reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Z tymi usg prenatalnymi to właśnie tak jest, ja z drugą córeczka bylam na prenatalnych i bylo ok, na polowkowym bylo ok, a w 28 tyg na zwyklym usg wyszlo ze ma torbielowatosc nerek. I badz tu czlowieku madry..

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Ja prenatalnych nie robię. Na usg wszystko wyjdzie.
Prenatalne to te z krwi.
Zwykle robi się je nieodpłatnie dla.35+.

Ile macie lat?

Ja się mocniej udzielam w pracy. W domu dzieci czekają :)

Lux powodzenia

A powiedzcie mi jeszcze jedno. Jak na prenatalnych dowiecie się że coś jest nie tak, to wtedy co? Bo mi nie przysługują, ale myślimy czy zrobić prywatnie. Mój chłop się pyta co dają takie badania. Bo jak by wyszło że coś jest nie tak, to wtedy zostaje matrwienie się do końca ciąży?
Nie zastanawiałam się nad tym jeszcze, bo pewna jestem, że wszystko będzie dobrze :)

MyDream to z tych o rodzicielstwie warto przeczytać Tracy Hogg „Język niemowląt” (druga część to „Język dwulatka”) i „Księga dziecka” Searsów. Od narodzin do drugiego roku życia” Searsów. To są dwa modele wychowawcze. W każdym z nich warto poszukać wskazówek dla siebie, ale ślepo nie kierowałabym się żadnym z nich.

elifit prenatalne to takie dokładniejsze usg z wszystkimi pomiarami, dopiero po nich ewentualnie robi się kolejne, np. z krwi. Ja je mam na NFZ, bo w tym roku skończyłam 35 lat.

Ja Tracy Hogg czytałam przy pierwszym dziecku i żałuję że poszłam tą ścieżką.
Bliższe jest mi rodzicielstwo bliskości Searsów.

Antiope nie pamiętam już jakie wymiary ale standardowo zawsze mierzą kość nosową, przezierność karku i narządy. Coś jeszcze dodatkowo w prenatalnych ?
Miałam robione podczas pierwszej ciąży bo był program u mnie w powiecie ale nie pamiętam. Wiem że te statystyki w bani mi namieszały.

Ja Tracy Hogg czytałam przy pierwszym dziecku i żałuję że poszłam tą ścieżką.
Bliższe jest mi rodzicielstwo bliskości Searsów.

Antiope nie pamiętam już jakie wymiary ale standardowo zawsze mierzą kość nosową, przezierność karku i narządy. Coś jeszcze dodatkowo w prenatalnych ?
Miałam robione podczas pierwszej ciąży bo był program u mnie w powiecie ale nie pamiętam. Wiem że te statystyki w bani mi namieszały.
No właśnie dlatego, że te książki są inne poleciłabym przeczytać obie. Do jednego rodzica przemówi jedna szkoła, do drugiego druga, a do trzeciego (ja) po części każda.
Co do prenatalnych już nie pamiętam dokładnie co mierzyli. Poszukam teczki synka i popatrzę co tam dokładnie jest to napiszę.

reklama
Co to, rano tyle tu twórczości było a teraz cisza?
MyDream ja czytałam w ciąży z synkiem jakiś ciążowy poradnik, ale to nic specjalnego nie było. Nawet nie pamiętam tytułu. Ale pamiętam, że wtedy ktoś właśnie polecał "Ciężarówką przez 9 miesięcy". Ja raczej więcej przeczytałam książek o rodzicielstwie niż o samej ciąży.

No i to był dobry pomysł bo ja to olałam, odłożyłam na końcówkę ciąży a potem urodzilam miesiąc przed terminem i byłam spanikowana bo nie wiedziałam kompletnie nic.

Do góry