reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Oczywiscie Sama przeszlam gestoze [emoji17]
Najpierw Duzo przebieralam na wadze. Cisnienie podwyzszone ale znosne.
Pozniej zaczelam puchnac .doslownie nogi rece twarz. Kiedy w 4 tyg ( od wizyty do wizyty) przytylam 4,5 kg . Cisnienie juz wysokie mialam.
Lekarz wyslal mnie do szpitala na oddział. Tam trzymali mnie tydzien faszerujac lekami na cisnienie które nie dawaly rady zbic mi do wartosci normalnych. Codziennie ktg. Dieta bez soli .
Nic nie dalo ktoregos razu wieczorem na ktg tetno malego zaczelo zanikac a ja bylam Bliska stanu przedrzucawkowego.
Na cito wykonali cc.
Filip urodzil sie 36 tyg ciazy.

Napisane na SM-G930F w aplikacji Forum BabyBoom
Teraz jak tak sobie myślę o tym wszystkim, to dłonie chyba też mi puchną... w sensie palce, bo często mam wrażenie, że są siebie "coraz bliżej" kiedy nimi macham. Ciśnienie mam jednak w normie, więc chyba nie jest źle? Kurcze no... nie wiem sama. Wizytę mam za dwa tygodnie, ciśnieniomierza nie mam w domu, bo kiedyś pożyczyłam mamie, która się przyznała mi ostatnio, że go zepsuła :p a teraz jeszcze będę się zastanawiać i, nie daj Boże na siłę szukać objawów.

reklama
O matulu! A ja myślałam, że przesadza... Często mi nogi puchną, więc nawet nie przywiązywałam do tego zbyt dużej wagi. Przez problemy z tarczycą miałam też dość często obrzęki twarzy i wieeeelkie powieki, ale jakoś do tego przywykłam. Teraz chyba rzeczywiście skonsultuję to wszystko z lekarzem podczas następnej wizyty, bo chyba nigdy mu nie wspominałam o puchnących stopach. Tak już niestety ze mną jest, że jeśli mnie ktoś nie wypyta, to sama albo zapomnę, albo uznam jakiś objaw za normalny. Tylko dzięki porządnemu wywiadowi wykryto u mnie Hashimoto i niedoczynność tarczycy, bo myślałam, że wszystkie (jak się okazało) objawy choroby są po prostu częścią mnie, bo "tak już mam".
Ciśnienie mam przeważnie 80/120, więc ładne :) puls mam za to dość wysoki, bo wiecznie w okolicach 80-90, ale nikt nigdy nie zwrócił mi na to uwagi. Z krążeniem problemy mam od zawsze, ale lekarze w końcu połączyli to z tarczycą i nie drążyli dalej w temat wiecznego uczucia zimna, a żylaki... nie wiem sama. Serio. Mąż mi kiedyś powiedział, że to co uważałam za żylaki jest tylko taką widoczną fioletową żyłką, więc pojęcia zielonego nie mam czy ostatecznie żylaki mam czy nie.
Kurcze, zaczęłam się teraz martwić...

Kciuki zaciśnięte! Jeśli mąż zadowolony, to podświadomie przeczuwa, że wszystko poszło idealnie :) Naprawdę, coś w tym jest...
Jezeli nie ma naglego przyrostu wagi. Opuchlizna wieczorna po calym dniu jrst normalna.tylko ta z rana na wypoczetym organizmie nie jest zdrowa. Jezeli cisnienie jest ok a i ciebie wręcz ksiazkowe oraz bialko w moczu jest nie widoczne nie masz sie czym martwic

U mnie moczu pod kontem gestozy jest badany co wizyte na cito.do tego mam przykaz mierzenie cisnienia 3 razy dziennie I zapisu wynikow dla wgladu dla lekarza. No I obserwacja wagi czy nie ma naglego skoku bo to by swiadczylo o odkladaniu sie wody w organizmie a to jest jednoznaczne z puchnieciem ciala co jest przypisywane zatruciu ciazowemu

Jezeli nie ma naglego przyrostu wagi. Opuchlizna wieczorna po calym dniu jrst normalna.tylko ta z rana na wypoczetym organizmie nie jest zdrowa. Jezeli cisnienie jest ok a i ciebie wręcz ksiazkowe oraz bialko w moczu jest nie widoczne nie masz sie czym martwic

U mnie moczu pod kontem gestozy jest badany co wizyte na cito.do tego mam przykaz mierzenie cisnienia 3 razy dziennie I zapisu wynikow dla wgladu dla lekarza. No I obserwacja wagi czy nie ma naglego skoku bo to by swiadczylo o odkladaniu sie wody w organizmie a to jest jednoznaczne z puchnieciem ciala co jest przypisywane zatruciu ciazowemu

U mnie tylko to puchnięcie występuje... Myślałam, że to taki urok ciąży, a teraz mnie nastraszyłyście. Dzisiaj od rana też mam stopy jak baniaki, wczoraj rano u położnej też. To ja już nie wiem o co chodzi :/

Teraz jak tak sobie myślę o tym wszystkim, to dłonie chyba też mi puchną... w sensie palce, bo często mam wrażenie, że są siebie "coraz bliżej" kiedy nimi macham. Ciśnienie mam jednak w normie, więc chyba nie jest źle? Kurcze no... nie wiem sama. Wizytę mam za dwa tygodnie, ciśnieniomierza nie mam w domu, bo kiedyś pożyczyłam mamie, która się przyznała mi ostatnio, że go zepsuła[emoji14]a teraz jeszcze będę się zastanawiać i, nie daj Boże na siłę szukać objawów.
Spokojnie . napewno lekarz czy polozna zauwazyli by nie zdrowe opuchniecia u ciebie.
Cisnienie masz ok .takze nie zamartwiaj sie.

