Witam Was Dziewczęta!!!!:-):-)
Wróciłam wypoczęta, opalona i pełna energii
jeszcze mam 2 tyg luźniejsze bo małego wysłałam na wakacje po tygodniu u każdych dziadków, chcieli to dostali
tymbardziej,że nie chciałam na te 2 tyg małego posyłać do zastępczego żłobka, bo od 3 września idzie już do swojego
a faktycznie pogodę mieliśmy wymarzoną 3 dni ciepłe, potem 4 dni upałów plażowych kolejne 4 dni ciepłe ale już nie upalne i na zakończenie znowu 3 dni upałów plażowych, więc pogoda super, była czas plażowy i czas na spacery i na lody, a lody byłe pyszne
a dziecko tak się rozgadało,że teraz nadaje jak mała katarynka, wiele jeszcze po swojemu, ale już można się z nim dogadać np.:
na śniadanie zawsze chodził na jupę z kołami( czyli zupe mleczną z kółkami zbożowymi) chociaż praktycznie każdą zupę mógłby jeść z kołami, tzn pomidorową czy rosół też, brał z namiotu swoją miseczkę i szedł do kuchni, a tam już szefowa kuchni wiedziała o co chodzi;
bo my byliśmy na obozie harcerskim pod namiotami, ok. 80 dzieciaków, nasza kuchnia i nasze kucharki, czyli tylko nasz teren i w swoim towarzystwie, więc mały chodził sobie sam, a opiekunek było tyle,że się"biły" o niego, wię też pod tym względem odpoczęłam, bo nie musiałam cały czas się nim zajmować ;-)
a oto jeszcze kilka słów ze słownika mojego syna:
Sandra - Santa
Martyna-Tyna
Monika-Monia
Patrycja-Pati
koniec-niec
kąpać się np w morzu - myć się
pociąg-tuu
nie ma-ma
koń - acha cha
i wogóle to bardzo dużo mówi samymi końcówkami wyrazów, ale i tak z dnia na dzień idzie mu to coraz lepiej, nareszczie jest dialog a nie monolog
isunia, a co do wymyślonych zwierzątek, to u Kacpra jeszcze tego nie zaobserwowałam, ale pamietam jak mój młodszy brat prowadzała na smyczy krokodyla i na nas krzyczał, żebyśmy mu nie zrobili krzywdy, np. nie zamykali drzwi aby mu nie przyczasnąć ogona, kiedyś w telewizji wypowiadał się jakić znawca od dzieci i słyszałam,że taki etap przechodzi każde dziecko i że to jest coś naturalnego
Oliwka, też mam nadzieję,że wszystko OK, i już rodzinnie spędzacie chwile w domku ??!!:-)