reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe II kreski - świąteczne serduszka

reklama
Dziewczyny, jestescie w stanie mi odpowiedziec o jakiej porze powinno sie badac szyjke? Czytalam, ze przed okresem powinna byc nisko, twarda I otwarta. Co to znaczy otwarta?[emoji23] I jak u siebie oceniacie wysokosc? Czy jak jest wysoko, to nie mozna jej dosiegnac palcem? I najwazniejsze, czy jej obserwacje sa naprawde miarodajne? Temat totalnie nowy dla mnie, chetnie sie czegokolwiek dowiem.
Powinno się badać zawsze o tej samej porze, jednak w ciągu dnia położenie może się zmienić więc ja najczęściej sprawdzam ją rano i wieczorem po kąpieli. Trzeba sprawdzać również w tej samej pozycji, ponieważ położenie będzie się różnić. Szybko się poznasz kiedy jest nisko a kiedy wysoko, bo kiedy jest wysoko to ciężko jest ją dosięgnąć. Kiedy jest wysoko staje się również mięciutka jak wewnętrzna strona policzków. Co do otwartości i zamknięcia szyjki to najcięższa rzecz do rozpoznania, ja staram się to rozpoznać po odczuciu na opuszku palca jednak czasami zdarzają się takie cykle, że sama nie jestem do końca pewna 😅

Na nic nie choruje, 2 lata temu badalam sie na tarczyce ale wszystko w porzadku a pani endo- gino mowila nawet ze mam piekne duze jajeczka i czemu nie staram sie o dziecko haha Jedyne obawy mam co do mojego, swego czasu silownia byla zyciem- wiesz o co chodzi i boje sie zeby to nie mialo wplywu[emoji10] ale to tylko moje domysly. A Ty jakies badania robilas ? W sumie mysle czy nie przejsc sie do gina kotrolnie zobaczyc co i jak tam sie dzieje :)
Przez 2 lata moje tsh zmieniło się z 1.18 do prawie 2.5 i musze brać euthyrox 25

Dziewczyny, jestescie w stanie mi odpowiedziec o jakiej porze powinno sie badac szyjke? Czytalam, ze przed okresem powinna byc nisko, twarda I otwarta. Co to znaczy otwarta?[emoji23] I jak u siebie oceniacie wysokosc? Czy jak jest wysoko, to nie mozna jej dosiegnac palcem? I najwazniejsze, czy jej obserwacje sa naprawde miarodajne? Temat totalnie nowy dla mnie, chetnie sie czegokolwiek dowiem.

Powinno się badać zawsze o tej samej porze, ponoć wieczorem lekko się obniża, więc ja wtedy badam, żeby jakkolwiek dosięgnąć gdy jest wysoko. Dla mnie otwarta/zamknięta to tak na wyczucie po 3-4 cyklach dopiero jakąkolwiek różnice widziałam. Otwarta, wysoko i miękka jest w okolicach owulacji, u mnie zaraz po owu jest od razu twarda i zamknięta i powoli z dnia na dzień się obniża, a po okresie idzie znowu w górę i robi się coraz bardziej miękka. Ale żebyś wiedziała jak to konkretnie u Ciebie wygląda musisz poobserwować kilka cykli. Np. niby przy tyłozgięciu najpierw jest wysoko, a do owu się obniża, ale to też zależy, bo jak pisałam mam najwyżej przy owu, mimo, że mam tyłozgięcie.
Czy jest miarodajne? Uważam, że tak, bo miękką i otwartą mam przy pozytywnym teście owu, a następnego dnia rano już skok temperatury i szyjka twarda, więc u mnie się zgadza [emoji16]

Powinno się badać zawsze o tej samej porze, jednak w ciągu dnia położenie może się zmienić więc ja najczęściej sprawdzam ją rano i wieczorem po kąpieli. Trzeba sprawdzać również w tej samej pozycji, ponieważ położenie będzie się różnić. Szybko się poznasz kiedy jest nisko a kiedy wysoko, bo kiedy jest wysoko to ciężko jest ją dosięgnąć. Kiedy jest wysoko staje się również mięciutka jak wewnętrzna strona policzków. Co do otwartości i zamknięcia szyjki to najcięższa rzecz do rozpoznania, ja staram się to rozpoznać po odczuciu na opuszku palca jednak czasami zdarzają się takie cykle, że sama nie jestem do końca pewna [emoji28]
Wczoraj macalam przed snem na siedzaco I wydawala mi sie nisko i miekka. Internet nic mi nie powiedzial na ten temat [emoji23] jutro powinnam @ dostac

Wczoraj macalam przed snem na siedzaco I wydawala mi sie nisko i miekka. Internet nic mi nie powiedzial na ten temat [emoji23] jutro powinnam @ dostac
U mnie przed @ jest wysoko i jest miękka. Ale to u kogo jest wysoko/nisko to prawdopodobnie subiektywne odczucia tego jak to wygląda w ciągu całego cyklu. U mnie po okresie idzie odrazu w dół i jest twarda, przy owu wiadomo wysoko i miękko a później to powiedziałabym, że tak średnio jest położona ale dzień/dwa przed @ szybuje w górę. Moja koleżanka jest położną i zawsze mi mówi, żeby dać szyjce spokój bo to najcięższy temat do rozgryzienia tak naprawdę 😁

reklama
Do góry