata bezowocne próby. Dalismy sobie spokoj. Wszystkie ubranka i akcesoria rozdałam kolezankom. Nawet przestalam miec ochote na seks /procz tego mam jeszcze miesniaka, ktory tez sie do tego przyczynia/. Zaskoczenie i pewnego rodzaju wpadka. Ciąża jest ale wokól niej wiele problemów. Nie przewidzianych przecież... :( Problem w tym że od kilku lat nie mieszkam w Polsce, nie mam zaufania do lekarzy tutejszych, oni nie traktują ciezarnej jak u nas w Polsce. Wszystko jest piękne, jest ok.. a potem po tygodniu okazuje sie, ze to nie prawda. No ale coz. Moj nowy lekarz (niestety mezczyzna) jest zachwycony tą ciąża. Serce bije, dziecko nawet sie porusza, tylko ze ja mam miesniaka, wiek na karku, w dodatku od piatku jakies plamienia /brzydkie ciagnace się jak jajo kurze). Mam miec rowniez za tydzien dosc drogie badanie na mongolizm. Nie jest mi latwo, wiec dziewczyny jesli jestescie mlode cieszcie sie tym i róbcie dzieci :) Pozdrawiam i milych snów.

Witaj :) moja ciocia urodziła swoje pierwsze dziecko w wieku 44 lat! Też miała trudne przejścia, całą masę badań i jeszcze więcej obaw, ale młoda jest już w gimnazjum i ma się świetnie :) ja też jeszcze nikomu nie powiedziałam o ciąży - w środę mam mieć prenatalne i wtedy wszystko się okaże. Poprzednią ciążę straciłam niestety, stąd pewnie ta zbytnią ostrożność.

reklama
Antiope - staram się być wyluzowana ale czasami jak się naczytam i mam podobne objawy to mam schize. Ale już przestaje, właśnie wróciliśmy od znajomych i jak zdjęłam stanik to poczułam ból cyckow jak zwykle :)
Ale i tak mysle czy wizyty co 3 tyg to nie za rzadko. Co 2 jest dla mnie optymalnie, żeby nie zwariować. Musze chyba powiedzieć to mojej dr :)

Do góry