reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2016

Super tak dużo dzieci. U nas niestety to maleństwo będzie ostatnie, bo mieszkamy w 2 pokojach i 50m2. Pokój dziecięcy ma jakieś 11m2. Jak się maluszek urodzi, to będzie się tam musiała zmieścić 3 dzieci, bo mój D ma córkę z poprzedniego związku i ona jest u nas w każdy weekend, a czasami nawet częściej. Więc też musi mieć swoje łóżko, swoją półkę na rzeczy itp.
Gabina a tak z ciekawości, to maleństwo planowane, czy mieliście niespodziankę? Bo w sumie to chyba mało kto się świadomie decyduje na dziecko po 40, zwłaszcza jak ma już 4 starszych.

reklama
Super tak dużo dzieci. U nas niestety to maleństwo będzie ostatnie, bo mieszkamy w 2 pokojach i 50m2. Pokój dziecięcy ma jakieś 11m2. Jak się maluszek urodzi, to będzie się tam musiała zmieścić 3 dzieci, bo mój D ma córkę z poprzedniego związku i ona jest u nas w każdy weekend, a czasami nawet częściej. Więc też musi mieć swoje łóżko, swoją półkę na rzeczy itp.
Gabina a tak z ciekawości, to maleństwo planowane, czy mieliście niespodziankę? Bo w sumie to chyba mało kto się świadomie decyduje na dziecko po 40, zwłaszcza jak ma już 4 starszych.

to skomplikowane :biggrin2: mój obecny partner mimo swoich lat nie miał swoich dzieci , marzył o dużej rodzinie i kiedy się poznaliśmy był przeszczęśliwy mając tyle dzieci. Rozmawialiśmy o jego problemie i pogodziliśmy się z tym że wspólnego dziecia mieć nie będziemy. a tu porzed Świętami teścik pokazał II kreseczki szczęscie mojego kochanego nie do opisania:laugh2:

Też mieszkamy na wynajetym mieszkaniu tyle że mamy 73m ale nie przeszkadza mi to .

Pytałyście o zwolnienie... :) pracuję w szkole, więc jeśli wszystko dobrze pójdzie i będę rodzić w grudniu, to po wakacjach już nie wrócę, bo bez sensu w środku semestru iść na l4. Ale wszystko się jeszcze okaże. Na razie podchodzę do ciąży bardzo ostrożnie. W listopadzie już mnie dyrekcja pytała kiedy na zwolnienie pójdę, jak długo, co z macierzyńskim i wychowawczym... a tu dupa blada :(

Gabinia a w jakim wieku masz dzieciaki i ile macie pokoi? Bo wiesz 73m2 to jednak o 23 metry więcej niż 50. No i pokoi też pewnie więcej, więc więcej dzieci się "upchnie". Ja na szczęście mam swoje własne mieszkanie, ale nie powiem, marzy mi się większe, albo dom.

O, właśnie dzwoniłam do ginekologa... nie chciałam wizyty jeszcze w tym tygodniu lub w przyszłym, więc trochę zwlekałam z umówieniem wizyty, a tu się okazuje, że dopiero za 3 tygodnie ma termin! 7 tydzień mi stuknie wtedy... chyba tak w sam raz, co myślicie?

Jakby wszystko było u mnie i u dzidzi ok to chciałabym iść na zwolnienie w połowie czerwca, no ale wszystko wyjdzie w praniu :)

Ja polecam skorzystanie z dofinansowania MdM :) Sami dopiero co zakupiliśmy dzięki niemu mieszkanie - jesteśmy w trakcie wykańczania. Wzięliśmy nieco większe, bo nastawiamy się z mężem na dzień dobry na 2-3 dzieciaczków w przyszłości :)

Gabinia a w jakim wieku masz dzieciaki i ile macie pokoi? Bo wiesz 73m2 to jednak o 23 metry więcej niż 50. No i pokoi też pewnie więcej, więc więcej dzieci się "upchnie". Ja na szczęście mam swoje własne mieszkanie, ale nie powiem, marzy mi się większe, albo dom.

reklama
Wydaje mi się, że jeśli ma się na utrzymaniu przynajmniej 3 dzieci w wieku do 18 lat to limit wiekowy nie obowiązuje, ale pewna nie jestem... ;)
O, nawet znalazłam:

Na podstawie nowelizacji programu MDM ograniczeń dot. wieku i nieposiadania mieszkania nie stosuje się, jeżeli potencjalny beneficjent MDMu wychowuje przynajmniej troje własnych lub przysposobionych:

1) małoletnich dzieci;

2) dzieci bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną;

3) dzieci do ukończenia przez nie 25 roku życia, uczących się w szkołach, zakładach kształcenia nauczycieli oraz kolegiach pracowników służb społecznych, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie oraz szkołach wyższych i wyższych seminariach duchownych, prowadzonych przez Kościół Katolicki, inne kościoły i związki wyznaniowe na podstawie przepisów o stosunku państwa do Kościoła Katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej oraz przepisów o stosunku państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych.

Do góry