reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe II kreski - świąteczne serduszka

reklama
Dziewczyny, jestescie w stanie mi odpowiedziec o jakiej porze powinno sie badac szyjke? Czytalam, ze przed okresem powinna byc nisko, twarda I otwarta. Co to znaczy otwarta?[emoji23] I jak u siebie oceniacie wysokosc? Czy jak jest wysoko, to nie mozna jej dosiegnac palcem? I najwazniejsze, czy jej obserwacje sa naprawde miarodajne? Temat totalnie nowy dla mnie, chetnie sie czegokolwiek dowiem.
Powinno się badać zawsze o tej samej porze, jednak w ciągu dnia położenie może się zmienić więc ja najczęściej sprawdzam ją rano i wieczorem po kąpieli. Trzeba sprawdzać również w tej samej pozycji, ponieważ położenie będzie się różnić. Szybko się poznasz kiedy jest nisko a kiedy wysoko, bo kiedy jest wysoko to ciężko jest ją dosięgnąć. Kiedy jest wysoko staje się również mięciutka jak wewnętrzna strona policzków. Co do otwartości i zamknięcia szyjki to najcięższa rzecz do rozpoznania, ja staram się to rozpoznać po odczuciu na opuszku palca jednak czasami zdarzają się takie cykle, że sama nie jestem do końca pewna 😅

Na nic nie choruje, 2 lata temu badalam sie na tarczyce ale wszystko w porzadku a pani endo- gino mowila nawet ze mam piekne duze jajeczka i czemu nie staram sie o dziecko haha Jedyne obawy mam co do mojego, swego czasu silownia byla zyciem- wiesz o co chodzi i boje sie zeby to nie mialo wplywu[emoji10] ale to tylko moje domysly. A Ty jakies badania robilas ? W sumie mysle czy nie przejsc sie do gina kotrolnie zobaczyc co i jak tam sie dzieje :)
Przez 2 lata moje tsh zmieniło się z 1.18 do prawie 2.5 i musze brać euthyrox 25

Dziewczyny, jestescie w stanie mi odpowiedziec o jakiej porze powinno sie badac szyjke? Czytalam, ze przed okresem powinna byc nisko, twarda I otwarta. Co to znaczy otwarta?[emoji23] I jak u siebie oceniacie wysokosc? Czy jak jest wysoko, to nie mozna jej dosiegnac palcem? I najwazniejsze, czy jej obserwacje sa naprawde miarodajne? Temat totalnie nowy dla mnie, chetnie sie czegokolwiek dowiem.

Powinno się badać zawsze o tej samej porze, ponoć wieczorem lekko się obniża, więc ja wtedy badam, żeby jakkolwiek dosięgnąć gdy jest wysoko. Dla mnie otwarta/zamknięta to tak na wyczucie po 3-4 cyklach dopiero jakąkolwiek różnice widziałam. Otwarta, wysoko i miękka jest w okolicach owulacji, u mnie zaraz po owu jest od razu twarda i zamknięta i powoli z dnia na dzień się obniża, a po okresie idzie znowu w górę i robi się coraz bardziej miękka. Ale żebyś wiedziała jak to konkretnie u Ciebie wygląda musisz poobserwować kilka cykli. Np. niby przy tyłozgięciu najpierw jest wysoko, a do owu się obniża, ale to też zależy, bo jak pisałam mam najwyżej przy owu, mimo, że mam tyłozgięcie.
Czy jest miarodajne? Uważam, że tak, bo miękką i otwartą mam przy pozytywnym teście owu, a następnego dnia rano już skok temperatury i szyjka twarda, więc u mnie się zgadza [emoji16]

Powinno się badać zawsze o tej samej porze, jednak w ciągu dnia położenie może się zmienić więc ja najczęściej sprawdzam ją rano i wieczorem po kąpieli. Trzeba sprawdzać również w tej samej pozycji, ponieważ położenie będzie się różnić. Szybko się poznasz kiedy jest nisko a kiedy wysoko, bo kiedy jest wysoko to ciężko jest ją dosięgnąć. Kiedy jest wysoko staje się również mięciutka jak wewnętrzna strona policzków. Co do otwartości i zamknięcia szyjki to najcięższa rzecz do rozpoznania, ja staram się to rozpoznać po odczuciu na opuszku palca jednak czasami zdarzają się takie cykle, że sama nie jestem do końca pewna [emoji28]
Wczoraj macalam przed snem na siedzaco I wydawala mi sie nisko i miekka. Internet nic mi nie powiedzial na ten temat [emoji23] jutro powinnam @ dostac

Wczoraj macalam przed snem na siedzaco I wydawala mi sie nisko i miekka. Internet nic mi nie powiedzial na ten temat [emoji23] jutro powinnam @ dostac
U mnie przed @ jest wysoko i jest miękka. Ale to u kogo jest wysoko/nisko to prawdopodobnie subiektywne odczucia tego jak to wygląda w ciągu całego cyklu. U mnie po okresie idzie odrazu w dół i jest twarda, przy owu wiadomo wysoko i miękko a później to powiedziałabym, że tak średnio jest położona ale dzień/dwa przed @ szybuje w górę. Moja koleżanka jest położną i zawsze mi mówi, żeby dać szyjce spokój bo to najcięższy temat do rozgryzienia tak naprawdę 😁

reklama
Do góry