pierwsze l4?Dzisiaj dzień wypłat i ja dostałam za swoje zwolnienie !
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
reklama
aa takie buty, no to super, ze kasa na czas wplynelaMiałam dwa zwolnienia do tej pory, ale pierwsza wypłata była po połowie, bo jeszcze zaliczalo mi się do miesiąca, w którym płaci pracodawca.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
PaullaaLodz
Początkująca w BB
Nie wiem jak to jest z tymi wypłatami ... też jestem dwa miesiące na zwolnieniu i pierwsza miała niepełna bo poszłam pod koniec miesiąca ale teraz już miałam pełna. Też byłam mile zdziwiona kwota. Wcześniej myślałam że to dlatego że pracodawca liczy tak jakby weekendy bo zwolnienie jest ciągle. Ale ostatnio ktoś mi powiedzial że to dlatego że nie są składki do ZUS u odprowadzane i generalnie ten czas zwolnienia w ciąży i chyba macierzyński nie liczą się do stażu pracy. Wczoraj bylam w pracy i dostałam swój pasek ,faktycznie wypłata jest większa ale na pasku brak żadnych składek do ZUS..
Nie wiem jak wy , ale ja się pogubilam. Ma ktoś większą orientację w tym ??
Napisane na YOGA Tablet 2-1050L w aplikacji Forum BabyBoom
elifit
Moderatorka
W zależności od ilości dni w miesiącu czyli majowa będzie większa niż czerwcowa. Bierze się podstawę wymiaru składki wyliczoną z ostatnich 12 msc i dzieli się przez ileś dni albo 28 albo 30 i wychodzi dzienna stawka i potem w zależności od miesiąca Zus wypłaca. Także w lutym najmniejsza wypłata by byłaNie wiem jak to jest z tymi wypłatami ... też jestem dwa miesiące na zwolnieniu i pierwsza miała niepełna bo poszłam pod koniec miesiąca ale teraz już miałam pełna. Też byłam mile zdziwiona kwota. Wcześniej myślałam że to dlatego że pracodawca liczy tak jakby weekendy bo zwolnienie jest ciągle. Ale ostatnio ktoś mi powiedzial że to dlatego że nie są składki do ZUS u odprowadzane i generalnie ten czas zwolnienia w ciąży i chyba macierzyński nie liczą się do stażu pracy. Wczoraj bylam w pracy i dostałam swój pasek ,faktycznie wypłata jest większa ale na pasku brak żadnych składek do ZUS..
Lux, daj spokój ja pójdę ok.!4 mies po zatrudnieniu. Pracuję kazdego dnia. Akurat miałam w marcu miesiąc przerwy po zmianie pracy. Od 20 lat płacę skladki. Przymusowe!! I to spore. Teraz niech zus zadba o mnie.ja jestem ciekawa co u mnie bedzie z zusem, bo ide na l 4 we wrzesniu i to bedzie rok od zatrudnienia i czy sie nie dowala, bo znajac ich to...
Tymczasem zus podgląda FB
Link do: ZUS sprawdza aktywność na Facebooku podczas zwolnień lekarskich L4
Zdjęć z urlopu na l4 lepiej nie wrzucać. Wesoło jest w tym kraju.
Link do: ZUS sprawdza aktywność na Facebooku podczas zwolnień lekarskich L4
Zdjęć z urlopu na l4 lepiej nie wrzucać. Wesoło jest w tym kraju.
PaullaaLodz
Początkująca w BB
Ok wszystko rozumiem , ale wypłatę dostaje od pracodawcy ,nie od zusu ..
Jadwiga orłowska
Fanka BB :)
A ja skończyłam prace i wracam do domu. Co za ulga
reklama
Jak będziesz na zwolnieniu l4 to wypłatę za pierwsze 30 dni dostajesz od pracodawcy, w kolejnych miesiącach płaci zus. Zus opłaca też urlop macierzyński, dlatego m.in.kontrolują.Ok wszystko rozumiem , ale wypłatę dostaje od pracodawcy ,nie od zusu ..