reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gliwice- szpital, gin

Kacha Lewatywę mi robili w szpitalu i sami swoim sprzętem;-)ja nie miałam przy sobie.
Szpital możesz sama sobie wybrać mimo ,że mój gin pracuje w Gliwicach pytał się mnie gdzie mam zamiar rodzić.

Dziewczyna obok mnie rodziła na worku sako i nacinana nie była mimo,że mała miała 3.700g

reklama
OO to elegancko bo spora dzidzie miala:)mnie sie moj nie bd pytal na pewno bo on zawsze daje swoim pacjentkom skierowanie do szpitala wczesniej;/dla niego jest oczywiste ze tam sie bd rodzic bo on jest ordynatorem w Tarnowskich ale ja sie postawie:p

kasia tak jak wspomniałam możesz wybrać sobie pozycję do rodzenia ,ja rodziłam na stojąco bo grawitacja robi swoje i łatwiej dzieciątko schodzi w dół,mąż mnie z tyłu podpierał a ja parłam.Położna podłożyła sobie gruby materac żeby maleństwu się nic nie stało jakby się miało wyślizgnąć bo jednak bezpieczeństwo ponad wszystko:)

Zobaczysz w jakiej pozycji będzie Ci najwygodniej w czasie porodu:) z worka sako uciekałam bo mi nie odpowiadał ale dziewczynie obok mnie najbardziej na worku pasowało:)
No i z wanny też uciekłam po 10minutach:) za to prysznic uśmierzał ból.

Kkasia79 mamy te same obawy widze:p Dobrze ze jest taki szpital gdzie mozna samemu pocudowac:)w sumie moze i tak byc ze jednak najlepiej bd mi na lozku ale chcialabym sprobowac w pozycji kucznej:) taka pozycje polecaja specjalisci - kiedy glowka schodzi pionowo w dol jest latwiej i matce i dziecku:)

ja troche z innej beczki - zaczynam sie powoli pakowac do szpitala :) wlasnie zaczal mi sie 37 tydzien, wiec chyba czas najwyzszy :D
jesli ktoras z Was potrzebuje wyprawkowej listy do szpitala - to sluze pomoca - mam liste-kompilacje zrobiona z tego, co na stronie szpitala, po necie oraz z tego co radzily moje kolezanki, ktore niedawno rodzily :)
pozdrawiam!

Jak nie bd to problem to mozesz wrzucic liste:)zawsze sie przyda:)mi tez zegar coraz szybciej bije:p i na usg dzidzia o 10 dni starsza...

ja wzielam ze soba do szpitala:
dla dzidzi
3 pary spiochow
3 koszulki
ubranko na wyjscie
skarpetki
rekawiczki zeby sie nie drapal;-)
pampersy 30 szt
pieluchy tetrowe
chusteczki nawilzane
kremik do pupci
ewentualnie oliwka ale ja nie smarowalam
kocyk
dla siebie szlafrok
2 pizamki
papcie
podklady na lozko 5 szt
majtki poporodowe 15 szt
podpaski wielkie;-)
ubranie na wyjscie
woda na porod i cukierki;-)
kosmetyki szampo odzywka pasta do zebow mydlo
szcotka szcoteczka do zebow
krem na popekane brodawki(bardzo sie przydal)
no i dokumenty dowod karta nfz karta ciazowa i wyniki badan z okresu ciazy
reczniki papierowe
2 reczniki

Dla Mamy:
• karta ciąży
• dowód osobisty
• NIP zakładu pracy
• karta chipowa
• RMUA
• oryginalny wynik grupy krwi
• morfologia
• badanie moczu
• HBS
• WR (z konca i poczatku ciazy)
• krzepnięcie krwi
• ostatnie USG
• kapcie
• klapki pod prysznic
• szlafrok
• koszula nocna do karmienia
• pieluchy poporodowe Bella 2 paczki
• podkłady jednorazowe na łóżko (90/60 cm) 5-8 szt.
• majtki jednorazowe (paczka - 7szt)
• lactacyd - plyn do higieny intymnej
• kubek, sztućce, talerz
• herbata, kawa bezkofeinowa
• biszkopty
• polar (dla zmarzluchow :)
• ładowarka, komórka
• krzyżówki, coś do pisania
• majtki bawełniane
• luźne koszulki t-shirt
• jasiek :)
• preparat do przyspieszenia gojenia krocza (altacet w żelu)
• podpaski – na noc
• chusteczki do higieny intymnej
• maść na brodawki
• wkładki laktacyjne
• szczoteczka, pasta
• dezodorant
• szampon
• grzebień, suszarka
• patyczki do uszu
• żel pod prysznic
• płatki kosmetyczne, tonik
• biustonosz do karmienia (2szt)
• papier toaletowy
• ręczniki papierowe
• chusteczki higieniczne
• ręczniki (2-3 duże, 1 mały)
• płyn do naczyń
• gąbka do naczyń
• witaminy prenatal

Dla Dzidziusia
• pieluchy new born
• gaziki do przemycia pępka jałowe
• oczyszczona woda morska marimer
• espiticon – na wzdęcia dla niemowlaka
• aspirator do nosa frida
• patyczki higieniczne do uszu
• nożyczki do paznokci
• termometr
• pieluszki tetrowe
• krem do pupy sudocrem albo bepanthen albo linomag
• mydełko bambino albo
• żel do mycia niemowląt albo
• szare mydło w płynie
• oliwka do pielęgnacji ciała maluszka
• chusteczki nawilżające sensitive
• szczoteczka do czesania niemowląt
• ręcznik z kapturem
• kocyk
• skarpetki (2pary)
• rękawiczki
• czapeczki (2szt)
• kaftaniki (3szt)
• koszulki bawełniane (3szt)
• śpioszki (3szt)
• sweterek
• zasypka do pupy
• smoczek

Na porodówkę:
• woda mineralna niegazowana
• landrynki
• czekolada
• skarpety
• oliwka do masażu
• olejek lawendowy
• aparat
• kamera
• baterie
• gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy, ust
• lewatywa
• balsam do ust
• maszynka do golenia
• zegarek – do mierzenia skurczy
• mp3

Dla osoby towarzyszącej
• czyste ubranie
• wygodne, czyste obuwie

Oczywiscie jeszcze ubranie na wyjscie ze szpitala dla Mamy i Maluszka, ale to moze maz dowiezc pozniej :)

Ostatnia edycja:
Mam nadzieje, ze sie przyda :) chociaz zdaje sobie sprawe, ze niektore rzeczy wrecz oczywiste i nie podlegajace dyskusji, ale warto je miec na liscie :)
ja juz prawie spakowana :)
pozdrawiam!

reklama
O Matko!ile tego jest!:szok:ja mam mala torbe wiec musze sie do minimum ograniczyc...musza byc pieluchy poporodowe?nie moga byc takie maxi podpaski np, z belli?w szpitalu nie ma sr czystosci( papier itp?)?

Do góry