reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2016

Pytalas jak to wyglada na tej ergoterapii. No wiec po pierwszym spotkaniu to jest cos takiego jak cwiczenia połączone z zabawą. Ta kobietka wzięła taką dużą piłkę i najpierw sobie ją toczyli do siebie i ilczyli a potem ona go na tej pilce kładla i toczyła i tak jakby masowala czy cos. Potem bawili sie w dopasowywanie puzzli z tym ze mial maz trzymac ta formę gdzie sie uklada puzzle a julko brac po jednym i dopasowywac. Z tym ze jak szedl do nas to nie mogl normalnie tylko mial taki jakby maly tor przeszkód z poduszek i mial po nich raczkowac. Tak to wygladalo wczoraj. Po tym był tak zmeczony ze zasnął w momencie i dopiero okol 5 rano zaczal sie krecic i do nas przyszedl do lozka.

Fajne zajęcia każdemu maluchów by się przydały o tak dla cwiczenia sprawnosci fizyczne i umysłowej ♥

Wspolczuje tych nocek . Może mala zle sie ulozyla i tak Cie meczy. Przekreci sie i poczujesz ulgę

reklama
O stara!!! Ależ bym się z Tobą zamieniła! Gdzie dokładnie jesteście? Jednocześnie podziwiam za wyjazd w 28/29tc :D Ja teraz bym się nie nadawała. Ten 19-20tc jak byliśmy na Rodos był optymalny - mały brzuszek i multum energii :D Bawcie się dobrze!

W poprzedniej ciąży miałam takie jazdy - puls do 120 nawet. Miałam echo serca, holter na 24h i wykazało tachykardię zatokową i nadzatokową. Mimo wszystko izoptinu nie brałam, bo się bałam, że zaszkodzę dziecku (obniża też tętno maluszka). Dałam radę, dużo relaksu i nie skupianiu się na sercu i będzie git. No chyba, że masz stwierdzoną wadę. Minęło bezpowrotnie w okolicach 36tc.

Nie tylko Ty :D Ja mam większość ciuszków na pierwsze 3 m-ce, śpiworek i poduszkę do kp. No mam też fotelik, ale to po starszej córce.
A kosmetyki - im mniej tym lepiej!

Ryczę z byle powodu oczywiście. A jak któraś z dziewczyn na grupie Poród Domowy wrzuci jakiś filmik to aż się zanoszę :D Mój niemąż ma wyraz twarzy wtedy "idź jebnij się w baniak" :D

U nas w p/kolu własna kuchnia a nie catering więc plus moim zdaniem. Obiadki w większości duszone, dodatek kasz, surówki. Na śniadanie zawsze masełko (wiem, bo zazwyczaj przyprowadzam w porze śniadanka i widzę), oprócz wędliny czy sera też warzywka. Owoce też oczywiście, zero słodyczy, chyba, że budyń itp. Moja je ze smakiem. Ale ona nie jest alergikiem.

Oliwka co najwyżej natłuszcza ale na pewno nie nawilża. To parafina, więc się nie wchłania. Za to zatyka pory. Jak chcesz koniecznie coś tłustego co nawilży to kup olej ze słodkich migdałów nierafinowany - on się całkowicie wchłania. Albo dobrej jakości masło shea.

Ja smarowałam przy każdej zmianie ale alantanem lub linomagiem w maści. Tu chodzi raczej o to aby była warstwa tłuszczu, który separuje skórę od wilgoci z pieluszki. Sudocrem dla mnie porażka - pierwszą córę odparzył jeszcze bardziej. Plus przy dziewczynkach trzeba z nim uważać, bo może powodować sklejanie się warg sromowych.
Czy po kąpieli trzeba smarować? Jeśli kąpiesz w czystej wodzie bez sztucznych dodatków w postaci mydeł itp to nie smaruj. Z resztą sama zobaczysz, czy skórka jest ładna i elastyczna, czy robi się sucha. Ja do wody dodawałam łyżkę oleju kokosowego nierafinowanego i to robiło za emolient. Zamiast pachnących sztucznych balsamów można smarować olejem ze słodkich migdałów, który się pięknie wchłania. Do pupci w domu miseczka z ciepłą wodą i odrobiną oleju koko plus duże waciki np babydream z Rossmanna. Na wyjścia chusteczki. Ostatnio chyba Czarownica zapodawała linki do fp na facebooku "poznaj skład kosmetyków" czy jakoś tak. Polecam poczytać, był temat chusteczek.
Ja w listopadzie stworzę lawendowy krem do pupy i ciała z masła shea i wosku pszczelego :) Polecam blog Zielony Zagonek - sporo fajnych przepisów na eko kosmetyki DIY.

