reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Garkuchnia

debiutantko, cieszę się, ze stronka się podoba a pierogi chodzą za mną ruskie i z orzechami, serem i rodzynkami (wtedy są zapiekane - inne ciasto), mniam.... daj znać jak cisto wyjdzie, polecam sernik kawowy :tak:

Agnes, proszę bardzo:

porcja dla 4 osób:

2 piersi z kurczaka małe podwójna lub 1 pojedyncza duża

papryka czerwona średnia
4 pieczarki
cebula duża
ser żółty
jajko lub dwa
mąka ziemniaczana (łyżka lub dwie)
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

piersi pokroić w drobne paseczki (upierdliwe troszkę ale nie za cienko krój bo się urobisz ;-))
kurczaka wymieszać z jajkiem i mąką ziemniaczaną
obtoczyć w przyprawie do kurczaka lub tylko posolić i popieprzyć
cebulę, pieczarki i paprykę (obraną ze skórki - tzn. ja obieram) pokroić w kostkę i poddusić dosłownie sekundę na patelni
ser zetrzeć na drobnej tarce
wszytko wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane
my jedliśmy z różnymi surówkami m.in z cykorii

Smacznego

reklama
Fredzik dzis spasowałam z tym brownies .... przełożyłam na jutro m.in. dlatego, że naczytałam się, że brownies jest dobre jeszcze ciepławe. Ale główny powód to taki, że sie wzięłam za porządki w szafie i mi trochę czasu zeszło a potem mi się nie chciało bawić w kuchni.

A ruskie chciałam robić przy okazji uszek i pierogów z kapustą na Wigilię ale bym juz nie zdążyła. Może mnie jeszcze najdzie "pierogarstwo" to zrobię.

Pooka no właśnie sama nie wiem czy jakieś choróbsko mnie nie bierze :-p, że mnie tak wzięło :-D

Aaaa Fredzik, bo Ty to ekspert jesteś :tak: - robiłaś kiedyś strudel z ciasta filo? Bo tak sobie myślę, że skoro w sumie nie jest to jakieś mocno skomplikowane to można by takie na pierogi mocniej rozwałkowac i zrobić strudel tylko nie wiem jak ciasto "pierogowe" w piekarniku się zachowa....

Ostatnia edycja:
Aaaa Fredzik, bo Ty to ekspert jesteś :tak: - robiłaś kiedyś strudel z ciasta filo? Bo tak sobie myślę, że skoro w sumie nie jest to jakieś mocno skomplikowane to można by takie na pierogi mocniej rozwałkowac i zrobić strudel tylko nie wiem jak ciasto "pierogowe" w piekarniku się zachowa....

nie mam zielonego pojęcia ale na strudel czaję się od dawna tyle, że jakoś ciągle mi się nie chce :confused: ale próbuj, może na kawałeczku?

Agnes, dopiero teraz zobaczyłam :zawstydzona/y:... na zimno nie dobre będzie to
madzik, przepis na polędwiczki, prosty i pyyyyszne wychodzą
gdzieś z neta....

polędwiczki z morelami
składniki
0,5 kg polędwiczek wieprzowych (nie za małe)
20 dag suszonych moreli
sól
pieprz
śliwowica

Polędwiczki dzielimy na kawałki o długości 6 cm. Ostrym nożem z ostrym czubkiem wbijamy się
w polędwiczkę robiąc rodzaj tunelu wzdłuż mięsa. Następnie wkładamy do uzyskanego w ten sposób
otworu suszone morele, solimy mięso, pieprzymy i wrzucamy na rozgrzaną patelnie
z oliwką z kawałkiem masła i smażymy po 3 minuty z każdej strony.Następnie wlewamy tyle małych kieliszków śliwowicy ile mamy kawałków polędwicy na patelni, przykrywamy i danie gotowe.

ja do powstałego sosu dodałam jeszcze morele

sałatka z paluszków krabowych
składniki
paczka paluszków kranowych
3-4 jajka na twardo
cebula
majonez
sól, pieprz

Paluszki , jajka i cebulkę drobno pokroić , wymieszać z majonezem , doprawić solą i pieprzem . Oprócz cebulki można dodać szczypiorek .

sałatka makaronowa
[FONT=&quot]Składniki:
- smażony kurczak - przyprawiłam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem
- makaron
- sałata lodowa
- kiełki - u mnie słonecznika i rzodkiewki
- kukurydza
- natka pietruszki
- sos (jogurtowy)[/FONT]

sałatka owocowa (ananas, morela, jabłko, winogrona, banan, melon)
naleśniki z sałatką owocową (dla dzieci)
śledzie po kaszubsku i w oleju
pieczywo
tort dla Szymka (taki, żeby mógł go spróbować): biszkopt 2 warstwy przekładany powidłami śliwowymi, na wierzchu masa cukrowa plastyczna i jakieś ozdoby)
sernik kawowy z blogu Dorotus

tyle z planów a ile wyjdzie nie wiem, zależy jaką wenę będę miała :unsure:

Fredzik ale takie smażenie po 3 minuty z każdej strony to wszystko?? Mięso już jest gotowe? Czy w tym sosie jeszcze dusić? Bo 12 minut to mi się jakoś dziwnie krótko wydaje...

Fredzik ale takie smażenie po 3 minuty z każdej strony to wszystko?? Mięso już jest gotowe? Czy w tym sosie jeszcze dusić? Bo 12 minut to mi się jakoś dziwnie krótko wydaje...

wiesz co ja też niedowierzałam ale tak jest, rozmawiałam ze znajomym, który jest szefem kuchni w restauracji okazuje się , że jak do mięsa nalejesz wódki lub spirytusu, śliwowicy też to momentalnie jest gotowe; ja dusiłam jeszcze chwilkę dla pewności :-D
ale tak w ogóle to polędwiczki bardzo szybko się pieką, smażą lub gotują

jesuu , ja Was podziwiam, że Wam się chce gotować.
Ja to od kuchni na kilometr bym uciekła. Chociaż jeść uwielbiam. No ale cóż zrobić, Mąż jest, dwójka synów rośnie. Trzeba będzie chyba tonami to jedzenie produkować za jakiś czas. Ech..

A moze ktoś ma jakiś przepis na schab? Robie ostatnio w piekarniku ale jakiś taki suchy wychodzi.

reklama
Do góry