reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Hej Wam. Mały obrócił się troszke inaczej i tym sposobem przestał uciskać to co uciskał i tętno ma fajne. Czasem mu skacze powyżej 160 lub poniżej 110, ale jeszcze tak na granicy.
W nocy miałam skurcze, moje tętno 130, ciśnienie 130/80 przy skurczach i okropne duszności. Całą noc byłam pod ktg i pod pulsometrem, pielęgniarki i lekarz ze mną siedzieli bo słabłam na skurczach. Rozwarcie sie zrobilo na 2 cm. Po kroplówce się uspokoiło na tyle że skurcze mam, ale są nieregularne i raz mocniejsze raz słabsze. Dziś mnie czyści i odeszło mi kawałek czopa z krwią. Maluch waży koło 3 kg, jest duży, i strasznie ciśnie się w kanał. Przepływy ma super. No i to chyba na tyle :) Pozdrawiam!

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom
Super wiesci, oby tak dalej!! :)

reklama
Anetka oby to nie bylo łożysko. Trzymam kciuki zeby to nie było nic poważnego i zebyscie jutro wrocily do domu.

Dziewczyny a jak to jest z pepuszkiem, czy wszystkie będziecie uzywaly do jego pielęgnacji octanisept? Dużo ostatnio słyszałam o spirytusie do pepka bo z octaniseptem czasem się paprze i długo się goi. A co myślicie np o tych gazikach nasaczonych spirytusem? I zapomniałam jak to było z wodą do przemywania pupy. Musi byc przegotowana? ale przeciez nie bede gotowala wody i czekala aż wystygnie to jak to miało być?
Ja mam zamiar uzywac octaniseptu, wszyscy mi tak podpowiadaja i nawet polozna na szkole rodzenia mowila o octanisepcie. Spiryt to jednak spiryt i jak dla mnie to on z noworodkiem nie powinien miec nic wspolnego, no ale to tylko moje zdanie, nie wiem jak inne dziewczyny :)

Anetka oby to nie bylo łożysko. Trzymam kciuki zeby to nie było nic poważnego i zebyscie jutro wrocily do domu.

Dziewczyny a jak to jest z pepuszkiem, czy wszystkie będziecie uzywaly do jego pielęgnacji octanisept? Dużo ostatnio słyszałam o spirytusie do pepka bo z octaniseptem czasem się paprze i długo się goi. A co myślicie np o tych gazikach nasaczonych spirytusem? I zapomniałam jak to było z wodą do przemywania pupy. Musi byc przegotowana? ale przeciez nie bede gotowala wody i czekala aż wystygnie to jak to miało być?
Mam to i to. Będę używać octeniseptu chyba że zobaczę że nie goi się. Ale spiryt to ostateczność
Hej Wam. Mały obrócił się troszke inaczej i tym sposobem przestał uciskać to co uciskał i tętno ma fajne. Czasem mu skacze powyżej 160 lub poniżej 110, ale jeszcze tak na granicy.
W nocy miałam skurcze, moje tętno 130, ciśnienie 130/80 przy skurczach i okropne duszności. Całą noc byłam pod ktg i pod pulsometrem, pielęgniarki i lekarz ze mną siedzieli bo słabłam na skurczach. Rozwarcie sie zrobilo na 2 cm. Po kroplówce się uspokoiło na tyle że skurcze mam, ale są nieregularne i raz mocniejsze raz słabsze. Dziś mnie czyści i odeszło mi kawałek czopa z krwią. Maluch waży koło 3 kg, jest duży, i strasznie ciśnie się w kanał. Przepływy ma super. No i to chyba na tyle :) Pozdrawiam!

