reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Galeria naszych brzuszków- kilogramy i centymetry na plus

ironia ja mam rozmiar 44/46 i nie widać póki co brzuszka, tylko piersi urosły i biodra tak, że się w spodnie nie dopinam. Przez wymioty schudłam już 2 kg.

reklama
u mnie jeszcze tydzien temu bylo ok.
Teraz juz w spodniach ciasno sie robi, nie dopinam sie, choc brzuszka nie widac niby (bynajmniej ciazowego brak- tluszczykowy jak byl tak jest) i waga ciagle ta sama. Ja mam rozmiar 42.

Ja do tej pory przytyłam 1,5 kg od początku ciąży. Nie wymiotuję, więc waga rośnie.
...A jeszcze pół roku temu miałam dodatkowe 7 kg mniej - zamieszkałam z narzeczonym i proszę, co robią obiadki :happy:

no ja od 4 tygodnia ciazy miałam wrażliwy brzuch bo było mi niedobrze i kupiłam spodnie ciążowe luźne i w sumie spisują się bo dostosowują do aktualnego brzuszka :) chociaz bardziej mam opuchnięty brzusio niż wydęty :) póki co chodze jeszcze w jeansach ale rozpiętych :)

Dziewczyny, chciałam jeszcze na chwilkę powrócić do tematu malin.
"To napar z lisci malin jest niebezpieczny, bo wywołuje skurcze, ale nie same owoce. Na nich oparty jest skład nie jednego preparatu dla ciężarnych, np. *spam* ma w sobie duzo malin a jest zalecany przez instytut matki i dziecka"
Czyli spokojnie sobie możemy wcinać wszelkie przetwory malinkowe :) Uważajcie tylko na kupne herbaty malinowe- niektóre są z liści a nie owocu malin. Wtedy lepiej nie przesadzać z ich ilością, za to ponoć tydzien, dwa przed porodem warto takie pić:)

Ironia ja mam rozmiar 40/42 i od trzech tygodni nie wchodze w żadne spodnie poza ciążowymi. Dziewczyny pisały, że na tym etapie to nie jest brzuszek ciążowy tylko zapchane jelita, tłuszczyk itp... tylko że ja prawie nic nie jem, w połowę z tego i tak wymiotuję więc nie wiem skąd ten brzuch.

no no mogą być wzdęcia i ogólnie przy mdłościach ja mam taki bardziej obolały i opuchnięty ten brzusio...jak go dotykam to mam odruch wymiotny :) ale dziś się póki co trzymam i nie idę do toalety bo od razu lecę wymiotować :) oj...w złą godzinę to powiedziałam...lecą przywitać się z wodniczkiem :)

reklama
tylko że ja prawie nic nie jem, w połowę z tego i tak wymiotuję więc nie wiem skąd ten brzuch.

W kilku miejscach przeczytałam, że powiększenie brzucha to normalna sprawa w 8-12 tc. Jasne, że jedne mogą mieć to wcześniej, inne później - ale o tym juz wielokrotnie tu wspominano :happy2: Oczywiście nie chodzi tu o powiększającą się macicę, ale chyba hormony jakos tak na nas działają [poza wzdęciami, zaparciami itd.]