reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowa mama u lekarza:)

reklama
Hej dziewczyny. Dobrze że tu zaglądłam bo myślałam że z tym zaokrąglaniem się to jestem jakaś inna (wszystkie cudowne poradniki podają że w I trymestrze raczej się nie tyje, a ja jestem w 9 tc i już 1,5 kg więcej na wadze).

hej dziewczyny jezeli chodzi o wage to ja juz pzytylam 2,6 kg szok poprostu a jestem w 8 tc ciazy :zawstydzona/y:ciekawe co bedzie dalej ale lekaz mowi ze to przystopuje po 3 miesiacu:-)wiec sie nei martwie a nawet lepiej bede wygladala :)
Wy takze sie nei martwcie i zycze wam spokojnej ciazy

Ja niestety schudłam i już zaczynam się martwić, ale nie jestem w stanie jeść. Tzn wogóle to jem wczoraj zjadłam omlet z dwóch jaj, pączka i parę wafli ryżowych i więcej nie mogłam. Od paru dni jeszcze boli mnie głowa a to nasila odruchy wymiotne. Czuje się fatalnie.

Ja też będę mamą w grudniu. Termin mam na 20.12.
Jeśli chodzi o lekarza i pierwsze USG- to pani doktor od razu kiedy stwierdziła ciążę zrobiła mi USG dopochwowe i dowiedziałam się, że moje maleństwo dobrze się zaimplantowało , znalazło sobie miejsce w macicy a nie gdzieś poza nią i ma 7mm. Następne badanie mamy za tydzień - już nie mogę się doczekać:-)

Nie martwcie się tyciem, ja tez już wrzuciłam prawie 3 kg, biustonosze musiałam już wszystkie wymienić, a brzuszek zaokrągla mi się z dnia na dzień. Trochę jestem zdziwiona, bo przy pierwszej ciąży długo, długo w ogóle brzuszka nie miałam. Ale z wagą było podobnie - przez pierwsze trzy miesiące miałam spory apetyt i dużo przybrałam, a potem się to unormowało i w sumie nie było tak źle. Poza tym szczęśliwie po porodzie wszystko zrzuciłam i mam nadzieję, że i tym razem tak będzie.

Dzięki Wam kobitki kochane!! Pocieszyłyście mnie, bo moje kochanie to sie nadziwić nie może że jestem w stanie tyle zjeść (ja też)!!!! Martwię się trochę bo mam guzka w piersi od 3 - miesięcy i nie bardzo mam zaufanie do opcji że ciąża nie stoi na przeszkodzie by go usunąć, tak twierdzi ginekolog, a co powie mi chirurg to nie wiem, bo przesunął mi zabieg ze względu na wysoki poziom potasu we krwi (od 5 tygodni ponad górną granicą) i o ciąży jeszcze nie wie, a próbowałam już piwa, tabletek moczopędnych i ograniczyłam pomidory, ziemniaki a bananów to wogle nie jem. Ginekolog który mnie prowadzi stwierdził że to nie dobrze że taki poziom jest. I tak poza tym nie wiem nic, a lekarzy mam serdecznie dość , od grudnia średnio co 3 tygodnie u jakiegoś specjalisty jestem, internista twierdzi że to skutki uboczne wypadku samochodowego jaki miałam w październiku, na szczęście skończyło się tylko na wstrząsie mózgu i że jeszcze będę to odczuwać przez latek kilka. Pozdrawiam i dziekuję za to że jesteście! Bo dzięki Wam spokojniejsza się robię o moje maleństwo w brzusiu. Pozdrawiam cieplutko i samych szczęśliwych chwil życzę!;-)

:laugh2:marzycielka Dziękuję Ci kochana za wsparcie!!!! Pozdrawiam i samych dobrych wiadomości u lekarza! A ciśnienie bardzo dobrze obniża czosnek, bo w ciąży tabletki to tak trochę nie bardzo.Ja na przykład jadłam grzanki z sosem czosnkowym (bardzo mocnym) albo zrób sobie sałatkę z pekinki, pomidorów, ogórków i rzodkiewki, lub z tego co ci smakuje i zalej sosem czosnkowym, odstaw na godzinkę i będzie pyszne.Ziemniaki świeżo ugotowane też dobrze się komponują z tym sosem, tak samo jak biały ser półtłusty ze szczypiorkiem ale bez cebuli i śmietany a z tym sosem. Ja ten sosik robię tak:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml śmietany 18% (kwaśna)
  • 250 ml majonezu Winiary
  • 1 główka czosnku
  • pieprz, sól, suszony koperek, czosnek granulowany
Jogurt, śmietanę i majonez wlewasz dom miski, rozgniatasz czosnek, dorzucasz. A potem szczypta soli, szczypta pieprzu i 2-3 łyżki stołowe suszonego kopru (może być też pietruszka) i zmiksować na jednolitą "masę". Odstawić do lodówki. Po ok. 2-3 godzin nadaje się do sprzycia, przechowywać też w lodówce.

reklama
Witam kochane mamusie:):) Ja mam takie pytanko z innej beczki:) Moje kochane powiedzcie mi jak dodajecie takie fajne obrazeczki ( terminiki) pod tekstem ??? Bardzo mi się to podoba a nie wiem jak to dodac, bede wdzieczna za pomoc, z gory wielkie dzieki:):-)

Do góry