reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Formalności po narodzinach dziecka

Z tego co wiem, to wycofują się z zaświadczeń, bo jest bałagan i mnóstwo protestów, więc powinno się udać bez.

reklama
no niby to moje becikowe bylo angielskie no ale moze rzeczywiscie moga to potraktowac jako podwojne, hmm
Ja podpisywalam oswiadczenie ze w zadnym innym kraju nie pobralam becikowego takze lepiej nie ryzykowac bo jakby to sprawdzili to moga byc nieprzyjemnosci.

Zgadzam się z Molą. Gdzieś czytałam że zasiłek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje tylko raz, nieważne że się go pobrało w innym kraju. Ja też podpisywałam że żadnego becikowego nie otrzymałam;-)
Ale za to dostałam w tym tygodniu becikowe z uczelni:tak: Dobrze że się dowiedziałam że mi przysługuje bo oczywiście nikt mi nie raczył powiedzieć:confused2:

wykorzystałam urlop za 2009 rok, 1 marca muszę się zarejestrować w UP ale zasiłek dostane po 3 miesiacach ponieważ rozwiązanie umowy nastąpiło za porozumieniem stron, innej opcji nie było, trudno:no:

Wlasnie Izabela,ja datego zlozylam wnoisek o wychowawczy na 3 lata....a jak bede miala mozliwosc(i checi ) wrocic to wystarczy wyslac pismo ze sie wraca, z miesiecznym wyprzedzeniem i po sprawie,a tak na raty to jeszcze bym zapomniala zlozyc nastepny wniosek o wychowawczy i by bylo:-D
Ja chyba własnie tez od razu na 3 lata wypiszę a w razie potrzeby skrócę :tak:
Tak chyba najlepiej :-)

ja napisałam na razie na 3 -miechy, ale chyba przedłuze - bo w lato bedziemy chcieli pojechac gdzies na wakacje a ja nie mam juz urlopu:-p

Izabela, napewno tak jest jak piszesz? bo ja mysle ze ajk się złozy wniosek 2 tyg. przed powrotem do pracy to pracodawca musie Cie przyjąć:confused2:

witam, a mam takie pytanie... Czy któraś z was miała może taką sytuację żeby po macieżyńskim i urlopie na wychowawczy pracodawca sie nie zgodził na 3 lata? czy pracodawca moze powiedziec ze zgadza sie np tylko na pol roku?

reklama
http://www.pip.gov.pl/html/pl/doc/k0000008.pdf
str 5, art 186, wynika z tego, źe możemy wrócić do pracy, jeśli złożymy podanie 30 dni przed, czyli pracodawca nie musi wyrazić zgody, tak wychodzi
ale nakręciłam :baffled::sorry:
tiffanitami pracodawca nie może nam odmówić urlopu wychowawczego, wydaje mi się, że udzieli go nam na taki okres czasu, jaki zadeklarujemy, nie powinien go nam skrócić

Ostatnia edycja:
Do góry