reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

poznasz w lato np. Powiem szczerze że ja do drugiego roku życia syna nie znałam tu nikogo. Byłam sama samotna i to też wpedziło mnie w depresję. Potem poznałam dziewczyny na placu zabaw. Jedną drugą i teraz mam tak z trzy cztery koleżanki co się odwiedzamy plus kuzynki mojego męża.

No mam taką nadzieję ;) niby poznałam kilka osób ale jakiegoś większego kontaktu z nimi nie załapałam..a to jedna zajęta pracą, druga coś innego itp. a przy takim siedzeniu wiecznie w samotności to nietrudno o depresję ale jak męża nie ma to często ściągam do siebie mamę żeby mi potowarzyszyła i od razu jest lepiej :)

Kurczę, ale mnie coś brzuch zaczął boleć..

reklama
ja dwa tyg temu miałam na 26 mm. Główka bardzo nisko. Jak wkładam luteinę to ja czuje.
Czujesz glowke dziecka jak wkladasz luteine ?? Masakra.. ja bym zawalu dostala jakbym glowke wyczula.. ja mam szyjke wysoko bo jej nie siegam.. chyba [emoji23] bo ja tak nie lubie wkladac tej luteiny ze szok..

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Czujesz glowke dziecka jak wkladasz luteine ?? Masakra.. ja bym zawalu dostala jakbym glowke wyczula.. ja mam szyjke wysoko bo jej nie siegam.. chyba [emoji23] bo ja tak nie lubie wkladac tej luteiny ze szok..

Jak Wy to wyczuwacie? Ja nie potrafię wyczuć czy jest wysoko czy nisko i w ogóle..

Hej dziewczynki

Tak, biorę już nianię teraz ze względu na moje samopoczucie. Jak mnie dopada rwa kulszowa, to nawet chodzenie z synkiem za rękę sprawia mi ból, kiedy mnie pociągnie, czy coś; nie mogę go wsadzić do wanny jak zrobi w gacie; nie dam rady się z nim bawić na podłodze. Poza tym zdarzają się dni, że jak wychodzi dużo fizycznej opieki nad synkiem w jakiś dzień, to wieczorem bardzo mi się brzuch spina od tego wysiłku. Wolę dmuchać na zimne, żeby mi się przez to poród wcześniej nie zaczął. Ponieważ synek jest w przedszkolu na razie niania będzie ze mną go odbierała z przedszkola, a potem wspólny spacer, lub przy gorszej pogodzie powrót do domu. W domu cała fizyczna opieka nad nim też będzie należała do niani. Z kolei po porodzie jeszcze nie wiem jak to będzie do końca wyglądało, bo nie wiem jaki charakter będzie miał Baltazar. Umówiłyśmy się z nianią, że to wyjdzie w praniu, ale prawdopodobnie będzie to więcej godzin niż przed porodem.
Z prasowaniem przez rwę kulszową stanęłam ostatnio całkowicie. W tym tygodniu ciężko mi już będzie cokolwiek zrobić, bo w sobotę organizujemy urodziny synka i jutro i pojutrze zamierzam robić tort. Muszę to rozłożyć na dwa dni, bo teraz naprawdę wszystko mnie męczy. W jeden dzień zrobię tort, a w drugi masę cukrową i ulepię z niej ozdoby.

Nie wiem ile nas to dokładnie wyjdzie miesięcznie, bo umówiłam się z nią na 4 godziny dziennie, ale może też się zdarzyć, że będzie dłużej jednego dnia, a drugiego krócej. Pod koniec miesiąca podliczymy wszystkie godziny i wtedy jej wypłacę pieniądze. Stawka to 10 zł za godzinę. To chyba taka dość przeciętna stawka w Krakowie.

No ja właśnie też już próbowałam na siedząco prasować, ale jakoś nie umiem, więc super, że ktoś to zrobi za mnie.
A ta maść co zawiera? Nie ma w niej antybiotyku? Ty miałaś kiedyś posiew z tego ucha?

No właśnie ja też nie mogłam ostatnio wysiedzieć jak byłam w kinie, bo te fotele były jak dla mnie zbyt pionowo. Wytrwałam jakoś do końca seansu, ale wątpię, żebym się jeszcze w ciąży do kina wybrała.

2000-3000 to faktycznie sporo. Tak jak już wcześniej dziewczyny pisały w Krakowie to koszt około 1000 zł. 2000 zł to koszt porodu domowego...(no chyba, że podrożał przez ostatnie 3 lata)

Absolutnie się zgadzam, to jedne z najlepiej wydanych ciążowo pieniędzy.