@Antiope na blizny fajne jest serum z Palmer's (Scar Serum) oraz maść Cepan. Oba na bazie cebuli. To serum zrobiło cuda z moimi rozstępami jeszcze w pierwszej ciąży ;)

A tak w ogóle dzień dobry! Ja leżę, dzieci rozwiozłam rano. Niemąż wraca po południu a ja na 14 śmigam na tą wizytę. Zobaczymy jak tam szyjka i czy jest się czym martwić.
. Ja tez lubię naturalne produkty, dlatego postawiłam na hippa. Oliwka ta jest z ekologicznym Olejkiem migdalowym, wolna od parabenow silikonów olejków eterycznych. W jej skład wchodzi tylko 4 substancje.

Hej:) Jestem w Lloret de Mar, a później jedziemy do Barcelony.
Generalnie dobrze się czuję, brzuch nie jest jeszcze taki duży, jak założę luźniejszą bluzkę lub sukienkę, to nawet za bardzo nie widać[emoji23] Młodemu chyba też się podoba, bo wieczorami szaleje w brzuszku.
Miłego dnia dziewczyny [emoji9]

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom

Hej:) Jestem w Lloret de Mar, a później jedziemy do Barcelony.
Generalnie dobrze się czuję, brzuch nie jest jeszcze taki duży, jak założę luźniejszą bluzkę lub sukienkę, to nawet za bardzo nie widać[emoji23] Młodemu chyba też się podoba, bo wieczorami szaleje w brzuszku.
Miłego dnia dziewczyny [emoji9]

Napisane na SM-G928F w aplikacji Forum BabyBoom
fajnie, wypoczniesz sobie :)

Dzięki dziewczyny za rady w sprawie maści na blizny.

No to u nas jest myślę z 1,5 cm...

Ja miałam kontrolę i pan po prostu przyszedł, kazał się podpisać na kserze L4, zapytał, czy gdzieś pracuję w czasie zwolnienia i jak powiedziałam, że nie, to sobie poszedł. Ja miałam kontrolę zanim mi jeszcze jakiekolwiek pieniądze z zusu przyszły. No i na mnie na pewno nikt nie donosił. Pan powiedział, że im program losuje osoby do kontroli.

Powodzenia na wizycie.

Super. Faktycznie to samo co u nas; tylko tej bluzki w paski nie poznaję.

Współczuję. Odpoczywaj ile wlezie. Dlaczego się tak budzisz, przez ból?

A przepraszam, ale co ma wychowawczyni do opieprzania Ciebie?
Wiesz co i to mnie w sumie jeszcze dobiło. Ja przyprowadzam dziecko spóźnione.. przepraszam za spóźnienie. . A ona do mnie "proszę tak późno nie przyprowadzać bo już listy obecności nie mamy" niby z troską i uśmiechem ale słowa mnie zabolały. Powiedziałam tylko wiem przepraszam za spóźnienie. I ona potem tam zaczęła się uśmiechać i mówić że "w porządku że zgłoszą że Aru jednak jest ".
Źle się czuję z całą sytuacją. To był pierwszy raz a ona mnie oceniła jakby to była norma :(

cb7wugpju04jz4q8.png

reklama
Wiesz co i to mnie w sumie jeszcze dobiło. Ja przyprowadzam dziecko spóźnione.. przepraszam za spóźnienie. . A ona do mnie "proszę tak późno nie przyprowadzać bo już listy obecności nie mamy" niby z troską i uśmiechem ale słowa mnie zabolały. Powiedziałam tylko wiem przepraszam za spóźnienie. I ona potem tam zaczęła się uśmiechać i mówić że "w porządku że zgłoszą że Aru jednak jest ".
Źle się czuję z całą sytuacją. To był pierwszy raz a ona mnie oceniła jakby to była norma :(

cb7wugpju04jz4q8.png
Elifit do calej sytuacji dolozyc mozemy jeszcze twoje hormony I to ze teraz kazda z nas mozna bezwiednie urazic bo my I tak przetlumaczymy po swojemu [emoji23]
Moze po prostu zle to odebralas.
Nie łam sie malenka [emoji9]

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry