reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Dobra, znalazłam opisy badania genetycznego i połówkowego. Nie wiem co oznacza część skrótów, więc przepiszę jak jest
Genetyczne (u mnie 12+5):
ASP Ruchy płodu widoczne
Biometria płodu
CRL
BPD
HC
AC
FL
Ocena anatomii płodu (tu przy każdym krótki opis jak wygląda i czy prawidłowe):
Głowa
kręgosłup
twarzoczaszka
Szyja
Klatka piersiowa
Serce
jama brzuszna z żołądkiem i jelitami
Pęcherz moczowy
Kończyny
Tkanka podskórna i jamy ciała
Ocena kosmówki, sznura pępowinowego i płynu owodniowego
Lokalizacja kosmówki
Ew nieprawidłowości w budowie kosmówki
Ilość naczyń w pępowinie
Ew nieprawidłowości w budowie pępowiny
Ilość płynu owodniowego
Screening w kierunku zaburzeń chromosomalnych
NT przezierność karkowa
NB kość nosowa
DV przewód żylny
TR zastawka trójdzielna
Ocena ryzyka
Ryzyko bazowe
Ryzyko po pomiarze
Ocena myometrium
Ocena przydatków

Usg połówkowe Wam potem przepisze, bo młody mi nie da spokoju

reklama
Za godzinę ginekolog. Zobaczymy Pesteczke pierwszy raz :) mam nadzieje bo przecież to pierwsza wizyta ale chyba już będzie usg..... Jestem dziwnie spokojna, ze wszystko będzie okej. Dzisiaj jest dzień dobrych wiadomości. Tak sobie wmawiam :)

Ja na Tracy Hogg trafiłam jak córka miala jakieś 3 miesiące. Po pierwszym zachwycie i próbie wprowadzenia jej modelu w życie szybko się wycofałam, poszlam za swoim instynktem czyli tym co promują searsowie i nie tylko. Teraz czytam i zachwycam się książka "mocno mnie przytul" gonzalesa, która na wiele tematów otwiera oczy i pokazuje rodzicom świat z perspektywy dziecka. A z takich poradników dla świeżo upieczonych rodziców polecam jeszcze "Mamo tato co ty na to" Pawła Zawitkowskiego - książka z płytą, gdzie pokazane jest w jaki sposób nosić, przewijać, kąpać niemowlę żeby prawidłowo się rozwijało. To się też przydaje jeśli dziecko ma Np. Problemy z napięciem mięśniowym.

Za godzinę ginekolog. Zobaczymy Pesteczke pierwszy raz :) mam nadzieje bo przecież to pierwsza wizyta ale chyba już będzie usg..... Jestem dziwnie spokojna, ze wszystko będzie okej. Dzisiaj jest dzień dobrych wiadomości. Tak sobie wmawiam :)
Ale musisz wiedzieć że nie wszyscy lekarze robią usg przed 7 tygodniem. Mój poprzedni ograniczał usg do minimum, takie mial zasady i usg miałam zrobione dopiero kiedy można bylo zobaczyć serduszko.

Ostatnia edycja:
A powiedzcie mi jeszcze jedno. Jak na prenatalnych dowiecie się że coś jest nie tak, to wtedy co? Bo mi nie przysługują, ale myślimy czy zrobić prywatnie. Mój chłop się pyta co dają takie badania. Bo jak by wyszło że coś jest nie tak, to wtedy zostaje matrwienie się do końca ciąży?
Agnesis ja prenatalne badania robiłam z synkiem i teraz też będę. U mojego dziecka dopiero na prenatalnym wyszły 2 ogniska hyperechogenne i później już na nfz byliśmy skierowani na echo serca płodu. Okazało się , że to nie jest rzadna wada , a jedynie zwapnienie małych ścięgien , wada ta nie wpływa na jakoś funkcjonowania serca, nie osłabia go , a jedynie daje szmery o czym wiedziałam i jak mnie poinformowali o tym po porodzie to nie panikowałam tylko na spokojnie zrobiliśmy usg serca dla potwiedzenia.

zuzanna - u nas też szmery wykryte po porodzie dopiero.Nie miałam żadnych prenatalnych , jedynie połówkowe 4D na którym wyszło wszystko ok.Szmery i jakaś zastawka niedomknięta ale potem wszystko było dobrze.

MamaNadii niektóre wady bądź przypadłości dotyczące serduszka dostrzegalne są dopiero po porodzie, bo kształtują się dopiero pod koniec ciąży , a ostatnie prenatalne są chyba w 35tc o ile dobrze pamiętam ? Np. przetwały przewód owalne często zamyka się w pierwszych tygodniach życia dziecka, albo drożny przewód Bottala czasami zamyka sie przy porodzie sn albo później. Absolutnie nikogo nie namawiam na te badania tylko mówię o tym, że ja byłam i jestem za nimi, ale to juz każdej indywidualna decyzja :)

Jezu jest mi tak zimno, że trzęsę się jak galaretka. To chyba nie jest normalne. Telefon mi z rąk wypada, a jakbym miała jeść zupę to bym sobie łyżką prędzej zęby powybijala. Tak mnie telepie. I ja mam głowę umyć? Ciekawe jak :/

Dzięki za odp w sprawie prenatalnych. Teraz możemy się zastanawiać, jak już rozumiemy jaki jest sens.

reklama
mnie mdłości trzymają tylko i mega senność, mam wrażenie, że mogę spać na stojąco, ale od poniedziałku siedzę w domu i nigdzie się nie ruszyłam, więc może się rozleniwiłam po prostu :D

Do góry