To wszystko zależy jakie ładne te zdjęcia robi fotograf i ile tych odbitek wywołanych i na płytce dostajesz.

Super! Zazdroszczę niespodzianki. Organizacja takiej imprezy zupełnie nie jest w typie mojej przyjaciółki, więc się czegoś takiego nie spodziewam.

Super, że synek się rozwinął. A co do brzuszka, to chyba bym się nie przejmowała jeśli nie jest marudny, nie ma biegunki czy nie wymiotuje. Dzieci nieraz używają niewłaściwych słów do wyrażenia pewnych rzeczy, np. mój mały, jak zbliża się biegunka i go kręci w brzuszku, to nie mówi, że go boli brzuszek, czy że go kręci, tylko mówi, że mu burczy w brzuszku. I ja już się nauczyłam, że wcale nie muszę wtedy dziecku dawać jeść, bo głodne, tylko raczej pędzić z nim do toalety.

Szkoda, że bez antybiotyku się nie obeszło. :sad:

A ja bardzo zadowolona z pani do sprzątania, bo kobieta faktycznie bardzo dokładna; poodsuwała mi meble, nawet takie ciężkie o których nie pomyślałabym w trakcie sprzątania, żeby je odsuwać i wyczyściła mi dokładnie każdy kącik za tymi meblami, pomyła mi kafelki w łazience i zrobiła jeszcze masę innych rzeczy o których w obecnym stanie nie powinnam nawet myśleć, żeby robić. Lubię jak w domu jest tak czysto. :happy:
Jutro robię tort, a po południu pasowanie mojego malucha na przedszkolaka. Ciekawe, czy się popłaczę ze wzruszenia :-p
Ja dostawalam 5 zl za godzine za opieke nad trojgiem dzieciakow ;) wiec 10 zl to fajna kwota.

Lepiej wyszlam natomiast na korepetycjach, 20 zl za godzine ;)

Dobra dziewczynki obrobilam sie juz trochę. Obiad przygotowany i tylko wstawic musze jak wroce z synkiem. Przyszło mi lozeczko dla malej wiec sie strasznie cieszę. Ba weekend zaplanujemy przemeblowanie. Reszta zamowionych rzeczy pewnie bedzie w nastepnym tyg.

Eli dobrze ze lekarz znalazl przyczynę tych Twoich boli. Oby juz było dobrze.

Lola super położna Ci sie trafila. Rozumiem sytuacje z mezem. U mnie tak samo. Moglby wziasc zwolnienie albo urlop ale bylo by po wszystkim. Walczymy o lepsze stanowisko dla niego i od stycznia ma miec umowę na czas nieokreslony wiec warto o to sie postarac. Musimy jakos obie wytrzymac jeszcze troche prawda?

Ja na razie mam taki maly zapasik ubran dla malej ale nie kupuje wiecej teraz bo paczka z polski jest w drodze do nas i nie wiem co tam szwagierka wrzucila. A dwa to to ze nie wiem jaki rozmiar. Mam przekrój teraz 50-62 poprane i ulozone i zobaczymy jak dalej. Zawsze mozna dokupic jak wyjde ze szpitala. Jestem ciekaw z drugiej strony jak to bedzie bo juz teraz ma malutka prawie 31 cm obwod główki. Boje sie co bedzie jak jeszcze miesiac ponosze. Syenek mial 36 cm i to byla tragedia jak go wyciagali.

W ogole to mam jakiegoś takiego stracha dzis przed porodem. Musze sie troche bardziej motywowac to bedzie lepiej.

Lece po synka :)

Eli powodzenia u dentysty.

Ja siedze właśnie na ławce pod hm i pije kawe. Musialam sie ratowac bo prawie zemdlalam w metrze. Cholerka juz na prawde sie tocze i to cisnienie niskie bez kawy to masakra. Jeszcze chwiel sie pozbieram i ruszan dalej :) dobra wiadomosc jest taka ze moj maz od wtorku wraca do starej pracy do nowego roku i bedzie blisko domku i malego bedzie odbieral. I jeszcze dwa tyg i tesciowa przyjezdza. No nie myslalam ze kiedys bedzie mnie to tak ciesZyć:D :D

Wolalabym miec to moje niskie cisnienie niz to 130/80 ;) zalewaja mnie zimne poty wtedy i czuje sie okropnie.. ten szum w glowie, masakra..

No mam taką nadzieję ;) niby poznałam kilka osób ale jakiegoś większego kontaktu z nimi nie załapałam..a to jedna zajęta pracą, druga coś innego itp. a przy takim siedzeniu wiecznie w samotności to nietrudno o depresję ale jak męża nie ma to często ściągam do siebie mamę żeby mi potowarzyszyła i od razu jest lepiej :)

Kurczę, ale mnie coś brzuch zaczął boleć..
ej to jak my sie przeprowadzilismy na nowe mieszkanie to sasiadow nie znam dokladnie do dzis, jestem z nimi na czesc i na dzien dobry, jak sie spotkamy na miescie to se pokiwamy i pogadamy, ale na kawy nie chodzimy do siebie a szkoda :( w poprzedniej miejscowosci inaczej bylo, z kolezanek to sie czesc wykruszyla na wiesc o mojej ciazy, tyle co przyjaciolka z De wrocila i mam bratowa...inne kumpele to pogadamy i tyle...

Dziewczyny, jestem w szpitalu, ale najchetniej bym sie wypisala. Szyjka dluga, zamknieta 39 mm, czy to mozliwe zeby urosla o 1 cm? Nie wiem czy jest sens podania sterydu, duzo dziewczyn tu lezy tez z szyjkami ponad 3 cm, skierowane od mojego lekarza, ktory w dodatku ma dzisiaj focha i obrazony jest na wszystko i wszystkich. Co robic? Czuje, ze moj jak tu przyjdzie to rozniesie ten szpital, ale nie chce tez robic rozruby bo to jedyny szpital w moim miescie. Pomocy..
Szyjka lubi platac figle ;)

Sterydy to nic strasznego, mogą pomóc a nie zaszkodzą

Dobra dziewczynki obrobilam sie juz trochę. Obiad przygotowany i tylko wstawic musze jak wroce z synkiem. Przyszło mi lozeczko dla malej wiec sie strasznie cieszę. Ba weekend zaplanujemy przemeblowanie. Reszta zamowionych rzeczy pewnie bedzie w nastepnym tyg.

Eli dobrze ze lekarz znalazl przyczynę tych Twoich boli. Oby juz było dobrze.

Lola super położna Ci sie trafila. Rozumiem sytuacje z mezem. U mnie tak samo. Moglby wziasc zwolnienie albo urlop ale bylo by po wszystkim. Walczymy o lepsze stanowisko dla niego i od stycznia ma miec umowę na czas nieokreslony wiec warto o to sie postarac. Musimy jakos obie wytrzymac jeszcze troche prawda?

Ja na razie mam taki maly zapasik ubran dla malej ale nie kupuje wiecej teraz bo paczka z polski jest w drodze do nas i nie wiem co tam szwagierka wrzucila. A dwa to to ze nie wiem jaki rozmiar. Mam przekrój teraz 50-62 poprane i ulozone i zobaczymy jak dalej. Zawsze mozna dokupic jak wyjde ze szpitala. Jestem ciekaw z drugiej strony jak to bedzie bo juz teraz ma malutka prawie 31 cm obwod główki. Boje sie co bedzie jak jeszcze miesiac ponosze. Syenek mial 36 cm i to byla tragedia jak go wyciagali.

W ogole to mam jakiegoś takiego stracha dzis przed porodem. Musze sie troche bardziej motywowac to bedzie lepiej.

Lece po synka :)

u nas lozeczko bedzie jak dziadki dadza kase, a mama cos mowila, ze na spokojnie w listopadzie :)

reklama
Eli ja moje dziewczyny znam bardzo krótko, bo to tez nie jest moje rodzinne miasto [emoji846] właściwie z częścią z nich znam sie dopiero od 3 mcy. To żony kolegów mojego męża z pracy - poznał mnie z nimi przed swoim wyjazdem, żebym miała towarzystwo ba ten czas [emoji16] Nigdy bym nie powiedziała, ze to az przyjaciółki (poza jedna) reszta to po prostu świetne dziewczyny z którymi mamy podobne poglądy na życie i w dość krótkim czasie (najdłużej znam 3 z nich od jakichś 4-5 lat) sie bardzo polubiliśmy [emoji4]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Lisia, od 3 listopada w lidlu beda spodnie i bluzeczki dla dzidziusiow z malutkim motywem Liska ;)

Ja juz sobie upatrzylam pare rzeczy, ale pewnie h nas juz nie bedzie więc sie nie nastawiam. Ale zajrze, bo mj sie strasznie te welurowe portki podobaja ;)

Do góry