Kciukamy kciukamy żeby jeszcze posiedział trochę

Js po wizycie. Nic ciekawego w sumie heh. W czwartek mam usg

Ja mam zamiar uzywac octaniseptu, wszyscy mi tak podpowiadaja i nawet polozna na szkole rodzenia mowila o octanisepcie. Spiryt to jednak spiryt i jak dla mnie to on z noworodkiem nie powinien miec nic wspolnego, no ale to tylko moje zdanie, nie wiem jak inne dziewczyny :)
Podzielam zdanie co do spirytusu i octaniceptu :)

Jeżeli chodzi o wodę to będę używała przegotowanej, możesz mieć dzbanek z zimną i dolewać gorącej, jak jest już w czajniku to też wystarczy ją lekko podgrzać, poza tym w takich małych miseczkach szybko stygnie, moja siostra zamaczala w takiej ciepłej, wyciskala wacik i było ok, ciepłe, ale nie gorące :)

Hej laski
Siedze wlasnie pod gabinetem i czekam na swoja kolej tym razem bez ktg ale nawet mnie nie korci zeby robic mala sie rusza to najwazniejsze
Dzisiaj gbs ...

thgfflw1k3inkyc3.png
ja bede miec ktg w srode...a moj maly sie wierci niespokojnie, czesto i mocno :)

nie wiem, mi bratowa polecala octanisept a do mycia zgrzeje w mikrofali (zlinczujcie mnie) jest ciepla, jest.....

czyli porod blisko?

Grama pierwszego wyboru dokonujesz w tuż po porodzie , ale mozesz zmienić pediatrę około miesiąc później i później jeżeli coś by Ci nie spasowalo bez żadnych kar nfz za pół roku, ale... Jeżeli coś by Ci w tym czasie nie ie pasowało to owszem mozesz zmienić wcześniej ponosząc karę 50zl :)
Dobrze jest się zorientować wcześniej (znajomi, rodzina), który lekarz "wspolpracuje" z rodzicami i raczej jawnie o tym nie mówią i nie wiem czy w tym momencie jeszcze jak Zosi nie ma na swiecie ktokolwiek taki kalendarz Ci ustali .
Ja mam synka zapisanego w innej przychodni niż jestem ja i mąż więc to nie ma znaczenia.
wiadomo ze kalendarza przed urodzeniem nie ustale. chce tylko znac podejscie lekarza czy sie sztywno trzyma kalendarza szczepien czy wspolpracuje z rodzicami i pozwala na indywidualne ustalanie.
idac za wasza rada robie wlasnie rozeznanie wsrod kolezanek co maja dzieci. Niestety wiekszosc ma juz spore (10 lat) ale cos tam jeszcze pamietaja. Mojego lekarza tez zapytam o poglady:)
Dziś ta pełnia . Która rodzi? Ksad obstawiam ciebie :))
jesli przedzwiganie grozi przedwczesnym porodem to chyba ja! przedzwigalam sie i brzuch mi chodzi. poza tym bylo wczoraj i dzis przytualnie:)))
a tak serio co moglam sobie tym przedzwiganiem zrobic (ja glupia!)?? poza przedwczenym porodem grozi mi np. przepuklina?

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

reklama
klarolina ja jestem „starej szkoły” i polecam do pępka patyczki do uszu + spirytus 70% (kupuje się w spożywczaku spirytus spożywczy 96% np. butelka 50ml i rozcieńcza przegotowaną ostudzoną wodą, tak mniej więcej 2/3 spirytusu i 1/3 wody) – polecam mieć gotowe w butelce obok wanienki… kikut dosyć mocno odgina się w każdą stronę i patyczkiem do uszu zamoczonym spirytusie przemywa się koło nasady. Można również poprosić o taki spirytus w aptece, ale zapłaci się drożej i zupełnie niepotrzebnie. Octenisept jest ok, ale spirytus szybciej wysusza i załatwia sprawę, ale nikogo nie namawiam, może zdarzyło się, że mamy „za dużo polewały” i przesuszały bobasom brzuszek?? stosowane z patyczkiem do uszu jest ok.

xXxIzuLQaxXx fajnie, że tętno nie skacze! I chyba poród tuż tuż… chyba wiemy, kto będzie następny :D

Jeżeli chodzi o przemywanie zadka, dobrze mieć przegotowaną ostudzoną wodę, którą albo można podgrzać albo dolać wrzątku… :)

Do góry