Dziękuję :) ufff... ulżyło mi teraz, bo już naprawdę panikę miałam w oczach. Będę dla swojego psychicznego bezpieczeństwa mierzyć to ciśnienie.
No wlasnie mialam ci pisac abys zaopatrzyla sie w cisnieniomierz I to taki najlepiej naramienny bo te nadgarstkowe lubia falszowac wyniki.
I tak np rano i wieczorem mierz sobie cisnienie.
Jezeli wartosci przekraczaja 140/90 nalezy zglosic to lekarzowi. Wazniejsze jest to drugi powyzej 90 juz jest niedobrze

Puchną Wam nogi tak w ogóle? Pytam, bo mnie wczoraj położna nastraszyła zatruciem ciążowym :szok: wspominała, że jeśli stopy puchną po całym dniu to jeszcze jest to do zaakceptowania, ale jeśli się kobieta budzi z obrzękami i ma je już od rana, to może to zwiastować, że pod koniec ciąży mogą być problemy z zatruciem i wysokim ciśnieniem... Słyszałyście o takiej teorii? :confused:
Mi puchną tylko dlonie i tylko rano po spaniu.

Kochane, mąż wymyslil ze jak tak bardzo chce jechac na pogrzeb to pojdziemy tylko do kosciola a na cmentarz juz nie. Godzinke w kosciele wysiedze, zreszta i tak co ktoras niedziele jezdzimy przeciez do kosciola to i teraz dam rade.. Ale i tak mąż zaznaczyl ze jak tylko bede sie choc troche zle czula to mnie nie zabierze.. mam czas do jutra zeby pomyslec czy jechac na pogrzeb.. znalam tego wujka, lubilam go, jeszcze nie dawno byl u nas z wnuczką kurcze :( i tak sie to potoczylo :(

Ogolnie dzis czuje sie dobrze, sypialnia gotowa na przyjscie maluszka ;) znaczy jeszcze tylko materacyk do lozeczka i pare drobiazgow, ale lozeczko juz stoi na miejscu [emoji4]

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

piszecie tyle ze jak juz przeczytam to nie mam czasu napisac:)
mamy chyba wysyp dolegliwosc:( musze odszczekac to co napisalam ostatnio bo od wczoraj cierpie na uporczywe pieczenie okolic intymnych. muslalam poczatkowo ze to infekcja pecherza (mialam juz 2) wiec szybko wczoraj rano pobieglam na analize ale nic nie wyszlo. pieklo coraz bardziej wiec wieczorem zajrzalam sobie tam i...no bagienko...candidia wrocila! czyli infekcja grzybicza. dzis rano pobieglam do mojego rodzinnego ktory jest tez ginekologiem i ublagalam go zeby mnie przyjal (chcial mnie odeslac do lekarza prowadzacego) i przepisal mi macmiror...tylko kilka godzin pozniej w 3 aptekach mi powiedzieli ze od ponad miesiaca nie ma tego w hirtowniach... no myslalam ze zwariuje! na szczescie w czwartej aptece mieli wiec juz leze z globulka i czekam az zacznie dzialac!:(((
w miedzyczasie ogarnelm troche zakupow higienicznych i jest juz na tyle dobrze ze jakbym nagle zaniemogla to z niewielka pomoca dam rade!

Żeby do czegoś dojść trzeba wyruszyć w droge!

Kochane, mąż wymyslil ze jak tak bardzo chce jechac na pogrzeb to pojdziemy tylko do kosciola a na cmentarz juz nie. Godzinke w kosciele wysiedze, zreszta i tak co ktoras niedziele jezdzimy przeciez do kosciola to i teraz dam rade.. Ale i tak mąż zaznaczyl ze jak tylko bede sie choc troche zle czula to mnie nie zabierze.. mam czas do jutra zeby pomyslec czy jechac na pogrzeb.. znalam tego wujka, lubilam go, jeszcze nie dawno byl u nas z wnuczką kurcze :( i tak sie to potoczylo :(

Ogolnie dzis czuje sie dobrze, sypialnia gotowa na przyjscie maluszka ;) znaczy jeszcze tylko materacyk do lozeczka i pare drobiazgow, ale lozeczko juz stoi na miejscu [emoji4]

Dawaj fote z lozeczkiem [emoji7]

reklama

Bardzo mądry chłop z tego Twojego męża :) Myślę, że wujek by zrozumiał jaką macie sytuację i rzeczywiście, jeśli tylko chociaż odrobinę gorzej się poczujesz, zostań w domu.

Do góry